Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 sep 2010 - Anul XV, nr. 229 (4520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În aşteptare

Amânare în procesul pentru retrocedarea pădurilor către Fondul Bisericesc al Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul privind retrocedarea unei suprafeţe de 166.813 hectare de pădure în favoarea Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina a rămas pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La termenul de ieri nu s-a întâmplat nimic notabil, magistraţii luând decizia de a cita toate părţile, inclusiv cele care au lipsit, la o dată ulterioară. Noul termen de judecată a fost stabilit pentru 9 noiembrie, dată la care fiecare parte implicată în proces speră să primească o soluţie favorabilă. Dacă Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina îşi doreşte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să menţină soluţiile pronunţate de Curtea de Apel Timişoara şi Tribunalul Suceava, reprezentanţii statului român, prin Direcţia Silvică Suceava, doresc exact contrariul. Mai exact, Direcţia Silvică Suceava speră că judecătorii vor decide casarea dosarului şi trimiterea lui spre rejudecare la instanţa de fond, ori, într-un caz fericit, întoarcerea verdictelor anterioare. Pentru o apărare cât mai solidă, a fost angajată şi o celebră firmă de avocatură din Bucureşti, care să reprezinte cât mai bine interesele Direcţiei Silvice Suceava într-un proces de o importanţă covârşitoare, care ar putea echivala cu cea mai mare retrocedare din istoria post-decembristă a României. 

 

Un proces care durează de mai bine de nouă ani

Procesul care opune Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina şi statul român, prin Direcţia Silvică Suceava, a început în aprilie 2001. La acea vreme, avocaţii Fondului Bisericesc au solicitat retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure, suprafaţă pe care consideră că Biserica din Bucovina le-a avut în proprietate până după al Doilea Război Mondial, când au fost confiscate abuziv de statul comunist. În replică, juriştii Direcţiei Silvice consideră că acele păduri nu au fost niciodată în proprietatea unei fundaţii care reprezenta interesele Bisericii, ci doar în administrare.

După mai multe procese, care au ajuns inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prima soluţie în dosar a fost pronunţată în martie 2007. Tribunalul Suceava a decis la vremea respectivă că se impune lăsarea către Fondul Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Diferenţa de pădure, până la 192.000 de hectare, a ajuns în proprietatea bisericilor aflate sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în baza Legii Fondului Funciar, prin acordarea a câte 30 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră.

Nemulţumiţi de soluţia Tribunalului Suceava, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au atacat-o cu apel şi au cerut şi strămutarea procesului. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, care în decembrie 2009 a menţinut soluţia de retrocedare a celor 166.813,5 hectare de pădure. Şi această soluţie a fost atacată cu recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va lua o decizie finală într-un dosar de o maximă importanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amânare în procesul pentru retrocedarea pădurilor către Fondul Bisericesc al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Amânare în procesul pentru retrocedarea pădurilor către Fondul Bisericesc al Bucovinei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa se faca dreptate! trimis de
(29 sep 2010, 15:26:22
Este foarte greu pentru judecatori sa se pronunte deoarece sunt in joc pe de o parte biserica iar pe de cealalta parte statul roman . Eu cred ca ar trebui sa analizeze cu foarte mare atentie , toate actele prezentate de partile din proces si cine are dreptate si constitutia tari este compatibila cu acea dreptate sa fie pus in drepturi . Altfel se va ajunge la CEDO si acolo nu mai functioneaza interesele ci numai adevarul . La noi din pacate se mai intampla ca adevarul sa fie doborat de interese , care intr-o tara democrata nu ar avea sorti de izbanda . La noi proprietatea este inca in suferinta , dar cu incetul se va aseza la locul cuvenit , numai ca multi care asteapta dreptate de la justitie sunt persoane in varsta si nu stiu daca mai apuca sa se bucure de ia .
2.   Asociatie trimis de
(29 sep 2010, 17:16:36
Asociatia aia nu are legatura cu biserica...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei