Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 oct 2010 - Anul XV, nr. 249 (4540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Pe cine cinstim în fiecare zi a săptămânii

În mod firesc, omul a căutat să păstreze amintirea vie şi comuniunea cu Hristos şi cu Sfinţii Săi în mod permanent. Astfel că, pe lângă sărbătorile importante din decursul unui an sau prăznuirea unor sfinţi cu ţinere mai mare întreaga activitate a Mântuitorului Hristos, precum şi amintirea unor sfinţi, au fost rânduite ca ţinere zilnică, în cursul săptămânii obişnuite.

Această rânduială de cinstire zilnică şi săptămânală actualizează întreaga operă de mântuire a omului, alături de sfinţii care au avut un rol deosebit în viaţa omului. Deci, fiecare zi din săptămână aşază înaintea omului, chiar prin rugăciunea de fiecare zi, o nouă etapă de actualizare şi împrospătare a credinţei mântuitoare.

Astfel că ziua de duminică este considerată de Biserică sărbătoarea săptămânală în care prăznuim Învierea Mântuitorului Hristos ca zi a răscumpărării noastre din robia morţii şi a păcatului; Învierea fiind evenimentul care ţine şi determină orice alt lucru din viaţa omului şi întregul cosmos.

Ziua de luni este închinată îngerilor, căci ei slujesc lui Dumnezeu şi oamenilor. Lunea începe practic săptămâna de trebuinţe a omului; cu alte cuvinte, ziua de luni aminteşte de începutul creaţiei şi de îngerii care au fost creaţi înaintea omului.

Ziua de marţi a fost închinată de către Biserică celor dintâi sfinţi, şi anume profeţilor. Serbăm atât pe profeţii sau proorocii Vechiului Testament, cât şi pe cei ai Noului Testament, în frunte cu Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, Ioan.

Zilele de miercuri şi de vineri comemorează Patimile Mântuitorului, căci miercuri a fost vândut cu treizeci de arginţi Cel nepreţuit, iar vineri a fost răstignit. Aceste zile sunt închinate Sfintei Cruci, semnului celui de viaţă făcător şi mântuitor.

Ziua de joi a fost rânduită spre cinstirea Sfinţilor Apostoli şi a Sfinţilor Ierarhi, îndeosebi a Sfântului Nicolae. Sfinţii Apostoli sunt cinstiţi în această zi, pentru că în ziua de joi au primit porunca de a săvârşi Sfânta Liturghie, în cadrul Cinei celei de Taină săvârşite de Hristos. Apostoli sunt urmaşii direcţi ai Mântuitorului şi stâlpii Bisericii, iar Sfinţii Ierarhi sunt continuatorii lucrării sfinte a acestora.

Sâmbăta este ziua de comemorare a celor adormiţi; de aceea se fac pomeniri pentru cei morţi. Sâmbătă aminteşte despre sfârşitul creaţiei şi totodată despre faptul că Hristos a coborât în iad, de unde a eliberat pe cei din veac adormiţi. Sâmbăta este închinată şi Sfinţilor Mărturisitori şi Mucenici, ca cei care s-au jertfit pentru Hristos.

Iată, aşadar, expresia vie a credinţei concentrate pe scurt în zilele săptămânii, dar pe larg în viaţa credinciosului practicant.

(pr. Răzvan-George TOPALĂ, www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe cine cinstim în fiecare zi a săptămânii.
 Vizualizări articol: 1054 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pe cine cinstim în fiecare zi a săptămânii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sfanta Scriptura ne invata altceva trimis de
(22 oct 2010, 11:46:06
Ne invata ca toata cinstea, slava si-nchinarea sa o dam in fiecare zi,in fiecare noapte,in fiecare clipa a vietii noastre pamantene,numai si numai lui Dumnezeu!Nicaieri nu vom gasi porunca de a cinsti(de fapt,de a ne inchina si ruga!)la sfinti sau nesfinti.Aceasta "cinstire" este introdusa de catre biserica si nu are nici cea mai mica baza Bibila!Multi o tin ca o datina fara sa cerceteze daca ea este de la Dumnezeu sau de la oameni. Sf.Apostol Pavel ne spune ca: "...prigoneam fara masura Biserica lui Dumnezeu ,si faceam prapad in ea"...(de ce?) pentru ca : "Eram insufletit de o ravna nespus de mare PENTRU DATINILE OMENESTI "(Galateni,c.1,v. 13,14),cum,din pacate se cam intampla si astazi in multe locuri...Bine este sa facem totdeauna distinctie intre lucruri Dumnezeiesti,aducatoare de mantruire , si lucruri lumesti care ne indeparteaza de poruncile sfinte ale Dumnezeului celui viu!
1.1  RE: Sfanta Scriptura ne invata altceva trimis de
(22 oct 2010, 12:01:16
"Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi, Dumnezeul lui Israel "(Psalm 67, 36)
2.   Din biblie trimis de
(22 oct 2010, 11:55:02
"Ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sfintiti-va si veti fi sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfant sunt; sa nu va pangariti sufletele voastre cu vreo vietate din cele ce se tarasc pe pamant. Ca Eu sunt Domnul, Cel ce v-am scos din pamantul Egiptului, ca sa va fiu Dumnezeu. Deci fiti sfinti, ca Eu, Domnul, sunt sfant" (Levitic 11, 44-45).
"Veseliti-va dreptilor in Domnul si laudati pomenirea sfinteniei Lui!" (Psalmul 98, 13)
2.1  RE: Din biblie trimis de
(22 oct 2010, 11:56:24
"Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi, Dumnezeul lui Israel "(Psalm 67, 36) "Prin sfinţii care sînt pe pămîntul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru dînşii "(Psalm 15, 3) Lăudaţi pe Dumnezeu întru sfinţii Lui (Psalmi 159, 1). Cinstim pe sfinţi şi le cerem ajutor în necazuri căci ei se roagă pentru noi şi rugăciunea lor este primită de Dumnezeu. Ascultă ce zice Dumnezeu lui Abimelec, regele Gherarei, cînd acesta, din neştiinţă, voia să ia de soţie pe soţia lui Avraam: "Dă înapoi femeia omului aceluia, că este prooroc şi se va ruga pentru tine, şi vei fi viu. Iar de nu o vei da înapoi, să ştii bine că ai să mori şi tu şi toţi ai tăi "(Facere 20, 7)
2.2  RE: Din biblie trimis de
(22 oct 2010, 11:57:57
Auzi ce zice Dumnezeu către Elifaz Temaniteanul şi cei doi prieteni ai lui, care supăraseră pe sfîntul şi dreptul Iov: Acum luaţi şapte viţei şi şapte berbeci şi duceţi-vă la robul Meu Iov şi aduceţi-le pentru voi ardere de tot; iar robul Meu Iov să se roage pentru voi. Din dragoste pentru el voi fi îngăduitor, ca să nu Mă port cu voi după nebunia voastră, întrucît n-aţi vorbit despre Mine aşa de drept cum a vorbit robul Meu Iov. Şi au făcut cum le spusese Domnul, şi Domnul a primit rugăciunea lui Iov (Iov 42, 8-9).
2.3  RE: Din biblie trimis de
(22 oct 2010, 11:59:38
Iată ce zice Sfîntul Apostol Pavel: Mulţumesc Dumnezeului meu, ori de cîte ori îmi amintesc de voi, căci pururea în toate rugăciunile mele, mă rog pentru voi toţi, cu bucurie (Filipeni 1, 3-4). Altă dată zice: Mulţumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toţi şi vă pomenim în rugăciunile noastre, aducîndu-ne aminte neîncetat înaintea lui Dumnezeu şi Tatăl nostru de lucrul credinţei voastre (I Tesaloniceni 1, 2-3). Sfinţii şi îngerii, se roagă pentru noi (Ieşire 32, 31-32); aud rugăciunile noastre (II Petru 1, 15; Daniel 10, 11; Luca 16, 27); duc rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu pentru noi (Apoc. 5, 8-14).
2.4  RE: Din biblie trimis de
(22 oct 2010, 13:12:27
Da,"am auzit" ce a spus Domnul catre Elifaz, ca neprihanitul Iov sa se roage pt. ei care se transformase in judecatorii lui ,"sa se roage pentru ei". Ok,numai ca e o mare smecherie buisericeasca aici! I-a spus sa se roage,ATUNCI CAND ERA IOV VIU NU MORT ! Nicaieri nu ne sugereaza ca "sfintii morti" sa se roage pentru cei vii,sau cei vii sa se roage la ei ,ca ei sa se roage sa sa mijloceasca pt. cei vii! S-apoi, Biblia ne invata ca "DUMNEZEU ESTE DUMNEZEUL CELOR VII , NU A CELOR MORTI" Foarte multe ciudatenii in toate lucrurile astea plasmuite de catre om !
3.   In alta ordine de idei trimis de
(22 oct 2010, 12:16:54
Inca din prima traducere a Bibliei din 1689 sau 'Biblia lui Serban Voda Cantacuzino"si retiparita in 1997 sub aprobarea Sf. Sinod si a Preafericitului Teoctist,la porunca a patra este scris: "ADU-TI AMINTE DE ZIUA SAMBETEI CA S-O SFINTESTI PE EA...PENTRU ACEASTA A BLAGOSLOVIT DUMNEZEU ZIUA A SAPTEA SI O SFINTI PRE EA" Ea este ADEVARATA ZI de odihna a Domnului,nu a comemorarii oamenilor,a sufletelor celor morti asa cum...a devenit in timp.E o alta gresala MARE sa spui ca sambata a coborat Domnul IIsus in Iad,deoarece,chiar El ne spune ca: "AM FOST MORT SI AM INVIAT"(Apocalipsa,1 cu 17)- A TREIA ZI DUPA SCRIPTURI !Daca El spune ca a fost MORT SI A INVIAT (a treia zi dupa Scripturi !),CUM S-A DUS IN IAD , MORT ?Adevarul este ca El a stat MORT acele 3 ZILE neplecand nici in Iad si nici in Rai,deoarece ii spusese Mariei in dimineata invierii la mormant: "NU MA TINE,CACI INCA NU MAM SUIT LA TATAL MEU "(Ioan,10,17) ! ESTE SAU NU ESTE DOMNUL IISUS DE TOATA INCREDEREA SI ADEVARUL ? ! !
4.   ESTE PERFECT ADEVARAT ! trimis de
(22 oct 2010, 12:34:30
Pe toti ne cheama Dumnezeu la sfintire, ca sa fim placuti Fetei Sale cele Sfinte si un exemplu pentru cei din jurul nostru,dar asta NU IMPLICA IN NICI UN CAZ ca cei din jur "SA NE CINSTEASCA"( sa se roage si sa se inchine noua,"sfintilor"!),punandu-ne prin calendare pentru a "NE CINSTI" in acea zi(ziua numelui de ex.) cu 'jdemii de ocale de votca,coniac,vin ,bere si alte "aghiazme" lumesti si pacatoase ! Doresc un singur exemplu de SFANT care s-a imbatat sau care a fumat,etc.INCA O DATA : TOATA INCHINAREA ,SLAVA,CINSTEA SI ONOAREA I-O DATORAM NUMAI LUI DUMNEZEU , NU SI SFINTILOR ! ALTFEL,SUNTEM NISTE "MICI" ANTICRISTI...Cum ne spune insusi DOMNUL IISUS :" CINE NU-I CU MINE ESTE IMPOTRIVA MEA "Sa-l fereasca Dumnezeu pe acela care-i rastalmaceste cuvintele si poruncile si se plaseaza in potriva LUI ! Mai bine nu s-ar fi nascut pe pamant !
5.   :)) trimis de
(22 oct 2010, 13:33:34
"15.Şi îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiţi-o drept mântuire, precum v-a scris şi iubitul nostru frate Pavel după înţelepciunea dată lui,
16. Cum vorbeşte despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înţeles, pe care cei neştiutori şi neîntăriţi le răstălmăcesc, ca şi pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.
17. Deci voi, iubiţilor, cunoscând acestea de mai înainte, păziţi-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâţi de rătăcirea celor fără de lege, să cădeţi din întărirea voastră, "(II PETRU 3,15-17)
5.1  RE: :)) trimis de
(22 oct 2010, 13:54:15
Stimabile,crede-ma ca n-am nici un chef sa mai intru in vreun dialog cu tine,pentru ca si azi vad ca esti paralel cu Biblia.Spun doar ca acest text l-ai citat perfec! Ti se potriveste de minune!Pentru ca tu esti acel "fara de lege"care o incalci la tot pasul!E bine sa mai ei o pauza,sa bei o ceasca de ceai de tei.Ajuta mult pt. liniste...
6.   Lui KANTE... trimis de
(22 oct 2010, 13:45:12
Am citit abia acum postarea ta de ieri. In primul rand iti multumesc pentru faptul ca nu ma consideri un "gunoi"din p.de v. social,asa cum ii consideri tu pe acesti "sobolani"sectanti,desi,sfatul meu este sa te increzi doar in Dumnezeu si nu in oamneni,neavand de unde sa stii daca nu-s chiar un killer in serie...Logic ,nu?Te intreb un singur lucru,daca acesti nenorociti si prefacuti sunt atat de rai,hoti,violatori,betivani,dr ,cum se face de nu-i prinde nimeni,niciodata ? Cum se face ca puscariile sunt suprasaturate de ortodocsi si nu de aceste "gunoaie"? Daca tot arunci cu atata gunoi peste acesti "sobolani", cum se face ca nimeni n-a auzit vreodata ca un "sectant" sa-si violeze mama,sa traiasca cu soru-sa,sa-si omoare copii,sa-si omoare,mama,sau fratii sa se casapeasca intre ei ? De ce nu ai curajul sa vezi realitatea asa cum e ea,sa ai curajul sa-ti asumi responsabilitatea de a vedea "gunoaiele" din proriul ochi,din propria ograda ? Se pare ca nu prea te uiti la protv
6.1  RE: Lui KANTE... trimis de
(22 oct 2010, 14:21:22
bine zis...daca nu vor sa vada adevarul...asa vor muri..
7.   Hah.. trimis de
(22 oct 2010, 19:02:13
Voi, toti astia care va impungeti la articolele religioase, de orice denominatie ati fi, stiti multe lucruri teoretice, dar in practica dati rateu dupa rateu in fiecare minut al vietii voastre. Lumea e plina de oameni toba de invataturi. La felul in care folositi limbajul biblic in paralele cu derapaje ironice jegoase, imi dau seama ca sunteti doar niste semi-fanatici, chititi doar pe un singur lucru: sa dovedesti cum celalalt nu are dreptate. De parca Iisus pe care-L invocati intr-una, s-a coborat pe pamant sa va dea voua subiecte de elucubrat. Atat va ciondaniti pe detalii, cand Iisus se zice ca a venit sa aduca mantuire la toata lumea care o vrea. Pai hai, accesati mantuirea. Ce va impiedica? Comentatul inutil pe forumuri, asta va impiedica. Sa nu va treziti cu mintea plina de notiuni si cu sufletul in iad.
8.   Pt. Van-Excel trimis de
(22 oct 2010, 19:10:17
Permite-mi sa vorbesc cu tu.
E apreciabila cunostina biblica pe care o ai. E un lucru mai rar azi intalnit.
Totusi, toate versetele per care le-ai citat demonstreaza un singur lucru: ca e corect sa ne rugam PENTRU SFINTI si nu SFINTILOR !!!
Cui trebuia sa i se roage Avraam? Cui trebuia sa i se roage Iov? Dar Pavel?
LUI Dumnezeu PENTRU acele persoane. E o foarte mare diferenta.
Faptul de a onora o persoana si de a-i admira, implicit, de a-i imita calitatile o spune chiar Biblia dar INCHINAREA, devotiunea noastra NUMAI lui Dumnezeu ii trebuie adresata in numele Domnului.
Cu stima, Tritatutto.
9.   Pt neo protestanti trimis de
(22 oct 2010, 21:38:07
am zis eu odata ca daca ar veni Hristos din nou si v-ar contrazice voi l ati rastigni din nou.va roade ca nu aveti nici o radacina,nu aveti la ce va raporta,sunteti suspendati in aer,doar credinta voastra e de cateva secole.asa ca aruncati cu noroi.aruncati cat puteti!doar ca vreo 2000 de ani de ortodoxie va ramane in veci.cine a fost initiatorul sectei,ce a vrut el sa zica,cine era el?totul e istorie,o istorie destul de sumbra si nelipsita de momente hilare pt un ortodox.daca dai o cautare pe net gasesti totul....undeva in america un fermier,prin sec 18,a avut un vis.si gata....a aparut o noua versiune a crestinismului......bla bla bla.nu recunoasteti nimic pt ca nu va convine.sunteti tot atat de aproape de crestinism ca un pigmeu care n a vazut omul alb.nu stiti decat sa vb sa va bateti cu pumnul in piept.culmea e ca tot mai multi(oameni cu autoritate in domeniul lor) din occident descopera ortodoxia...pt totdeauna.asa ca ignoranta(ori dorinta de a manipula)voastra trista rau de tot
9.1  RE: Pt neo protestanti trimis de
(22 oct 2010, 23:02:22
aloooo de unde ai scos moshule 2000 ani?...mai taie 1500...mai citeste istorie...serios acum...habar nu ai pe ce lume esti...Si daca tot te lauzi cu ceva...nu te lauda cu  ☭ ...vezi ce a mai ramas astazi din toate cu care iesi tu in fatza...Bine ca nu ai mai amintit de Romania tara "crestina"...chiar ai fi fost pe langa realitate rau de tot...Crestini de Paste si de Craciun...Si muulte altele pe care ar trebui sa le vezi in jurul tau..si ar trebui sa-ti spuna ceva...Deci cauta sa te lauzi cu altceva...Si habar nu ai ce e in occident...De unde ai scos-o si pe aia??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei