Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2010 - Anul XV, nr. 168 (4459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie judecătorească

Patronul de la Alumet, condamnat pentru fraude cu fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administratorul firmei Alumet Suceava, Cezar Florin Zaharia, de 33 de ani, a fost condamnat de Judecătoria Suceava în dosarul în care este acuzat de fraude cu fonduri europene. Magistraţii au considerat că Cezar Florin Zaharia se face vinovat de mai multe infracţiuni, motiv pentru care l-au condamnat la 1 an şi 11 luni de închisoare cu suspendare. Mai exact, Zaharia a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. De asemenea, patronul SC Alumet SRL Suceava a fost condamnat şi pentru infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene.

În acelaşi dosar, judecătorii au condamnat şi o altă persoană. Este vorba de Maria Grigoriu, de 38 de ani, fostă angajată a Administraţiei Financiare Gura Humorului în calitate de referent. Aceasta a primit 6 luni cu suspendare pentru infracţiunea de complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Maria Grigoriu a mai fost condamnată şi pentru participaţie improprie la infracţiunea în legătură directă cu o infracţiune împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, de fals intelectual.

 

Obligaţi şi la plata a mii de lei drept cheltuieli judiciare

Împotriva celor două persoane au fost dictate şi alte obligaţii. Judecătoria Suceava a decis că administratorul firmei Alumet şi fosta referentă a Administraţiei Financiare Gura Humorului trebuie să achite către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, cu titlu de despăgubiri materiale, suma de 38.448 de lei, cofinanţare de la bugetul de stat şi dobândă calculată până la data de 30 iulie 2008, la care se vor adăuga penalităţi de 8,54 lei pentru fiecare zi de întârziere până la plata debitului, sumă calculată începând cu 1 august 2008. Cezar Florin Zaharia şi Maria Grigoriu trebuie să achite 25.542 de euro, fondurile PHARE primite, inclusiv dobânda calculată până pe 30 iulie 2008, la care se adaugă şi câte 3,56 euro/zi până la plata debitului, începând cu 1 august 2008.

Instanţa a mai decis şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată. Cezar Florin Zaharia are de achitat 5.700 de lei, în timp ce Maria Grigoriu trebuie să scoată din buzunar 5.600 de lei. O altă măsură dispusă de Judecătoria Suceava este menţinerea sechestrului asigurator asupra apartamentului deţinut de patronul firmei Alumet.

Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată deja cu apel atât de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi de Cezar Florin Zaharia, respectiv Maria Grigoriu.

 

Pentru ce este judecat patronul de la Alumet

Totul a început acum şapte ani. Pe 12 mai 2003, Cezar Florin Zaharia s-a deplasat la sediul Administraţiei Financiare Gura Humorului şi a cerut să i se elibereze un certificat de atestare fiscală potrivit căruia nu avea datorii la bugetul de stat. Patronul SC Alumet SRL Suceava i-a spus referentului Maria Grigoriu că firma mai are de recuperat diferite sume de la stat, iar eventualele datorii urmează să fie compensate. Funcţionara de la Fisc nu a mai verificat aceste date, şi a eliberat certificatul de atestare potrivit căruia firma condusă de Cezar Zaharia nu avea datorii la bugetul de stat, deşi, în realitate, societatea trebuia să achite peste 12.000 de lei.

Cu ajutorul acestui fals, Cezar Zaharia s-a prezentat la Ministerul Integrării Europene de atunci, actualul Minister al Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Patronul SC Alumet SRL Suceava a reuşit astfel să demonstreze că îndeplineşte toate criteriile de eligibilitate şi a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 75.000 de euro. Imediat ce a încasat prima tranşă de bani, în valoare de 37.500 de euro, Cezar Zaharia a uitat cu desăvârşire scopul proiectului pentru care obţinuse finanţarea europeană.

Astfel, în loc să se apuce de lucru la proiect, în aceeaşi zi în care a primit banii, patronul SC Alumet SRL Suceava i-a folosit în scopuri personale.

O parte din sumă a fost ridicată în numerar de la bancă, iar diferenţa a fost virată către diverşi furnizori sau pentru acoperirea unei linii de credit deschise la o bancă din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronul de la Alumet, condamnat pentru fraude cu fonduri europene.
 Vizualizări articol: 1135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Patronul de la Alumet, condamnat pentru fraude cu fonduri europene2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei