Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vremuri grele

Medicamente mai scumpe, de la 1 iulie, când se va modifica sistemul de compensare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru medicamente, începând cu 1 iulie, când se va modifica sistemul de compensare. Prin noua formulă de calcul a preţului la produsele farmaceutice compensate, pacienţii vor fi obligaţi să plătească mai mult dacă vor să se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obişnuit şi se simt bine, şi nu cu variantele mai ieftine, ale căror efecte ar putea să nu mai fie aceleaşi. Şi asta, pentru că viitorul sistem de compensare presupune existenţa unui singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum este în prezent. Asta înseamnă că de la acest preţ se va stabili câţi bani mai trebuie să scoată din buzunar bolnavii.

 

„Va fi o diferenţă de preţ, care va afecta posibilitatea bolnavilor de a-şi cumpăra tratamentul”

„Deocamdată nu ştim exact cu cât se vor scumpi medicamentele. Cert este că va fi o diferenţă de preţ, care va afecta posibilitatea bolnavilor de a-şi cumpăra tratamentul, mai ales dacă se reduc salariile şi pensiile. Oamenii îşi vor lua medicaţia fracţionat, în funcţie de câţi bani dispun, iar întreruperea tratamentului va duce la o agravare a bolii. În final, aceşti pacienţi decompensaţi vor ajunge la spital, ceea ce înseamnă cheltuieli şi mai mari pentru sistem. Este un cerc vicios, fiindcă, odată cu bolnavii, şi noi, farmaciştii, vom avea de suferit. Dacă nu mai încasăm, nu vom mai avea la rândul nostru bani pentru a plăti salariile angajaţilor”, a arătat Doiniţa Cocriş, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor.

 

CNAS: Folosirea medicamentelor scumpe nu a scăzut numărul de internări în spitale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că modificările faţă de procedura actuală de compensare sunt necesare, în condiţiile în care în sistemul medical s-au cheltuit, numai în anul 2009, 939,4 milioane de euro, cu peste 360 de milioane de euro mai mult decât s-a cheltuit în 2005.

„Majoritatea banilor au fost alocaţi pentru medicamente”, a spus preşedintele CNAS, Lucian Duţa, cu precizarea că, în România, în ultimii ani, s-a constatat o creştere a consumului de medicamente originale, cu preţ de piaţă mai ridicat, de la 60 la peste 75%, iar folosirea acestor produse scumpe nu şi-a îndeplinit rostul de a scădea numărul de internări în spitale.

El susţine că s-a ajuns în această situaţie şi din cauza medicilor, care prescriu cu precădere medicamente scumpe, beneficiind de o libertate excesivă a contractelor încheiate cu firmele de medicamente, şi afirmă că noile măsuri ar urma să constituie o premisă pentru extinderea accesului pacienţilor la medicamente şi pentru prevenirea creşterii excesive a preţurilor.

 

Producătorii români de medicamente, singurii care salută modificările din sistemul de compensare

De cealaltă parte, Colegiul Medicilor din România (CMR) respinge metodologia propusă de CNAS, motivând că, în afară de creşterea coplăţii suportată de pacient, medicii prescriptori vor trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de pacient, fiind obligaţi să recomande tratamentul nu în funcţie de eficienţa terapeutică, ci în funcţie de posibilităţile materiale ale omului bolnav. Nici farmaciştii, medicii prescriptori şi nici producătorii de medicamente nu sunt mai liniştiţi vizavi de noul sistem, la fel şi asociaţiile de pacienţi, care sunt de părere că folosirea unor medicamente generice în locul celor originale presupune, în unele cazuri, teste, pentru a vedea receptarea acestora de către organism şi folosirea unei cantităţi mai mari de medicaţie.

Singurii care salută noul sistem sunt producătorii români de medicamente, care susţin că noul sistem de compensare vine, în primul rând, în sprijinul industriei farmaceutice autohtone, opinând că medicamentele cele mai ieftine nu sunt neapărat şi cele mai proaste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicamente mai scumpe, de la 1 iulie, când se va modifica sistemul de compensare.
 Vizualizări articol: 1320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Medicamente mai scumpe, de la 1 iulie, când se va modifica sistemul de compensare3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei