Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2010 - Anul XV, nr. 4 (4295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Povară

Sucevenii vor plăti la fel gigacaloria, deşi preţul ei a crescut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Valul scumpirilor anunţate pentru acest an se face simţit şi la preţul căldurii şi apei calde produse în municipiul Suceava de societatea de termofiocare.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat ieri, că, printr-o decizie recentă primită de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei), preţul local de producere a energiei termice a fost majorat cu 6,6%.
“Noul an nu ne aduce veşti bune pe linie de termoficare. Prin decizia ANRE din 24 decembrie 2009, s-a majorat preţul de producere a energiei termice, de la 360,4 lei pe gigacalorie, la 384,37 lei pe gigacalorie”, a declarat Ion Lungu.
Conform acestuia, sucevenii nu vor resimţi direct costurile acestei majorări a preţului de producţie, dar decizia ANRE ar afecta puternic bugetul local.
“Sucevenii vor plăti în continuare 178 de lei, preţul de referinţă pentru populaţie, doar primăria ar trebui să plătească 141,72 de lei pe gigacalorie, adică cu 23,79 de lei mai mult decât anul trecut. Nu putem aproba aşa ceva în Consiliul Local, pentru că riscăm să ajungem cu primăria în faliment”, a precizat Lungu, care vrea să ceară socoteală ANRE-ului asupra motivelor acestor majorări de preţ.
„Sunt curios cum au stabilit preţul de producţie, în condiţiile în care s-au redus pierderile de agent termic, iar costurile la combustibili s-au redus. E o anomalie”, a spus şeful municipalităţii sucevene, care e decis să meargă la ANRE săptămâna viitoare.

 

Termica pierde dreptul de a furniza 61.000 de MW de energie electrică

O altă decizie luată la nivel central, care loveşte puternic în societatea de termoficare a Sucevei, este cea de reducere a energiei electrice pe care are voie să o furnizeze anul acesta în sistem.
“Din păcate, ni s-a redus cantitatea de energie electrică pe care o dăm în acest an în sistem, de la 190.176 MW în 2009, la 128.582 MW, adică cu 61.000 de MW mai puţin decât în anul 2009. Este o situaţie destul de delicată la Termica, şi aşa era, de aceea voi merge săptămâna viitoare, împreună cu directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, la ANRE şi la Ministerul Industriilor, să vedem ce putem face, să obţinem o cotă mai mare de energie electrică”, a explicat Ion Lungu.
Termica Suceava produce energie electrică în acelaşi timp cu cea termică, prin procesul de cogenerare, vânzarea acesteia suplinind parţial pierderile societăţii pe partea de termoficare.
Edilul şef al Sucevei consideră că trebuie făcute eforturi ca în cel mai scurt timp să înceapă construcţia unei noi centrale termice, dimensionată la nevoile actuale ale municipiului, deoarece actuala centrală, supradimensionată, aduce mai mult pierderi decât încasări.
Acesta şi-a exprimat speranţa ca cel târziu în iarna 2011 – 2012, locuinţele din Suceava să beneficieze de apă caldă şi căldură de la o nouă centrală termică, ridicată tot pe terenurile Termicii, dar care să producă energie termică exact după necesităţile populaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor plăti la fel gigacaloria, deşi preţul ei a crescut.
 Vizualizări articol: 840 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii vor plăti la fel gigacaloria, deşi preţul ei a crescut1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei