Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2010 - Anul XV, nr. 4 (4295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atitudine

Înregistrarea cu inspectorul de muncă aflat în negocieri, ignorată de şefii săi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul prezentat în paginile ziarului nostru de ieri, în care un inspector de muncă apare înregistrat în timp ce îl îndeamnă pe cel pe care l-a amendat să conteste sancţiunea, fără a avea replică atunci când i se reproşează că a greşit, având un comportament care pune multe semne de întrebare, este analizat pe lângă problemă de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.
Cel puţin asta reiese dintr-un comunicat al şefului instituţiei, care anunţă demararea unei analize amănunţite a activităţii inspectorului, însă evită cea mai mare problemă: atitudinea angajatului ITM în timpul convorbirii telefonice.

 

Care este problema esenţială din acest caz

Inspectorul Mircea Bordiciuc a aplicat, în luna aprilie a anului trecut, o amendă de 1.500 de lei administratorului şcolii de şoferi Auto Chelaru pentru că ar fi angajat o pensionară fără forme legale de muncă. Dumitru Chelaru, patronul şcolii, contestă vehement amenda şi spune că sancţiunea a fost dată doar pentru că cineva din concurenţă vrea să-i facă rău. Acesta a prezentat o înregistrare audio realizată în urmă cu două zile, pe care o puteţi asculta pe site-ul ziarului nostru, în care discută timp de zece minute cu inspectorul Bordiciuc.
Pe parcursul discuţiei, inspectorul se comportă ca un adevărat avocat al patronului, invitându-l să aibă o întâlnire cu jurista şi spunându-i să facă recurs, „poate o să fie bine”. El nu afirmă măcar o dată că amenda a fost dată corect, ascultând, fără nici o replică, reproşurile patronului şi insistând ca acesta să vină la biroul său, fără a fi împotrivă nici atunci când Chelaru îl somează să achite o parte din sancţiunea de 1.500 de lei, pentru că a greşit.
Deşi în materialul publicat în ziarul nostru am precizat în mod clar că demersul jurnalistic nu contestă amenda aplicată (instanţa pronunţându-se deocamdată că aceasta a fost dată corect), ci atitudinea inspectorului în timpul convorbirii, răspunsul semnat de directorul ITM Suceava, Gabriel Harja, nu aduce deloc în discuţie această problemă, care de fapt este esenţa materialului nostru şi pe care i-am şi subliniat-o într-o convorbire telefonică, în care solicitam un punct de vedere.

 

Analiză amănunţită privind activitatea inspectorului

„Am luat la cunoştinţă despre această situaţie şi am solicitat demararea unei analize amănunţite pentru a identifica situaţia reală. Din analizarea documentelor existente a reieşit faptul că salariatul nostru a acţionat conform legii şi a sancţionat o abatere. Acesta este un aspect susţinut şi dovedit chiar de instanţa de judecată. E o încercare – pe care nu o înţeleg – de a discredita instituţia pe care o reprezint. Nu o înţeleg, pentru că toţi oamenii noştri sunt specialişti, cunosc legislaţia şi au o experienţă remarcabilă în domeniu. Si aşa ar trebui să fie. Cine să cunoască legislaţia mai bine decât inspectorii noştri” ?, este o parte din răspunsul redactat de director.
Din păcate, acesta nu aminteşte nimic de adevărata problemă semnalată de noi, anume cum vede faptul că un inspector acceptă umil acuzele celui pe care l-a amendat şi nu are nici o replică, părând a fi, în cel mai bun caz, un caracter slab.
De altfel, aşa se şi scuză Mircea Bordiciuc, invocând faptul că este un om bun şi i s-a făcut milă de Chelaru, care i s-a plâns că are probleme financiare.
În comunicatul său, directorul ITM Suceava dă asigurări că „vom continua analiza noastră şi dacă vom identifica alte aspecte relevante, vi le vom comunica”, ţinând să mai afirme o dată toată încrederea în echipa sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înregistrarea cu inspectorul de muncă aflat în negocieri, ignorată de şefii săi.
 Vizualizări articol: 870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 6 voturi
Înregistrarea cu inspectorul de muncă aflat în negocieri, ignorată de şefii săi2.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ITM trimis de
( 7 ian 2010, 11:20:57
pai si la ce va asteptati_cum e tanda asa si manda.
2.   Napoleon trimis de
( 7 ian 2010, 11:43:51
CORB LA CORB NU+SI SCOATE OCHII
3.   DE CE? trimis de
( 7 ian 2010, 13:41:52
Domnilor Directori! Revin cu intrebarea "De ce declara inspectorul ca jurista s-a tinut de cuvant si nu s-a prezentat la proces?"

Rog raspuns.
3.1  RE: DE CE? trimis de
( 7 ian 2010, 14:50:00
JURISTA NU ARE NICI O VINA CA DOMNUL B.M A INTRODUS NUMELE EI IN DISCUTII DECAT CA ARE IN SUBORDINE SALARIATI CA B.M., LA JUDECATORIE NU TREBUIA SA SE PREZINTE DEOARECE LA INSCRISURI CA PROBE A SPECIFICAT CA JUDECAREA SA AIBA LOC SI IN LIPSA REPREZENTANTULUI INSTITUTIEI. CEEA CE ESTE DE NECONCEPUT ESTE CUM A PUTUT SA SPECIFICE CA PROCESUL VERBAL ESTE CORECT INTOCMIT LA 23.04.09.CAND DATA POSTEI DE PRIMIRE A P.V. ESTE DE 22.04.09, CA CIUC NATALIA A FOST GASITA LA MUNCA IN ZIUA CONTROLULUI SI CONTROLUL NU A AVUT LOC, CA NU A OBSERVAT CA PE DECLARATIE SUNT DOUA INSCRISURI DE DIFERITE PERSOANE IN SPETA B.M.CARE A UITAT SA COMPLETEZE ANGAJARE FARA FORME DE ANGAJARE CUM CERE DECLARATIA SI CA CIUC NATALIA ESTE PENSIONATA GR.II PENTRU ORBIRE LENTA DE UNDE SI SA PUTUT SCRIE ORICE CA SI ASA NU VEDEA BINE. VINA LUI CIUC NATALIA ESTE DOAR CA A FOST GHIDUL CARE A DUS IMPREUNA CU SECRETARA CELE SOLICITATE DE B.M.
3.2  RE: DE CE? trimis de
( 7 ian 2010, 15:48:54
Dumneata vrei sa spui ca o parte din declaratie a fost scrisa de inspector,iar instanta nu a observat?

Nu va mai faceti probleme dle.Chelaru,eu stiu cazuri cand inspectorul a promis ca face el contestatia,iar angajatorul s-a trezit cu conturile blocate.

Traim in Romania!
4.   RASPUNS ANONIM1234 trimis de
( 7 ian 2010, 14:00:27
PENTRU ANONIM1234

SCOALA DE SOFERI AUTO CHELARU FACE APEL PUBLIC LA TOTI CETATENII JUDETULUI

SUCEAVA : DACA E CINEVA CARE A LUCRAT LA ACEASTA UNITATE FARA CONTRACT DE MUNCA SA INTERVINA NOMINAL SI LA PRIMA APARITIE DE ACEST GEN SCOALA DE SOFERI AUTO CHELARU ISI INCHIDE ACTIVITATEA. REFERITOR LA COMPORTAREA URATA CU ANGAJATII ROG ANONIM1234 SA SI DECLINE IDENTITATEA SI SA VINA CU EX. CONCRETE
5.   COMPLETARE PENTRU B.M. trimis de
( 7 ian 2010, 14:04:29
DOMNULE B.M DE PLATIT AMENDA O VOI PLATI CA BINE A SCRIS MAI SUS SIRJERKALOT RECUNOSC CA TRAIESC IN ROMANIA SI CEI CE AU DREPTATE NU AU AUDIENTA NICAIERI, DAR VA INTREB CUM VA SIMTITI IN FATA COLEGILOR D-VOASTRA CARE AU AUZIT DISCUTIILE NOSTRE IN BIROU SI ACUM VA CITESC CELE SCRISE ? ATUNCI AM CERUT SA MA IDENTIFICATI PE MINE SI LOCATIA SCOLII SI NU ATI STIUT, ACU VA PRONUNTATI CA AS FI VENIT CU AMENINTARI ,CU DIFERITE RELATII, CU APARTAMENT IPOTECAT, CU LIPSA DE BANI, CU PILE PENTRU ANGAJARI DE PERSONAL

CAND EU NU AM DISCUTAT CU D-VOASTRA DECAT O SINGURA DATA IN BIROU SI NUMAI DE FATA CU TOTI COLEGII D-VOASTRA. CA SA STINGEM LITIGIUL DINTRE NOI AR FI DE DORIT SA NE RECUNOASTEM VINA EU CA AM TRIMIS O PENSIONARA GR.II CA GHID PENTRU LOCATIA ITM PENTRU CA SECRETARA SA VA DUCA STAMPILA SI R.U. DE CONTROL SI D-VOASTRA FALSUL INTOCMIT. AUTO CHELARU NU DORESTE CA ITM SA FIE DISCREDITATA DATORITA UNUI SALARIAT CARE POATE FARA/CU INTENTIE A GRESIT SCOALA CERE SCUZE SALARIATILOR SI CONDU
6.   Pentru DANAN trimis de
( 7 ian 2010, 20:43:27
De unde ai scos-o pe aia cu inmormantarea?(erai langa el)Legat de celelalte aspecte cu credinta ,samd, jos palaria

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei