Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mai 2010 - Anul XV, nr. 116 (4407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Procese pe bani mulţi

Dorna Lactate s-a folosit ilegal de imaginea Comitetului Olimpic Român

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul La Dorna, preluat anul trecut de colosul francez Lactalis, s-a folosit ilegal de Mărcile Olimpice, sfidând un contract încheiat în urmă cu şapte ani cu Comitetul Olimpic Sportiv Român. Concluzia aparţine instanţelor de judecată, care a obligat producătorul dornean de produse lactate să-şi retragă însemnele olimpice de pe mărfurile aflate pe piaţă. O altă pretenţie ridicată de Comitetul Olimpic Sportiv Român, privind plata unor despăgubiri de 574.000 de dolari SUA, a fost respinsă de judecătorii suceveni. Soluţia pronunţată de Tribunalul Suceava şi menţinută de Curtea de Apel Suceava mai poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cel mai probabil ambele părţi vor depune recurs.

 

Un contract de sponsorizare de 350.000 de dolari

Contractul care i-a adus în sălile de judecată pe reprezentanţii Grupului La Dorna, din care face parte şi Dorna Lactate, şi pe cei ai Comitetului Olimpic Sportiv Român s-a semnat în iunie 2003. Potrivit înţelegerii dintre cele două părţi, Dorna Lactate a dobândit dreptul de a utiliza Mărcile Olimpice pentru perioada 25 iunie 2003 - 31 octombrie 2004. Mai exact, societatea suceveană putea folosi elementele distinctive pe ambalajele produselor comercializate, respectiv mascotele olimpice române oficiale, sloganurile, muzica etc. În contrapartidă, Dorna Lactate trebuia să plătească cu titlu de sponsorizare suma de 350.000 de dolari SUA. Prima tranşă de 150.000 de dolari SUA a fost virată la semnarea contractului, iar diferenţa de 200.000 de dolari SUA trebuia achitată în patru rate.

Potrivit actelor depuse la Tribunalul Suceava, pe 31 octombrie 2004, La Dorna nu a mai dorit să prelungească înţelegerea printr-u act adiţional.

„Deşi se obligase ca în termen de 61 de zile subsecvente expirării contractului să sisteze orice formă de comercializare a produselor La Dorna purtând Mărcile Olimpice, astfel încât după 31 decembrie 2004 să nu mai existe în circulaţie astfel de produse, pârâta (n.a. – Dorna Lactate) şi-a încălcat această obligaţie, în circuitul comercial existând şi la data formulării acţiunii astfel de produse”, se arată în motivarea reprezentanţilor Comitetului Olimpic Sportiv Român.

 

Dorna Lactate a minţit cu bună-ştiinţă

În replică, cei din Grupul La Dorna au negat că s-ar fi folosit de însemnele olimpice. „Pârâta a arătat că nu comercializează produse purtând pe ambalaj Mărcile Olimpice şi nici nu utilizează Mărcile Olimpice pe documente sau pentru publicitate”, se arată în motivarea Tribunalului Suceava din acest dosar.

Aceste afirmaţii sunt contrazise de realitate, deoarece Comitetul Olimpic Sportiv Român a depus la dosar mai multe ambalaje şi bonuri fiscale emise de unităţile alimentare de unde au fost achiziţionate în zilele de 30 ianuarie 2007, 3 aprilie 2007 şi 28 august 2006 prin care se demonstra că însemnele olimpice sunt folosite de Dorna Lactate şi după trei ani de la expirarea contractului de sponsorizare. Mai mult, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului a trimis o hârtie prin care arăta că termenul de valabilitate al fiecărui produs La Dorna nu este mai mare de 6 luni, astfel încât ambalajele depuse ca probe în instanţă arată clar că Dorna Lactate s-a folosit şi după 31 decembrie 2004 de Mărcile Olimpice.

 

Cererea pentru despăgubiri, respinsă

Pe lângă solicitarea de a interzice comercializarea produselor La Dorna care aveau pe ambalaj Mărcile Olimpice, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a cerut şi daune de 574.000 de dolari SUA. Banii reprezintă „utilizarea fără drept a Mărcilor Olimpice în perioada noiembrie 2004 - martie 2007 (328.000 de dolari SUA pentru perioada noiembrie 2004 - 28 februarie 2006 şi 246.000 de dolari SUA pentru perioada 1 martie 2006 - 1 martie 2007).

În aceste condiţii, celor două părţi nu le rămâne decât să apeleze la ultima instanţă îndrituită să judece cazul. Este vorba de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se va lua o decizie finală în acest proces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dorna Lactate s-a folosit ilegal de imaginea Comitetului Olimpic Român.
 Vizualizări articol: 2001 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dorna Lactate s-a folosit ilegal de imaginea Comitetului Olimpic Român0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei