Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Prim-rabinul României a participat la aprinderea lumânărilor de Hanuca, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A şaptea lumânare a sărbătorii de Hanuca a fost aprinsă, luni seara, la Comunitatea Evreilor din Suceava, de cel mai tânăr membru al comunităţii, Daniel Blumenfeld, şi de prim-rabinul României, Slomo Sorin Rosen, care a venit la Suceava însoţit de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), deputatul Aurel Vainer, de preşedintele comunităţii din Bucureşti, Ossy Lazar, şi de corul acesteia.

Au fost alături de evrei şi s-au bucurat împreună cu ei prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie, subprefectul Angela Zarojanu, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şefa de cabinet a prefectului, Monica Tătaru, consilierul cultural Pavel Blaj şi reprezentantul UDMR Ştefan Csukat.

La aprinderea lumânărilor, aşezate în Menora în culorile drapelului României şi Israelului pentru a sublinia lumina culturii ce-i uneşte pe evrei şi români, prim-rabinul Rosen a vorbit despre semnificaţia sărbătorii şi despre căutarea valorilor comune între oameni, indiferent de religie şi etnie. Deputatul Vainer a arătat dorinţa FCER de a se înfiinţa la Suceava, în sinagogă, a unui muzeu al evreilor din Bucovina, în parteneriat cu autorităţile sucevene, iar invitaţii care au participat pentru prima dată la o sărbătoare evreiască au scos în evidenţă importanţa cunoaşterii şi comunicării pentru sudarea bunelor legături între toţi cei care trăiesc pe aceste meleaguri.

Sărbătoarea Luminilor sau a Focurilor, cum se mai numeşte, este un moment al bucuriei, un timp în care se rostesc binecuvântări şi se ascultă melodii Klezmer, o muzică de rugăciune la origine, pornită din Basarabia în secolul XIX şi răspândită acum în comunităţile evreieşti din toată lumea.

Anul acesta, sărbătoarea a început în data de 1 decembrie şi durează până pe 8 decembrie. 

 

Hanuca este o metaforă a supravieţuirii evreilor de-a lungul mileniilor

De Hanuca, evreii comemorează evenimente desfăşurate în timpul dominaţiei seleucide asupra Israelului, respectiv lupta împotriva oprimării politice şi religioase a evreilor sub domnia lui Antiohus IV Epifanes („Slăvitul”), regele seleucid al Siriei. Scopul principal al sărbătorii este de a celebra minunea uleiului Menorei, care a ars timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi.

În fiecare seară a sărbătorii, se aprind lumânări pentru a face publică minunea. Evreii văd Hanuca drept o sărbătoare de familie, când toţi membrii trebuie să fie prezenţi la aprinderea Hanukia. Copiii sunt încurajaţi să-şi aprindă propriile hanukiot.

În prima noapte de Hanuca se aprinde o lumânare începând din partea dreaptă a Menorei, în noaptea următoare se adaugă şi tot aşa până în ultima zi.

Tradiţional, de Hanuca se mănâncă latkesh, un fel de gogoşi umplute cu cartofi, prăjite în ulei. Copiii joacă DREIDEL, un zar special pe care este înscris pe fiecare parte „Nes Gadol Haya Sham” adică „Un mare miracol s-a întâmplat acolo”. Se joacă pe monede de ciocolată sau bani adevăraţi, pe nuci, stafide sau ciocolată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prim-rabinul României a participat la aprinderea lumânărilor de Hanuca, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Prim-rabinul României a participat la aprinderea lumânărilor de Hanuca, la Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei