Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 oct 2009 - Anul XIV, nr. 245 (4231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lecţie de cultură

Ropote de aplauze şi admiraţie pentru maestrul Tudor Gheorghe, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de suceveni au ales să petreacă, vineri seară, la Casa de Cultură Suceava, două ore în compania maestrului Tudor Gheorghe, artistul îndrăgostit de poezie românească, care, cu fiecare spectacol, aduce în faţa românilor o nouă lecţie de cultură, o alternativă la noncultura care ne este „servită” zilnic, la toate nivelurile.

 

Peste 40 de artişti pe scenă

Spectacolul „Anotimpurile mele Vara –Toamna 2009”, care face parte din „Stagiunea Permanentelor Frumuseţi”, un turneu naţional cu care Tudor Gheorghe va ajunge în mai multe oraşe din ţară, a reprezentat pentru suceveni o oază de cultură, de nostalgie şi armonie între muzica şi poezia românească.
Trubadurul din Podari, o localitate din judeţul Dolj, unde artistul Tudor Gheorghe a văzut lumina zilei pe 1 august 1945, într-o familie de ţărani, a fost acompaniat de orchestra Filarmonicii din Bacău, sub bagheta talentatului dirijor Marius Hristescu, şi de corul de elevi ai Liceului de Artă „George Apostu” Bacău.

 

Elita poeţilor

Concertul de la Suceava a fost întrerupt doar de ropote de aplauze, la finalul fiecărei piese, sau după scurtele intervenţii, din care reieşea ironia fină a artistului la adresa crizei sistemului de valori din societatea românească.
Tudor Gheorghe a selectat pentru acest spectacol versuri ale poeţilor Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Nicolae Labiş, Păstorel Teodoreanu, Mircea Micu, George Coşbuc, George Topârceanu, Octavian Goga.
Fiecare text a fost pus foarte inspirat pe muzică de orchestratorul Marius Hristescu, care, la cei 34 de ani ai săi, după cum a spus Tudor Gheorghe, studiază la Munchen, cu un profesor renumit, fost asistent al celebrului dirijor Sergiu Celibidache.

 

„Râd şi florile şi lanul, creşte veselia”

Din spectacolul de vineri nu a lipsit poezia „Niciodată toamna”, de Tudor Arghezi, care pe muzica lui Marius Hristescu a devenit o piesă „vedetă” a serii, pe care publicul a ascultat-o ţinându-şi răsuflarea. „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă/ Sufletului nostru bucuros de moarte./ Palid aşternut e şesul cu mătasa./ Norilor copacii le urzesc brocarte./ Casele-adunate, ca nişte urcioare/
Cu vin îngroşat în fundul lor de lut,/ Stau în ţărmu-albastru-al râului de soare,/
Din mocirla cărui aur am băut”.
Concertul s-a încheiat cu o piesă superbă, mai veselă, „pedeapsa macului”, într-o orchestraţie cu totul şi cu totul specială, care a ridicat în picioare publicul. Sucevenii i-au răsplătit pe artişti cu aplauze îndelungi. Fiecare spectator, la ieşirea din sala de spectacol, avea pe buze versurile „Arde Macul să se-nsoare,/ Macul roşcovanul,/ C-a pus ochii pe-o Cicoare../ Nu-i ca ea o altă floare, /Mândră în tot lanul../ Însă floarea mult iubită, /Floare mai aleasă, /Nu-i cu Macul potrivită,/ (...) Râd şi florile şi lanul, creşte veselia/ Că din Macul roşcovanul/ A rămas acum, sărmanul,/ Numai măciulia../”.

 

„Tinerii simt nevoia unei băi spirituale”

Prin seria de spectacole „Anotimpurile mele Vara - Toamna”, Tudor Gheorghe marchează celebrarea a două evenimente reprezentative pentru întreaga sa carieră artistică: împlinirea a 40 de ani de când a ieşit la rampă cu primul recital, „Menestrel la curţile dorului”, precum şi aniversarea a 10 ani de la primul concert simfonic alături de orchestra dirijorului Marius Hristescu.
Artistul va aduce la Suceava şi spectacolul „Anotimpurile mele Primăvara - Iarna”, „pentru că este nevoie de poezie adevărată”.
„În lumea care ne înconjoară, în ceea ce propune mass-media, nu mă regăsesc defel. La radiouri nu sunt difuzat, pentru că, spun ei, nu am targhet (...) Oamenii, tinerii simt nevoia unei băi spirituale, a unei eliberări şi a unui lucru frumos. Iar de la spectacolele mele, câtă vreme au la bază texte majore ale poeziei naţionale, câtă vreme orchestraţia făcută de Marius Hristescu e încântătoare şi linia melodică e foarte frumoasă, lumea pleacă fericită”, a spus maestrul Tudor Gheorghe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ropote de aplauze şi admiraţie pentru maestrul Tudor Gheorghe, la Suceava.
 Vizualizări articol: 902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.30/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 10 voturi
Ropote de aplauze şi admiraţie pentru maestrul Tudor Gheorghe, la Suceava4.3510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei