Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mar 2010 - Anul XV, nr. 71 (4362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Obligaţii

Finanţele au încasat 1,2 milioane de lei din restanţele la tranzacţiile imobiliare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a încasat, până în prezent, 1,2 milioane de lei (12 miliarde de lei vechi) de la persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare în perioada 2005 – 2008 şi nu au plătit Taxa pe Valoarea Adăugată. Într-o primă fază au fost selectate 76 de persoane care efectuat astfel de tranzacţii, inspectorii fiscali finalizând verificările la 56 dintre acestea. Din cele 56 de persoane, la 33 s-a constatat că nu intră în categoria contribuabililor care au desfăşurat activităţi economice din tranzacţii imobiliare, motiv pentru care nu s-a impus calcularea Taxei pe Valoarea Adăugată care ar fi trebuit plătită la bugetul de stat.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre diferenţa de 23 de persoane, la care inspectorii fiscali au constatat că trebuiau să plătească TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare, în 14 cazuri fiind stabilite deja şi sumele care trebuie plătite la bugetul de stat.

Astfel, în urma controalelor s-a calculat că datoriile pe care le au la bugetul de stat cele 14 persoane care au efectuat tranzacţii imobiliare în scopuri economice sunt de 9,4 milioane de lei vechi, echivalentul a 2,3 milioane de euro la cursul de schimb actual. Din această sumă, Finanţele au încasat 1,2 milioane de lei, şase dintre persoanele în cauză achitându-şi în totalitate datoriile la bugetul de stat.

De remarcat faptul că din totalul datoriilor stabilite, de 9,4 milioane de lei, cea mai mare sumă o are de plătit un om de afaceri mai puţin cunoscut din zona Rădăuţi, Cristian Gabor. Acesta a efectuat trei tranzacţii imobiliare pentru care nu a plătit TVA, suma datorată în momentul de faţă la bugetul de stat fiind de 6,2 milioane de lei (62 de miliarde de lei vechi).

Pe de altă parte, trebuie spus că pe lângă cele 14 persoane la care s-au stabilit sumele restante, în perioada următoare vor fi finalizate controalele la alte nouă persoane, estimându-se că se vor stabili debite suplimentare de 1,7 milioane de lei.

În toate cazurile, inspectorii fiscali au stabilit măsuri asiguratorii pe toate bunurile şi conturilor persoanelor care nu au plătit TVA-ul aferent tranzacţiilor imobiliare efectuate.

 

Deduceri de TVA pentru cei care au vândut imobile

De remarcat faptul că toate persoanele fizice care acum sunt verificate de Finanţe aveau posibilitatea să se înscrie ca plătitori de TVA în momentul în care au realizat tranzacţiile imobiliare respective. Iar dacă la momentul respectiv nu aveau posibilitatea să-şi deducă TVA aferent materialelor achiziţionate pentru construcţia imobilelor pe care le-au vândut, legislaţia fiscală a fost modificată în sensul că persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi în perioada 2005 – 2009, chiar dacă nu au fost înregistrate ca plătitori de TVA în momentul iniţierii construcţiilor, îşi pot deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor efectuate, indiferent dacă au fost sau nu controlate de inspectorii fiscali. Problema care apare însă este că o mare parte dintre cei care au construit imobile pe care ulterior le-au vândut nu pot prezenta documentele de achiziţie a materialelor de construcţie.

„Se pare că evaziunea fiscală este în lanţ, având în vedere că materialele de construcţie au fost cumpărate fără documente legale. Dacă existau aceste documente, acum ei puteau să-şi deducă TVA”, a spus şeful DGFP Suceava, Petrică Ropotă.

El a mai spus că, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, o parte dintre persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare şi au fost verificate de inspectorii fiscali au depus deconturi de TVA pe baza documentelor de achiziţie din perioadele anterioare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţele au încasat 1,2 milioane de lei din restanţele la tranzacţiile imobiliare.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Finanţele au încasat 1,2 milioane de lei din restanţele la tranzacţiile imobiliare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei