Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 iun 2009 - Anul XIV, nr. 141 (4127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Program naţional

Teste Babeş-Papanicolau gratuite, de luna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De luna viitoare, Ministerul Sănătăţii va chema la analize gratuite femeile între 24 şi 64 de ani. Pe baza unei trimiteri din partea medicului de familie, femeile care se încadrează în această categorie de vârstă îşi vor putea face gratuit un test Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.
Testul ar trebui efectuat începând cu 5 iulie, în cadrul unui program naţional lansat de Ministerul Sănătăţii, însă, în judeţ, până la această oră, nimeni din cei cu responsabilităţi în derularea lui nu are detalii referitoare la modul de aplicare şi finanţare.

 

Încă nu se ştie cum se va derula programul

„La nivelul medicilor de familie nu s-au primit încă instrucţiuni. Nu ştim în baza cărui formular vom face trimiterile, la care ginecolog vom îndruma femeile, cine va dota locaţiile în care se face recoltarea sau cine va plăti laboratoarele care lucrează testele”, a spus secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, dr. Irina Badrajan.
Aceeaşi lipsă de informaţii este întâlnită şi la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, unde preşedintele director general al instituţiei, dr. Cristina Iordăchel, a anunţat că nu a primit până acum reglementări oficiale legate de finanţare.

 

Mamografii gratuite, din toamnă

De menţionat că programul de screening pentru cancerul de col uterin durează patru ani, interval în care femeile vor face trei citologii Babeş-Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ atunci femeile sunt excluse din categoria cu risc.
La începutul lui septembrie, Ministerul Sănătăţii va demara şi un program de depistare precoce a cancerului de sân, adresat femeilor de peste 40 de ani, care vor fi chemate în spitale pentru a face o mamografie.
O mamografie şi un test Papanicolau pot însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. În judeţ, aproape toate pacientele ajung la cabinet în stadii avansate de boală, când şansele de supravieţuire sunt mici.
România se află în prezent pe primul loc în Europa la afecţiunile oncologice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teste Babeş-Papanicolau gratuite, de luna viitoare.
 Vizualizări articol: 874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Teste Babeş-Papanicolau gratuite, de luna viitoare5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei