Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 iun 2009 - Anul XIV, nr. 141 (4127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reprezentanţii ISJ din Neamţ, Suceava şi Botoşani cred că profesorii vor participa la Bacalaureat

Vineri, 19 Iunie 2009 (17:24:00)

Reprezentanţii inspectoratelor şcolare din judeţele Neamţ, Botoşani şi Suceava estimează că la examenul de Bacalaureat vor participa cadrele didactice ce vor fi propuse să facă parte din comisiile de examen, dar nu exclud să apară şi unele probleme, transmit corespondenţii MEDIAFAX.

Inspectorul şcolar general al judeţului Neamţ, Luminiţa Vârlan, a declarat, vineri, că în judeţul Neamţ nu crede că vor exista probleme privind prezenţa cadrelor didactice în comisiile de Bacalaureat.

Ea a declarat corespondentului MEDIAFAX că din semnalele pe care le are nu vor exista probleme.

Vârlan a arătat că la tragerea la sorţi pentru vicepreşedinţii comisiilor de Bacalaureat care se va desfăşura sâmbătă, pe cele 15 locuri sunt înscrise 40 de candidaturi.

"Pot să apară unele probleme, ca unele cadre didactice să nu vină, dar din semnalele pe care le am nu cred că vor fi probleme", a spus Vârlan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Laurenţa Hacman, a declarat că nici sindicatele sucevene din învăţământ, nici profesorii propuşi de şcoli pentru a fi incluşi în comisiile de Bacalaureat nu au anunţat dacă se vor retrage sau nu de la acest examen.

Hacman a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că ISJ Suceava, prin Comisia Judeţeană de Bacalaureat, a solicitat unităţilor de învăţământ propuneri de cadre didactice care să facă parte din comisiile de Bacalaureat, în prezent, fiind întocmită o listă cu aceste propuneri şi că, potrivit metodologiei, în baza acelei liste, în cursul dimineţii de sâmbătă, va avea loc tragerea la sorţi a cadrelor didactice care vor face parte din comisiile de Bacalaureat.

Ea a mai spus că până, vineri, la ora 15.00, nici sindicatele judeţene din învăţământ, nici cadrele didactice propuse să facă parte din comisiile de Bacalaureat nu au semnalat dacă sunt cazuri în care profesorii respectivi doresc să se retragă sau nu de la acest examen.

Liderul Sindicatului Judeţean Liber din Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acest sindicat nu va organiza o boicotare a Examenului de Bacalaureat însă, în raport de opţiuni, fiecare cadru didactic propus să facă parte din comisiile de Bacalaureat poate opta dacă participă sau nu la acest examen, în funcţie de oferta pe care o face Ministerul Educaţiei cu privire la retribuţia participării la Examenul de Bacalaureat.

Un număr de 6.850 de candidaţi s-au înscris, în judeţul Suceava, pentru sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat, din care 6.671 sunt din seria curentă, 79 din serii anterioare, iar patru din alte judeţe.

Inspectorul general şcolar al judeţului Botoşani, Ada Macovei, a declarat că încearcă să gestioneze situaţia astfel încât la examenul de Bacalaureat să nu existe probleme.

"Încercăm să gestionăm situaţia, să discutăm cu cadrele didactice şi să înţeleagă că e o obligaţie de serviciu pe care trebuie să o ducă la bun sfârşit. Copiii nu au nicio vină că Guvernul nu are bani în acest moment sau că indemnizaţiile sunt mai mici", a spus Macovei.

Ea a adăugat că vor fi implicaţi în comisiile de examinare şi inspectorii şcolari de specialitate.

În judeţul Botoşani, vor fi implicate în examenul de Bacalaureat un număr de 550 de persoane.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, crede că profesorii vor merge la examenul de bacalaureat care începe luni şi că vor trata cu înţelegere situaţia economică în care se află România, întrucât dacă ar fi fost bani ar fi primit mai mult.

"Nu cred că profesorii vor boicota examenul de bacalaureat. Cred că profesorii vor trata cu înţelegere această situaţie. Dascălii ştiu că dacă ar fi fost bani ar fi primit mai mult", a declarat Ecaterina Andronescu, joi seară, după întâlnirea cu sindicatele din învăţământ pentru discutarea ordinului privind indemnizaţiile de la examenul de bacalaureat.

Totodată, ministrul Educaţiei face apel la profesori să se prezinte la examenul de bacalaureat, chiar dacă sumele alocate în acest an sunt mai mici decât cele din 2008, arătând că este un an dificil din punct de vedere financiar.

Demnitarul s-a întâlnit, joi seară, cu sindicatele din educaţie, după ce acestea au avut o altă rundă de întâlniri, la prânz, cu secretari de stat din Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii au plecat nemulţumiţi de la întâlnirea cu secretarii de stat, întrucât sumele alocate pentru bacalaureat, aşa cum au fost prezentate, erau în unele cazuri jumătate din cele pe care le-au primit în 2008.

După aproape două ore de discuţii cu ministrul Ecaterina Andronescu, sindicaliştii au plecat la fel de nemulţumiţi ca după prima întâlnire, întrucât, potrivit acestora, demnitarul nu a făcut altceva decât să le prezinte acelaşi ordin, cu aceleaşi valori ale indemnizaţiilor pe care l-au respins la prima discuţie.

"Fac apel la profesori să înţeleagă că suntem într-un moment financiar dificil, că avem resurse limitat şi să se prezinte la examenul de bacalaureat", a mai spus ministrul Andronescu.

Sindicaliştii au dat câteva exemple cu privire la oferta MECI. Astfel, preşedintele de comisie ar avea 800 de lei, faţă de 1.150 în 2008, sume indexabile, ceea ce înseamnă 600 de lei.

Pentru fiecare lucrare corectată, un profesor primea, în 2008, 7,5 lei, iar acum ar putea primi patru lei, iar la examenele orale, pentru fiecare copil examinat, suma ar scădea de la 4,7 la 2 lei impozabili.

Cele mai afectate categorii de aceste reduceri sunt suplinitorii şi evaluatorii, a căror indemnizaţie a fost diminuată cu 50 la sută, iar dacă aceste tarife rămân valabile, există riscul boicotării bacalaureatului, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an este programată între 22 iunie şi 9 iulie. Pentru această sesiune, Ministerul Educaţiei a desemnat 622 centre de examen şi 163 de centre de evaluare.

La examenul de bacalaureat ar urma să participe peste 40.000 de cadre didactice.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii ISJ din Neamţ, Suceava şi Botoşani cred că profesorii vor participa la Bacalaureat.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reprezentanţii ISJ din Neamţ, Suceava şi Botoşani cred că profesorii vor participa la Bacalaureat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei