Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultate

O mie de volume în limba română donate de suceveni au ajuns deja la copii din Basarabia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din februarie, mai mulţi suceveni au răspuns apelului lansat de Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB), prin campania „Trimite o carte peste Prut”, până în prezent fiind colectate aproximativ două mii de cărţi de literatură română şi universală, enciclopedii şi literatură istorică. La mijlocul lunii iunie, aproape o mie de volume donate de suceveni au ajuns la elevii Gimnaziului din satul Tăhnăuţi, raionul Rezina.

 

Elevi, profesori, dar şi oameni simpli din Suceava au contribuit la campanie

Timp de patru luni, membri Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB) au reuşit să colecteze şi inventarieze aproximativ două mii de volume, majoritatea dintre ele fiind aduse de suceveni la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”. „Mi s-a părut una dintre cele mai active campanii de acest gen desfăşurate până acum în Suceava, populaţia fiind foarte receptivă. Unii au venit direct la bibliotecă pentru a aduce cărţile, iar cei care nu erau din municipiu au trimis colete prin poştă”, a declarat Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii.

Pe lângă sucevenii care şi-au adus contribuţia la colectare, mai multe şcoli, licee şi grădiniţe au reacţionat la campania iniţiată de GIRB. Cei mai activi au fost elevii Şcolii „Ion Creangă”, ai Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret”, preşcolarii de la Grădiniţa „Ţăndărică” din Suceava şi de la Grădiniţa „Pinochio” din Fălticeni.

„În şcoala noastră campania s-a desfăşurat sub genericul <Ion Creangă trimite o carte peste Prut>. Copiii au fost entuziasmaţi după ce le-am povestit situaţia semenilor lor, români şi ei, din Basarabia. A adus fiecare câte o carte sau chiar mai mult din biblioteca personală, gândindu-se la copiii care urmează să o citească. Am reuşit să strângem peste 400 de cărţi, nu doar literatură artistică, dar şi dicţionare, antologii de texte literare, culegeri de exerciţii pe care sperăm să le folosească colegii noştri, profesorii din stânga Prutului”, ne-a spus Dorel Finaşcu, profesor de limba şi literatura română la Şcoala „Ion Creangă” din Suceava.

 

O mie de cărţi au fost donate bibliotecii Gimnaziului din satul Tăhnăuţi

Cărţile colectate vor fi donate bibliotecilor rurale din R.Moldova pe criteriul lipsei de cărţi în limba română. O mie dintre volumele adunate de suceveni au fost oferite elevilor Gimnaziului din satul Tăhnăuţi, raionul Rezina.

„Am ales această localitate pentru că elevii din gimnaziul de acolo chiar aveau nevoie de ele, majoritatea cărţilor din biblioteca lor fiind în grafia chirilică, editate până în 1989. Şi copiii, şi profesorii au rămas surprinşi de gestul nostru, asigurându-ne că volumele donate le vor fi de real folos pentru procesul de studiu, mai ales pentru orele de limba şi literatura română şi istoria românilor”, a declarat Petru Ciolpan, preşedintele GIRB.

La rândul lor, profesorii basarabeni au ţinut să le mulţumească sucevenilor pentru acest gest frumos. „Majoritatea satelor mici din R. Moldova nu dispun de cărţi suficiente în limba română, în această situaţie fiind şi biblioteca gimnaziului nostru. Ar trebui să fie o normalitate, copiii noştri să aibă acces la operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Lucian Blaga sau Mihail Sadoveanu. Deocamdată această normalitate nu există, dar sperăm că lucrurile se vor schimba în următorii ani. Suntem recunoscători pentru cărţile oferite, îşi vor găsi utilitate şi suntem siguri că vor fi citite de elevii noştri”, a declarat Svetlana Braşovean, directoarea Gimnaziului din Tăhnăuţi.

Campania „Trimite o carte peste Prut” este iniţiată de Liga Studenţilor Basarabeni din România, din care face parte şi GIRB Suceava, şi s-a desfăşurat simultan în 12 centre universitare din România, având drept scop dotarea şcolilor rurale din Republica Moldova cu carte românească.

„Sucevenii au fost receptivi, am fost contactaţi în special de oameni de vârsta a treia, care cunosc mai bine situaţia românilor din Basarabia. În următoarea perioadă vom transporta în Moldova şi celelalte cărţi colectate de la suceveni, iar din toamnă probabil vom continua campania, mai ales că mai multe licee din Suceava s-au arătat interesate de ea”, a adăugat Petru Ciolpan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O mie de volume în limba română donate de suceveni au ajuns deja la copii din Basarabia.
 Vizualizări articol: 933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O mie de volume în limba română donate de suceveni au ajuns deja la copii din Basarabia5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei