Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 sep 2010 - Anul XV, nr. 229 (4520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Car cu boi", de N. Grigorescu, ar putea stabili un nou record de preţ la licitaţia Artmark de joi

Tabloul "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, care va fi scos la licitaţie, joi, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, ar putea fi cea mai scumpă lucrare vândută vreodată în România, au declarat reprezentanţii casei Artmark, marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit organizatorilor, licitaţia care va avea loc joi, la Opera Naţională Bucureşti, va fi cea mai mare din Europa, ca număr de participanţi, aproximativ 900, şi cu 127 de lucrări expuse, printre care şi "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu. În premieră pentru piaţa de artă din România, lucrări ale celor mai importanţi pictori români care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism vor fi scoase la vânzare într-o licitaţie publică.

Vedeta licitaţiei Artmark este lucrarea "Car cu boi", o capodoperă a artistului român Nicolae Grigorescu, estimată la peste 200.000 de euro. În acest moment, "Car cu boi" este cel mai valoros tablou din România şi ar putea deveni, odată cu licitaţia organizată de Artmark, şi cea mai scumpă lucrare vândută vreodată în ţară.

Lucrarea provine din Colecţia Teodorescu din Bârlad, potrivit lui Alexandru Bâldea, reprezentantul casei Artmark. El a estimat că licitaţia Artmark din 30 septembrie ar putea avea încasări de aproximativ 800.000 de euro, în timp ce vânzarea tabloului "Car cu boi" ar putea stabili un nou record de preţ.

Şi lucrările "Băieţi scăldându-se", semnată de Camil Ressu, şi "Trandafiri", a lui Ştefan Luchian, fiecare dintre ele estimată la o sumă de circa 35.000 de euro, se numără printre cele mai aşteptate picturi la licitaţia din 30 septembrie.

Cele 127 de lucrări înscrise în licitaţia "Impresionism şi Postimpresionism românesc" vor putea fi admirate până pe 30 septembrie în foaierul Operei Naţionale din Bucureşti, zilnic, între orele 11.00 - 21.00.

Tot joi, de la ora 19.00, în Foaierul Galben al Operei Naţionale Bucureşti, va avea loc o Licitaţie Tăcută, organizată de asociaţia Friends of Opera, prezidată de Gilda Lazăr. Aceasta a declarat, marţi, în conferinţa de presă, că suma obţinută în urma licitaţiei va fi folosită pentru programele culturale ale Operei Naţionale. Obiectele puse la licitaţie au fost donate de către artişti ai Operei Naţionale Bucureşti şi au preţuri de pornire cuprinse între 40 şi 500 de euro. Astfel, Leontina Văduva a donat pentru licitaţie o partitură canto-pian a operei "Manon" de Jules Massenet (1895), în timp ce Ileana Iliescu a oferit un capoşnic (podoabă în formă de diademă de provenienţă rusească) din baletul "Floarea de piatră" de Serghei Prokofiev.

Impresionismul s-a bucurat, în România, de o mare popularitate la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fiind curentul care a adus transformări radicale asupra viziunii artistice care se practica până în acel moment în pictură.

Apariţia impresionismului în spaţiul românesc este strâns legată de organizarea Expoziţiei Artiştilor Independenţi din 1896, al cărei mare susţinător a fost Ştefan Luchian. A fost, de altfel, perioada în care artiştii români alegeau să studieze la Paris şi München, iar mediul cultural şi artistic al acestor mari oraşe europene, noile teorii şi descoperiri în artă făcute aici i-au determinat să se îndepărteze de arta în stil neoclasic şi să se apropie de cea modernă. Întorşi în ţară, după familiarizarea, în mod special, cu impresionismul francez, artiştii români au dus mai departe stilul într-o variantă autohtonă. Spaţiul românesc a devenit, ulterior, unul dintre cele în care impresionismul s-a bucurat de cea mai mare longevitate şi reprezentanţi de valoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Car cu boi", de N. Grigorescu, ar putea stabili un nou record de preţ la licitaţia Artmark de joi.
 Vizualizări articol: 4403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Car cu boi", de N. Grigorescu, ar putea stabili un nou record de preţ la licitaţia Artmark de joi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei