Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proiect

Bălan şi Onofrei susţin mutarea Casei de Pensii în locul Şomajului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administraţia judeţeană caută soluţii pentru a aduce Casa de Pensii într-o locaţie din centrul municipiului Suceava, deoarece tot mai mulţi pensionari reclamă accesul din ce în ce mai dificil la această instituţie publică. Varianta care se analizează în prezent este cea a unui schimb de clădiri între Casa de Pensii, aflată la marginea oraşului, în apropierea pădurii Zamca, şi Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi Şomaj, situată în centru.

La Casa de Pensii trec zilnic pe la ghişeele instituţiei circa 400 de pensionari, marea majoritate trecuţi de 70 de ani. Cei care nu-şi permit să vină cu autoturismul propriu sau cu taxiul au la dispoziţie doar un singur maxi-taxi, care ajunge până în apropiere. O excursie pe jos până acolo este dificilă pentru bătrâni, atât iarna, prin zăpadă, cât şi vara, pe caniculă.

Directorul coordonator  al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Camelia Chitul, recunoaşte că şi accesul cu mijloacele de transport private este dificil în această zonă, din cauza străzii înguste. Îndeosebi în perioada 20-25 a fiecărei luni, când se prezintă şi angajatorii la sediul instituţiei pentru a depune declaraţiile nominale, se creează ambuteiaje şi se blochează total calea de acces, iar în cazuri de extremă urgenţă şi ambulanţa şi maşina pompierilor ar intra cu dificultate. Activitatea de la Casa de Pensii presupune relaţii cu publicul privind pensiile, solicitări şi plăţi de ajutor deces, contracte şi declaraţii de asigurare, depuneri şi rectificări declaraţii nominale privind asiguraţii din sistemul public, eliberarea de bilete de tratament. Cei 199.631 de pensionari din judeţ sunt deserviţi de 109 salariaţi ai Casei Judeţene de Pensii Suceava.

 

Media de vârstă la şomeri este 30-35 de ani

Celelalte două instituţii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi Şomaj şi Agenţia de Prestaţii Sociale au sediul în centrul Sucevei, un imobil de circa 3000 de metri pătraţi, clădire cu trei etaje, cu câte zece birouri pe nivel. La Agenţia de Prestaţii Sociale, care ocupă etajul doi, lucrează 34 de funcţionari, care deservesc 70-100 de persoane pe zi.

Parterul, etajul I şi III sunt folosite de AJOFM, primele două niveluri ca birouri, iar ultimul etaj este amenajat cu săli de cursuri pentru şomeri. Directorul AJOFM, Aurelia Focşa, ne-a declarat că în judeţ sunt în plată 12.000 de şomeri, care vin lunar să-şi vizeze carnetele pentru indemnizaţie, deci aproape 600 de persoane vin zilnic la ghişee, plus alte câteva zeci care vin la cursuri. Numai că media de vârstă a celor care vin aici este de 30-35 de ani, cei mai mulţi fiind tineri în jur de 20 de ani. Cei mai în vârstă nu trec de 55 de ani. Numărul de angajaţi ai AJOFM este de 29 de persoane.

Clădirea Casei de Pensii aparţine Casei Naţionale de Pensii, din cadrul Ministerului Muncii, iar AJOFM are imobilul dat de acelaşi minister în administrare.

 

Lungu: „Principiul e normal şi umanitar e corect”

Schimbul de imobile este agreat atât de parlamentari ai PD-L Suceava, cât şi de primarul de Suceava, Ion Lungu.  

Deputatul PD-L de Suceava Ioan Bălan ne-a declarat, ieri, că mutarea Casei de Pensii mai aproape de centrul administrativ preocupă conducerea PD-L de mai multă vreme şi a discutat deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi despre posibilitatea acestui schimb.

„În zilele următoare vom face demersuri la Ministerul Muncii, să vedem ce răspuns primim. Trebuie să ţinem cont şi de situaţia economică din acest moment, care ne obligă la restricţii de investiţii. Chiar dacă pare simplu, cele trei instituţii au logistică diferită şi trebuie să ne gândim şi la cheltuielile de reamenajare. Am discutat cu preşedintele Gheorghe Flutur, a înţeles situaţia şi chiar dacă nu se va reuşi un schimb de locaţii în cadrul Ministerului Muncii, preşedintele caută soluţii ajutătoare, precum găsirea altei locaţii”, a arătat deputatul Bălan. Acesta a mai spus că este imposibil să nu se ţină cont de presiunea pe care o exercită pensionarii în legătură cu Casa de Pensii.

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, spune şi el că principial este corect să se mute Casa de Pensii, deoarece este complicat pentru pensionari să ajungă tocmai la capătul oraşului şi consideră chiar că, dacă în centru nu există spaţiu suficient pentru toate birourile Casei de Pensii, s-ar putea muta doar partea de relaţii cu publicul şi să rămână pe Zamca departamentele care se ocupă de procesarea datelor.

În ceea ce-l priveşte pe primarul de Suceava, Ion Lungu, acesta a afirmat că, dacă problemele de ordin patrimonial sunt reglate în cadrul ministerului, „principiul e normal şi umanitar e corect”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bălan şi Onofrei susţin mutarea Casei de Pensii în locul Şomajului.
 Vizualizări articol: 1053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Bălan şi Onofrei susţin mutarea Casei de Pensii în locul Şomajului3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Campanie electorala trimis de
(19 mai 2010, 11:42:36
Iar v-au platit mucosii astia 2 sa le dati fotografia in ziar si pe site? In halul asta ati ajuns?! Nu sunteti in stare sa incheiati niste contracte de publicitate cu firme care doresc sa se faca cunoscute prin intermediul banerelor de pe site si recurgeti la articole publicitare? Daca trage un politician o beshina repede va apucati sa scrieti in ziar si sa-i publicati si poza? Mi-e sila de situatia politica si sociala in care a ajuns tara asta din cauza celor care o conduc de 20 de ani. Inclusiv presa are partea ei de vina.
2.   Oamenii lu Nutu trimis de
(19 mai 2010, 16:59:05
este clar ca se vrea mutarea de tot a unitatilor de stat din acea zona pentru ca deranjeaza "noul" cartier de fite al orasului....nu mai incap gusatii pe strada aia de pensionari
3.   Just trimis de
(19 mai 2010, 21:23:35
Este real ceea ce se spune in articol, sunt niste starzi de acces inguste, gaurite toate, aglomeratie de masini, de oameni, si la Casa de Pensii fluctuatia este mai mare decat la somaj deoarece declaratiile nominale ale angajatorilor din tot judetul se depun la Sv.. Bine ar fi ca cele 2 institutii sa functioneze in acelasi local, muult mai bine pentru bietii oameni , decit fiecare sa fie in alt punct cardinal al orasului, (ex. ITM, CAS, CASS, Somaj, fisc), inchipuiti-va cit are de mers si de stat la cozi un angajator care are de dus declaratii lunare.....daca tot veni vorba. Si daca ar incapea dumnealor , adica cele 2 institutii intr-o singura cladire, ginditi-va ca dintr-o data s-ar reduce cheltuielile adm.gospodaresti, in spiritul cerintelor actuale.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei