Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2010 - Anul XV, nr. 45 (4336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cifre îngrijorătoare

Scădere drastică a numărului de clienţi, în unităţile de cazare din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hotelurile, pensiunile, vilele şi celelalte categorii de unităţi de cazare turistică din judeţul Suceava au avut parte de un final de 2009 dezastruos, cifrele statistice indicând un grad de ocupare la un nivel deosebit de scăzut. Conform analizelor Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în luna decembrie a anului trecut, indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică din judeţ a fost de doar 15,9%, cu 4% mai mic decât cel din luna noiembrie. O analiză pe o perioadă anterioară mai îndelungată arată însă că scăderea este drastică.

În octombrie 2009, gradul de ocupare a locurilor de cazare din judeţ a fost de 23,4%, în timp ce în august era la nivelul de 32,2%. Şi comparaţia cu aceeaşi perioadă din 2008 arată picajul pronunţat. În luna decembrie 2008, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ a fost de 23,8%.

Lipsa zăpezii pare să fie principala explicaţie pentru numărul atât de mic de clienţi ai hotelurilor în luna decembrie 2009, destinaţiile turistice, unde este cea mai mare concentraţie de unităţi de cazare, suferind foarte mult din această cauză.

În analiza statistică se precizează că au fost prelucrate date de la 177 de structuri turistice din judeţ, pensiunile agroturistice deţinând cea mai mare pondere, 40,7%, urmate de pensiunile turistice (24,9%) şi hoteluri (16,4%), cu precizarea că acestea din urmă oferă aproape jumătate din numărul total de paturi disponibile în judeţ. Un procent de 10% este reprezentat de hosteluri, moteluri, cabane turistice şi bungalouri.

Din analiza statistică mai rezultă că în luna decembrie a anului trecut, în judeţ au fost prezenţi 14.073 turişti români şi doar 570 străini. În ambele situaţii, cifrele sunt în scădere de aproximativ 17 puncte procentuale faţă de finele lui 2008.

 

Reprezentanţii CJ Suceava vorbesc de un grad de ocupare de 25%

Claudiu Brădăţan, din cadrul Serviciului Turism al Consiliului Judeţean Suceava, spune că datele statistice nu oferă o analiză per ansamblu, argumentul fiind că în judeţ se găsesc mai bine de 400 de unităţi de cazare de diferite tipuri, dar mai puţin de jumătate dintre acestea (177, după cum specifică şi Direcţia de Statistică) raportează date pentru măsurători.

„Din semnalele pe care le-am primit noi, credem că gradul de ocupare din luna decembrie a fost de aproximativ 25%, cu rezultate bune mai ales în cazul staţiunii Vatra Dornei, dar nu numai”, a precizat acesta, explicând că un procent de 15% este echivalent cu limita falimentului pentru o unitate turistică. El a admis totuşi că lipsa zăpezii din luna decembrie a făcut ca numărul de turişti din judeţ să nu fie la nivelul dorit, precizând că situaţia s-a îmbunătăţit foarte mult în ianuarie 2010, când pârtiile din judeţ au fost foarte căutate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scădere drastică a numărului de clienţi, în unităţile de cazare din judeţ.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scădere drastică a numărului de clienţi, în unităţile de cazare din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei