Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 oct 2010 - Anul XV, nr. 249 (4540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La foc automat

Tribunalul Suceava, asaltat cu cereri de despăgubiri pentru persoanele condamnate politic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Avalanşă de cereri pentru acordarea de compensaţii băneşti în baza Legii 221/2009, privind acordarea de despăgubiri morale pentru persoanele condamnate politic.

De la începutul anului şi până în prezent, la Tribunalul Suceava s-au înregistrat 113 cereri de acest fel. Dacă în primele luni ale anului au fost doar câteva solicitări în baza legii sus-amintite, din luna mai acestea au crescut într-un ritm susţinut.

Persoanele care au suferit persecuţii în timpul regimului comunist, ori urmaşii acestora, au primit între timp şi o veste cât se poate de proastă. Prin Ordonanţa de Urgenţă 62 din 30 iunie 2010, Guvernul României a plafonat valoarea despăgubirilor pe care instanţele de judecată le pot acorda. Mai exact, articolul 5 al Legii 221/2009 a fost modificat şi prevede anumite sume fixe pentru despăgubiri.

Astfel, pentru persoanele care au suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care au făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, cuantumul despăgubirilor va fi de până la 10.000 de euro. În cazul descendenţilor de gradul I, valoarea sumelor care se pot acorda este de 5.000 de euro, în timp ce descendenţii de gradul al II-lea vor putea primi doar 2.500 de euro.

 

Guvernul, speriat de cuantumul despăgubirilor acordate de judecători

Modificările au fost operate pentru a nu băga bugetul de stat la apă, sau cel puţin aceasta este motivaţia oferită în OUG 62/2010.

„Ţinând seama de impactul semnificativ asupra bugetului de stat, generând implicaţii financiare suplimentare asupra cheltuielilor bugetului de stat, pe care îl va avea plata despăgubirilor pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare, stabilite în baza Legii 221/2009, constituie situaţie de urgenţă şi extraordinară şi nu poate fi amânată”, se arată în justificarea oferită de premierul Emil Boc.

Ordonanţa privind plafonarea despăgubirilor a venit după ce mai multe instanţe din România au acordat despăgubiri de ordinul sutelor de mii de euro, iar majoritatea persoanelor condamnate politic ori urmaşii acestora au solicitat daune de milioane de euro.

De exemplu, Tribunalul Iaşi a acceptat plata unor despăgubiri de 75.000 de euro în dosarul lui Eduard Conescu, fost luptător în rezistenţa anticomunistă, pentru suferinţele îndurate în cei şase ani de închisoare pe care i-a executat.

Un alt dosar în lucru este cel al fostului preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, Ion Diaconescu. Acesta a dat în judecată statul român şi solicită daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.

Ion Diaconescu a stat 15 ani în închisoare, fiind acuzat că, în calitate de membru în conducerea Organizaţiei de Tineret a Partidului Naţional Ţărănesc, a desfăşurat „activităţi ostile regimului totalitarist bolşevico-comunist instaurat pe 6 martie 1945“.

Ieri după amiază, Curtea Constituţională a analizat plângerile depuse de Avocatul Poporului vizavi de OUG 62/2010. Judecătorii au admis cererea şi au declarat neconstituţională Ordonanţa, în special în privinţa cuantumului despăgubirilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tribunalul Suceava, asaltat cu cereri de despăgubiri pentru persoanele condamnate politic.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tribunalul Suceava, asaltat cu cereri de despăgubiri pentru persoanele condamnate politic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adaptare la momentul actual ! trimis de
(22 oct 2010, 13:00:06
Cei care au suferit au dreptate dar trebuie sa se limiteze la pretentii care sa fie facile pentru stat pentru a putea fi onorate altfel vor obtine hotarari judecatoresti si nu vor putea incasa bani din lipsa fondurilor . Dupa parerea mea nici o suma nu este indeajuns pentru a sterge traumele la care au fost supusi cei condamnati insa situatia actuala este de asa fel incat nu este posibil despagubirea ceruta de cei in drept .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei