Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfidare

Legislaţia rutieră şi legea bunului-simţ, călcate în picioare de SGA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un excavator aparţinând de „Apele Române”, scos în trafic pe un drum naţional european deşi nu avea asigurare, s-a izbit într-un autoturism care circula regulamentar, provocându-i avarii serioase în partea din spate. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, familia păgubită nu a primit nici până astăzi banii în contul reparaţiei maşinii, situaţia fiind revoltătoare şi jenantă în acelaşi timp, în condiţiile în care costurile pentru refacerea acesteia  nici nu sunt foarte mari. 

 

Acesta este pe scurt litigiul dintre doi soţi din Iaşi şi conducerea Sistemului de Gospodărire al Apelor Suceava, instituţia care are în proprietate respectivul excavator. Pe 23 august 2010, soţii Dana Herman şi Constantin Cristian Balaban, au plecat, cu un autoturism Seat Alhambra, înspre Vama Borş, de unde au mers mai departe în Germania, unde şi-au petrecut concediul. Drumul lor a fost însă cu peripeţii, problemele apărând la un semafor dispus la intrarea în municipiul Câmpulung Moldovenesc, pe strada Calea Bucovinei, într-o zonă în care la acea vreme se lucra pe carosabil. În timp ce aşteptau la semafor, autoturismul acestora a fost lovit din spate de un excavator.

 

Ignoraţi cu dreptatea în mână

Pentru agenţii de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc ancheta a fost simplă. Vinovat de producerea accidentului este şoferul excavatorului, Ioan Rusu, angajat al SGA Suceava, care nu a păstrat distanţa regulamentară în mers. Pentru că excavatorul nu avea asigurare de răspundere civilă, poliţiştii au dispus confiscarea certificatului şi a plăcuţelor de înmatriculare ale acestuia, fiind aplicată totodată şi o sancţiune contravenţională în cuantum de 540 de lei.

La început, proprietarii autoturismului au avut impresia că lucrurile intră pe un făgaş normal.   

„Ne-am deplasat de sediul Politiei Câmpulung Moldovenesc, unde am dat declaraţii, am primit dovada de circulaţie şi procesul verbal al şoferului, precum şi numărul de telefon al unuia dintre şefii acestuia. Ne-am continuat drumul, după ce l-am contactat pe respectivul şef, care ne-a asigurat că nu va fi nici o problemă din partea lor (Apele Romane) de a ne face plata în urma devizului de reparaţii”, a explicat Dana Herman cum au stat lucrurile, relatările ei fiind în conformitate cu constatările din ancheta poliţiei.

 

Vorbele goale ale directorului SGA Suceava

Devizul, cu o valoare de 2.000 de lei, nu a fost achitat însă nici până astăzi. La aproximativ o lună de la producerea accidentului, contactat de ziarul nostru, Ioan Ungureanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, instituţia care reprezintă Compania Apele Române în judeţul Suceava, admitea că cei doi soţi au dreptate. El justifica prezenţa unui utilaj fără asigurare în trafic prin faptul că acesta nu ieşea de obicei pe drumuri publice, iar în ziua de 23 august s-a întâmplat acest lucru pentru că era vorba de o urgenţă. Ungureanu mai dădea asigurări atunci în ziarul nostru că suma pentru decont va fi plătită imediat, pentru ca litigiul să nu ajungă în instanţă. S-au dovedit însă doar vorbe goale pentru cei doi soţi.

 

Lungul drum al instanţei, singura soluţie pentru păgubiţi

„Am tot aşteptat, însă nu s-a întâmplat nimic. Acum am înţeles că cei din conducere au pus toată responsabilitatea pe şofer şi l-ar obliga să ne achite pagubele în rate, însă nu se ştie când. Asigurarea maşinii era însă obligaţia instituţiei, iar dacă aceasta exista nu se mai ajungea aici. Credem că şi acel şofer este o victimă. Este incredibil că am ajuns într-o asemenea situaţie, mai ales că nu vorbim de o firmă privată, ci de o instituţie”, s-a plâns Dana Herman.

Pe 26 noiembrie a.c., prin intermediul unui avocat, aceasta a solicitat SGA Suceava un răspuns cu privire la refuzul achitării decontului de plată. Acesta nu a venit şi, după ce termenul legal de primire a răspunsului va expira, păgubiţii vor începe o acţiune în instanţă, care să oblige instituţia să le repare autoturismul şi eventual să achite şi despăgubiri pentru perioada în care acesta nu a putut fi folosit.

 

Un „se va rezolva” repetat obsedant

Am încercat ieri să luăm legătura cu directorul Ioan Ungureanu. Prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, acesta ne-a transmis că există o înţelegere între familia din Iaşi şi şoferul angajat al instituţiei şi problema se va rezolva. Din nou acest „se va rezolva”, repetat de atâtea ori, fără nici o finalitate, încât nu mai prezintă nici o garanţie. Aşadar, rezumând întregul litigiu, după ce au încălcat flagrant legislaţia rutieră, cei de la SGA nu se sinchisesc nici măcar să plătească daunele produse de utilajul în cauză, sfidând nu numai legea, ci şi normele de bun-simţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legislaţia rutieră şi legea bunului-simţ, călcate în picioare de SGA Suceava.
 Vizualizări articol: 2062 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Legislaţia rutieră şi legea bunului-simţ, călcate în picioare de SGA Suceava5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lipsa crasa de profesionalism si inducere in eroar trimis de
( 8 dec 2010, 18:32:54
tovarase paiu ,
e revoltator sa scrieti doar de dragul de a avea activitate fara sa va documentati cu profesionalism . Cind te apuci sa arunci stiri in presa ca babele la piata ( numai din auzite ) , e bine sa te gindesti sa te lasi. Mai grav este ca sunt unii care te tin acolo sa mizgalesti hirtii , draga Doamne , scriind articole de interes. Si mai esti si patetic
Intelegerea chiar exista si oamenii isi vor primii banii - trebuiau sa clarifice modul de plata = cash sau ordin de plata. La fel cum si matale ar trebui sa-ti primesti plata pt neghiobiile pe care le mizgalesti . Asta e , asta e nivelul , vinovati suntem noi ca platim 1 leu / zi ca sa citim. Sa citim , nu sa fim fraieriti si pacaliti.
Bunul simt l-ai depasit de mult , paiule.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei