Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 sep 2010 - Anul XV, nr. 229 (4520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă

Hoţii dau lovitură după lovitură infrastructurii feroviare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furturile de componente de cale ferată, rarităţi în anii precedenţi, au devenit o mare problemă de câteva luni de zile. Ele s-au succedat unele după altele, în mai multe puncte din judeţ, ceea ce a dus la o mobilizare în forţă a poliţiştilor de la Transporturi Feroviare, care, ajutaţi de colegi de la alte structuri sau de jandarmi, au pierdut nopţi şi zile pentru a-i prinde pe autori. Parţial au fost obţinute rezultate, însă problemele sunt încă departe de a fi rezolvate.  

 

Nu mai departe de noaptea de luni spre marţi, cablul de contact CFR între staţiile Suceava Nord şi Dărmăneşti a fost pus la pământ de hoţi care au mai acţionat de câteva ori în zonă. Profitând de faptul că pe această linie nu mai circulă trenuri (circulaţia a fost întreruptă după inundaţiile din vară), iar firele CFR de contact nu mai sunt alimentate electric, o grupare de hoţi a început să acţioneze periodic. Mai întâi s-a furat firul de contact prăbuşit la pământ de viitură şi apoi şi cel de la înălţime, cuprul din acesta fiind valorificat la centrele de colectare.

După cum se ştie, pentru refacerea acestei linii au fost alocate fonduri importante, iar aceste furturi nu fac decât să amplifice valoarea investiţiilor necesare pentru ca traficul feroviar spre Dorneşti, şi mai departe spre Ucraina, să fie redeschis.

 

Furturi pe zona Câmpulung, cu autori prinşi de Poliţie

După cum rezultă din datele puse la dispoziţie de Biroul de Presă al Poliţiei, vara acestui an a însemnat un adevărat tur de forţă după hoţi.

Două furturi de cabluri de semnalizare, însumând un total de 120 de metri de cablu sustras, s-au înregistrat pe linia secundară Pojorâta – Fundu Moldovei, închisă de mai mulţi ani de zile. Poliţiştii au reuşit să-i identifice pe autori în persoana numiţilor Cristian Filip C., în vârstă de 24 de ani, din Sadova, şi Florin P., de 43 de ani, din Pojorâta, ambii cu antecedente penale, prejudiciul creat, de aproximativ 4.000 de lei, fiind recuperat parţial.     

Tot pe zona Câmpulung Moldovenesc, în mai 2010, componente de cale ferată au fost furate de pe linia secundară Vama - Moldoviţa, la acea vreme încă folosită, devenită şi ea inutilizabilă după inundaţiile de la finele lunii iunie a acestui an. Atunci hoţii au fost prinşi în flagrant în urma unei acţiuni a poliţiştilor de la Postul Vatra Moldoviţei, fiind vorba despre doi localnici, Ionuţ I., de 21 de ani, şi Constantin I., de 16 ani.

 

Un grup de minori fură periodic componente de cale ferată, la Liteni

Probleme de o gravitate extremă s-au înregistrat pe linia ferată principală ce duce spre Capitală. În vara acestui an, la diferite intervale de timp, pe raza oraşului Liteni s-au înregistrat şase furturi de componente de cale ferată (instalaţii de semnalizare, bobine de fontă, transformatoare etc.), faptele punând în pericol siguranţa circulaţiei feroviare. Furturile au însemnat restricţii de viteză pentru trenuri şi chiar opriri ale acestora, pentru diferite intervale de timp. În aceste cazuri, anchetatorii de la Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava au un cerc de cinci suspecţi, dintre care patru minori, toţi localnici din Liteni, oamenii legii ajungând la ei după nopţi întregi de patrulări şi pândă. Ancheta din acest caz se desfăşoară în colaborare cu Poliţia oraşului Liteni.      

În fine, alte trei furturi de proporţii s-au petrecut acum câteva luni de zile şi anul trecut pe sectorul de linie ferată Gura Putnei – Nisipitu, închis din 2008, în acest caz hoţii demontând pur şi simplu şinele. Din fericire, un furt comis în luna mai a acestui an, în apropiere de Straja, a fost interceptat de poliţie, în căruţa unui individ din Vicov fiind găsiţi 36 de metri de cale ferată.      

 

Infrastructura feroviară, vulnerabilă pe arii foarte extinse

„Realitatea este că după închiderea a numeroase linii secundare afectate de inundaţii, infrastructura feroviară a devenit vulnerabilă pe arii foarte extinse. Ultimele luni au adus un număr foarte mare de furturi sau tentative de furt, pe aceste linii închise dar şi pe sectoare operabile, astfel că ne canalizăm mai toate eforturile pe combaterea acestor fapte şi prinderea autorilor acolo unde ele deja s-au comis. În cel puţin două dintre cazuri vorbim de grupuri care au comis în mod repetat furturi”, a explicat comisarul-şef Florin Catană, şeful Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, subliniind că cei care comit aceste furturi caută tot ceea ce înseamnă material care se primeşte la centrele de colectare.   

În competenţa Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava se află nu mai puţin de 450 de kilometri de cale ferată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoţii dau lovitură după lovitură infrastructurii feroviare.
 Vizualizări articol: 1562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Hoţii dau lovitură după lovitură infrastructurii feroviare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei