Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 sep 2010 - Anul XV, nr. 229 (4520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Avertisment

Directorul Muzeului Bucovinei, în prag de şoc anafilactic din cauza unei pipe electronice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a trecut printr-o experienţă extrem de neplăcută, după ce a încercat să se lase de fumat cu ajutorul unei pipe electronice comandată pe internet. Emil Ursu, care fumează de 20 de ani, câte două pachete de ţigări pe zi, a decis să renunţe la acest obicei, după ce a văzut că mai mulţi dintre colegii săi au apelat la ţigări sau pipe electronice. Şi-a comandat o astfel de pipă pentru care a plătit peste 300 de lei. „Fumatul” electronic era să-l coste însă mult mai scump. „Sâmbătă, am <fumat> cu noua pipă circa două ore, după care mi-a apărut pe aproape tot corpul o erupţie cutanată forte puternică şi foarte pruriginoasă şi stări de vomă. Iniţial nici nu m-am gândit că e de la pipa electronică, pentru că mai ştiu cel puţin patru persoane care folosesc de vreo trei săptămâni şi n-au avut astfel de simptome. Este adevărat, însă, şi că nu m-am uitat pe prospect, să văd dacă există reacţii adverse”, a povestit Ursu. Pentru că se simţea din ce în ce mai rău, a solicitat totuşi servicii medicale şi după două zile de tratament de detoxifiere şi-a revenit.

Medicul Tiberius Brădăţan, de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, ne-a declarat că până acum la spital nu au ajuns astfel de cazuri, însă simptomatologia arată o reacţie alergică puternică, la care următoarea treaptă era şocul anafilactic. Dr. Brădăţan a spus că oricare dintre componentele chimice ale produsului poate dezvolta la unele persoane reacţii alergice care pot merge până la şocul anafilactic. Simptomele şi reacţia promptă la tratament indică o astfel de situaţie şi în cazul lui Emil Ursu.

Ţigările electronice sunt destul de contestate în lume. CBS News, în ediţia din 19 septembrie 2008, citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a afirmat că ţigările electronice nu ajută fumătorii să renunţe la fumat, aşa cum pretind reclamele producătorilor, şi pot fi toxice.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu cunoaşte absolut nici un fel de dovezi ştiinţifice care ar confirma că ţigara electronică este sigură şi eficientă împotriva fumatului", a declarat Douglas Bettcher, director în cadrul OMS (a.i. of WHO's Tobacco Free Initiative), citat de CBS News.

 

OMS nu recomandă e-ţigara

"Există o serie de aditivi chimici în produs care ar putea fi foarte toxici. Producătorii de ţigări electronice din întreaga lume au inclus OMS pe site-ul lor, pe ambalaj sau pe inserţii publicitare", a declarat Bettcher, fără a numi vreo companie sau producător. "Dacă producătorii de ţigarete electronice doresc să ajute oamenii să renunţe la tutun, atunci aceştia trebuie să realizeze studii clinice şi analize de toxicitate", a arătat Douglas Bettcher. 

Potrivit CBS, dr. Ala Alwan, director general adjunct al OMS pentru boli netransmisibile şi pe ramura de sănătate mintală, a cerut ca din reclamele la ţigările electronice şi de pe site-urile producătorilor să fie îndepărtată „imediat” orice sugestie că OMS consideră că e-ţigările reprezintă un ajutor pentru lăsatul de fumat: „Până când nu vor fi făcute studii, OMS nu consideră că ţigara electronică este adecvată în tratamentul pentru înlocuirea nicotinei şi nu poate accepta false sugestii prin intermediul cărora să aprobe şi să susţină produsul".

E-ţigara seamănă cu o ţigară adevărată, dar este un tub din oţel inoxidabil cu un cartuş cu nicotină lichidă. Dispozitivul este alimentat de o baterie reîncărcabilă şi produce un abur încălzit de nicotină, care este absorbit în plămâni. Când se trage din „ţigară” se aprinde un LED roşu. E-ţigări sunt prezentate de producători ca o alternativă sănătoasă la tutun, şi din moment ce acestea nu trebuie să fie aprinse, unii oameni le folosesc pentru a se sustrage interdicţiei de fumat în locurile publice.

Ţigările electronice au apărut pentru prima oară în China, în 2004, şi sunt acum vândute acolo, precum şi în Brazilia, Canada, Finlanda, Israel, Liban, Olanda, Suedia, Turcia şi Regatul Unit.

 

FDA avertizează că e-ţigara poate fi mai dăunătoare ca ţigara standard

În SUA, potrivit site-ului http://www.tobacco-facts.net/2010/04/electronic-cigarette-–-pros-and-cons, în luna mai 2009, oficialii de la agenţia guvernamentală de sănătate publică US Food and Drug Administration (FDA) au testat conţinutul cartuşelor din e-ţigări de la doi furnizori. Într-unul dintre cartuşe au detectat Dyethylene glicol, iar nitrozaminele specifice tutunului (TSNAs) au fost detectate în toate cartuşele de la un brand şi în două dintre celelalte. În iulie 2009, FDA a emis un comunicat de presă pentru descurajarea folosirii de ţigări electronice. „Cercetătorii avertizează că dispozitivele electronice pot fi chiar mai dăunătoare decât ţigările standard, pot duce la dependenţa de nicotină, iar disponibilitatea în arome diferite (căpşuni) le pot face atractive pentru copii. Studiul FDA a fost revizuit în iulie 2009 de către firma de consultanţă ştiinţifică Exponent Inc, într-un raport comandat de producătorul uneia dintre ţigările electronice testate de FDA”, arată sursa citată. Aceasta concluzionează că „nu este încă dovedit că ţigaretele electronice reprezintă un ajutor sigur pentru renunţarea la fumat, deşi unele avantaje faţă de ţigările convenţionale sunt evidente. Cel puţin ţigările electronice nu produc fumatul pasiv şi gudron, care este atât de dăunător pentru organismul uman. Cu toate acestea, recomandăm fumătorilor să se abţină de la o utilizare constantă a acestui produs, având în vedere că siguranţa sa şi impactul negativ asupra sănătăţii umane nu sunt încă acceptate de către organismele oficiale ca US Food and Drug Administration (FDA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi nimeni nu ştie dacă acceptă vreodată”.

În ceea ce priveşte producătorii de e-ţigări, pe site-urile de profil scrie că acestea sunt contraindicate doar pentru tinerii sub 18 ani, persoanele alergice la nicotină, dacă se folosesc rezerve cu concentraţie mai mare de 0 mg, persoanele care suferă de boli cardiace, fără consultarea prealabilă a medicului, persoanele care suferă de angină, astm sau alte boli respiratorii grave, bolnavii de diabet zaharat, fără consultarea prealabilă a medicului, femei însărcinate şi mame care alăptează, persoanele care suferă de boli cronice grave, epilepsie, fără consultarea prealabilă a medicului. Sunt menţionate, însă, poziţiile celor doi oficiali ai OMS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul Muzeului Bucovinei, în prag de şoc anafilactic din cauza unei pipe electronice.
 Vizualizări articol: 1598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 14 voturi
Directorul Muzeului Bucovinei, în prag de şoc anafilactic din cauza unei pipe electronice3.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tocmai lasatul brusc.... trimis de
(29 sep 2010, 14:28:03
Domnului director Ursu sa-i spuneti ca tocmai lasatul brusc de fumat i-a cauzat aceasta reactie (e mult de explicat) si mult mai putin probabil ca e-pipa sa fi fost cauza. Asemenea reactii apar la fumatorii de talia d-sale - 2 pachete de tigari/zi! - rar de tot, de aceea colegii sai n-au avut nimic, dar apar. I se va recomanda in mod aproape sigur reluarea fumatului, dar in cantitati mult-mult mai mici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei