Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Sindromul Intercity şi efectul Coşneguţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doamne, ce m-am mai încărcat de mânie socială şi cât de convingător oscilez, în ultimele zile, între înjurături exhaustive şi atotcuprinzătoare (sic!), toate abia spre seară eşuate în celebra piesă guristică a manelistului etno Coşneguţă, „Cu mucii în batistă”, pe care am învăţat-o pe la nunţi neaoş bucovinene. Dacă m-aţi auzi, dacă aţi putea asculta rezonanţa epopeică a mâniei mele sociale, iute m-aţi crede Mesia neamului românesc şi m-aţi vota cu tradiţională naivitate, dar am ghinion, că-mi iese în cale un director de bancă tânăr şi inteligent, care are doar un singur cusur, acela că mi-i prieten, şi-mi vorbeşte despre sindromul Intercity: „Domnule, zice el, tare bucuros am fost când s-a dat în folosinţă trenul intercity Suceava-Bucureşti: în 5 ore, după o călătorie civilizată şi eficientă, ajungeam la Bucureşti. Apoi, au intervenit diverşi politicieni cu ştaif, iar Intercity a decăzut în Rapid (aici, am scrâşnit din dinţi, pentru că şi eu am un mare cusur: ţin cu Rapidul), oprind şi în gările acelor politicieni. Numai că politicienii sunt mulţi, zona lor de influenţă – incomensurabilă, aşa că Intercity a început să decadă, an după an, din ce în ce mai mult, până a ajuns un biet Personal, care opreşte în toate gărişoarele politice. Aşa şi ţara...”.

Acuma, să vă spun cinstit: oi fi eu deja şi din nefericire bătrân şi, ca întotdeauna, deloc frumos, dar prost n-am fost niciodată, aşa că intercity am priceput, deşi ţin cu Rapid, morala povestioarei bancherului sucevean, iar mânia mea socială, deşi nu a pălit, s-a îndreptat şi spre mine însumi. În fond, aidoma tuturor celor care n-au făcut nimic pentru ţara şi pentru neamul lor, şi eu obişnuiam/obişnuiesc să critic, preţios şi plin de mine, „ţara asta de rahat” şi „neamul ăsta de spanac” (puteţi înlocui dvs rahatul şi spanacul cu expresii mai trivial mesianice), aşa că îmi merit soarta, dacă am tot ignorat avertismentul lui Bolintineanu: „Ce-i ce poartă jugul şi-a trăi mai vor / Merită să-l poarte, spre ruşinea lor!”.

Deasupra mea, cu jegul camuflat în încălţări scumpe, triumfă bişniţarul, inclusiv cel de manele etno, îmbogăţit pe la nunţi, inclusiv pupincuristul orientat, care înşfacă hulpav, cu toate neamurile lui la fel de imbecile, din osânza ţării, iar eu tac şi nu fac nimic. Îmi merit soarta, pentru că o accept. Coşneguţii n-au putere să oprească, în gările lor, preţiosul şi eficientul Intercity, dar îl pradă din mers, apoi îţi râd în nas: „Suntem barbaţi, suntem deştepţi, avem bani, cât n-o să faceţi voi în şapte vieţi!”. Şi este perfect şi total adevărat. Aici sunt banii dumneavoastră, aici sunt vieţile noastre irosite, în buzunăroaiele prospere ale coşneguţilor.

Mai nou, coşneguţii conduc. Au urcat la pupitrul de comandă, l-au aruncat pe pitorescul „naş” tradiţional din tren şi se distrează „cu mucii în batistă”, cum dă pe gură, în ritm băştinaş, manelistul etno Coşneguţă dă Bucovina. Le aparţinem, suntem la cheremul lor. Iar noi plecăm privirile sau ne înghesuim să le pupăm lăboaiele nespălate, dar camuflate în încălţări scumpe, gândind că din Intercity-ul deja devastat tot ne va rămâne şi nouă ceva. Măcar un arc, măcar o aşchie. Ştim şi simţim că piticaniilor acelora primitive şi netoate le-am putea veni intercityde hac cu câte un şut în fund, dar nu schiţăm nici un gest de împotrivire, preferând să comentăm, filosoficos, când deja e prea târziu, despre cât de dezgustător s-a ruinat ţara şi despre cât de jalnice caricaturi sunt coşneguţii. Laşitatea proprie nu contează în ochii noştri, deja sufocaţi de sfântă mânie socială, pe care o şi trâmbiţăm, pe ascuns, cu aere de tribuni desăvârşiţi. Tribuni de spanac, desăvârşiţi de rahat – înlocuiţi spanacul şi rahatul cu ce vă convine, eu am preferat să-mi dau singur palme şi să tac lăuntric.

Apoi, pe neaşteptate, râd, deşi e de plâns. Râd, râd şi iar râd, dovadă că dacă nici măcar plânsul nu mi-a mai rămas, mi s-a luat totul. Râd, iar superbul Intercity, care a decăzut în Rapid, în Accelerat, în Personal, deja zace morman de fiare ruginite în câmpul gol. Coşneguţii au plecat să cheltuiască aiurea ce-au înşfăcat şi îndesat prin buzunăroaie. Râd pentru că am înţeles că nu am dreptul lăuntric de a mă plânge. Râd...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindromul Intercity şi efectul Coşneguţă.
 Vizualizări articol: 2617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.53/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 19 voturi
Sindromul Intercity şi efectul Coşneguţă4.5519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari... trimis de
(19 mai 2010, 19:54:11
cosneguta = calin brateanu, manelistul bucovinean manipulatul de butelii de la scheia. da aveti dreptate stimate domn... daca oameni ca dvs si multi altii au afuns la mana unui manelist... care ranjeste dintii mereu in fata conducerii judetului... stau si ma gandesc ce va si maine... am impresia ca acel personal de care vorbiti... isi va pierde identitatea... nu va mai reusi sa porneasca niciodata ! oare lui domnul flutur in place acest lucru? cultura tradirionala suceveana condusa de un manelist care si-a facut scolile superioare cu banii in geanta... ne trecand mai deloc pe la cursuri... ci amata pardon asa zis-sa fina ca deh,,, avea trecere cred ca la nas... in fine oricum suceava isi va pierde identitatea culturala indiferent cat am ranji.
felicitari autorului!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei