Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 iun 2009 - Anul XIV, nr. 141 (4127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bursa şpăgilor

Protocoale şi taxă de copiat la BAC

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Examenul de bacalaureat din acest an este pregătit din toate punctele de vedere de elevi, în majoritate aceştia bazându-se pe experienţele tinerilor care au dat examenul în anii anteriori.
Cum mulţi au nevoie de note mari, cu care să intre la facultatea dorită, iar practica acordării de „mici atenţii” nu mai este un secret pentru nimeni, discuţiile despre sumele care trebuiesc investite sunt aprige în aceste zile, unii elevi permiţându-şi să scoată mai mulţi bani din buzunar, în timp ce alţii nu.

 

Toate persoanele implicate în examenul de bacalaureat din acest an ştiu că mulţi elevi din judeţ strâng deja bani pentru a avea parte de indulgenţă din partea profesorilor examinatori.
Cu unii dintre elevi dar şi cu dascăli ce nu îmbrăţişează metodele colegilor de a-şi rotunji veniturile în acest mod am vorbit şi noi în ultimele zile.
În mai toate liceele din Suceava s-au strâns deja banii pentru protocol. Suma, care se învârte în jurul a 50 de lei, a fost colectată în multe cazuri odată cu banii adunaţi pentru organizarea banchetului. Devenit deja o tradiţie, protocolul înseamnă, teoretic, bani pentru fursecurile şi paharul de apă plată, oferite ca o minimă ospitalitate profesorilor examinatori. Oricine îşi dă seama însă că o astfel de sumă, adunată de la zeci de elevi de la o şcoală, înseamnă mult mai mult decât atât.
Nu puţine sunt cazurile în care profesorii cer fără nici o jenă aceşti bani şi chiar insistă pentru ca fiecare să-şi achite partea sa, practic fiind vorba de o formă de mită mascată.
Oficial, regulile sunt foarte clare. Ministerul Educaţiei respinge adunarea de bani de la elevi sub orice formă, iar protocolul nu există.

 

Sume mari, pentru a se putea copia

Protocolul reprezintă însă doar începutul, şpaga în adevăratul sens al cuvântului dându-se în ziua probelor. Elevii care vor da examenul la unul dintre liceele prestigioase din municipiul Suceava strâng în aceste zile câte 150 de lei pentru fiecare probă scrisă. Banii sunt adunaţi de unii elevi, iar în această fază profesorii nu sunt implicaţi în colectare, cel puţin nu pe faţă.
La un alt liceu, cu profil tehnic, elevii pregătesc câte 100 de lei pentru fiecare probă, sperând ca aceşti bani să fie garanţia că se vor putea „inspira” din materialele pe care le vor pregăti ori unii de la alţii.
Cum sumele sunt mari, între elevi au apărut discuţii, părinţii unora nefiind dispuşi sau fiind în imposibilitatea de a scoate din buzunar atâţia bani.

 

Cum plasează elevii banii

Despre cum plasează elevii banii circulă foarte multe variante, unele plauzibile şi folosite intens ani de zile, altele mai puţin probabile.
Cea mai folosită metodă este cea clasică, a plicului. Un reprezentant al elevilor pregăteşte banii într-un plic şi îl plasează, la dos, unuia dintre profesorii supraveghetori, eventual însoţit de nişte ziare, care să mascheze banii şi să ofere profesorilor „ocupaţie” în timpul examenului.
Un profesor ne-a povestit că a avut un caz în care un elev pur şi simplu a încercat să-i dea o sumă de bani în mână, fără nici o jenă.
De asemenea, metoda dosirii unei sume de bani într-un pachet gol de ţigări şi plasarea acestuia pe masa profesorului reprezintă o altă cale de încercare de mituire.
Pe de altă parte, un profesor care anul trecut a fost respins din comisia de bacalaureat ne-a povestit că dascălii cunoscuţi că sunt intransigenţi şi nu acceptă nici un fel de atenţii sunt lăsaţi întotdeauna pe dinafară.

 

Campioni pe ţară la BAC

Suspiciunile privind fraude masive sunt foarte mari, având în vedere că sesiunea de bacalaureat de anul trecut a însemnat un succes aproape unitar al elevilor din judeţ.
Peste 98% dintre candidaţii din Suceava au promovat atunci prima probă a bacalaureatului în condiţiile în care au fost judeţe în care examenul a fost promovat de mai puţin de 50% dintre elevi. Oricât de buni ar fi tinerii din judeţul Suceava, şi fără îndoială unii sunt, diferenţele enorme ridică multe semne de întrebare, iar judeţul nostru a fost arătat cu degetul în toată ţara.
Rămâne de văzut dacă lucrurile se vor schimba în vreun fel în acest an şi dacă profesorii obişnuiţi cu „atenţii” îşi vor schimba atitudinea. Pentru asta însă este nevoie de o altă atitudine a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care să descurajeze tentativele de fraude care se pregătesc. Deocamdată, lucruri concrete nu au fost realizate, o măsură care ar fi putut schimba lucrurile, montarea de camere video în sălile de clasă, fiind adoptată în alte judeţe, nu şi la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protocoale şi taxă de copiat la BAC .
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 15 voturi
Protocoale şi taxă de copiat la BAC2.3515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 11:32:53
esti cam frustrat domnule reporter. a-ti imparti si dumneavoastra ceva asa-i?
1.1  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 12:06:11
domnule Vandelaz... dupa cum stii sa scrii sunt convins ca si tu esti unul din aia care dau sau au dat spaga sa ia un examen. "a-ti imparti", auzi la el!!!

sau ca sa intelegi ar fi trebuit sa scriu "sa i-a un examen"?
1.2  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 12:36:55
Tomtomule, si tu esti frustrat? stii, sunt comentatori care intra si comenteaza doar greselile altora pentru ca ei, saracii "cu duhu" nu au de fapt nimic de spus. nu mai pierde vremea p-aci. du-te , plimba ursu.tontom
1.3  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 12:39:43
te-a pus cineva sa dai bani cu forta? atunci nu mai consuma laturi degeaba. nu da daca te tii tare, ok?
1.4  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 12:48:27
VANDELAZ, nu asa se pune problema, ca te pune cineva sa dai bani cu forta. Adevarul este ca daca nu vrei sa dai, nu dai (desi in unele locrui 'taxele' sunt obligatorii si crede/ma ca vorbesc in cunostinta de cauza). Problema e alta. Un pierde vara, care nu invata nimic tot liceul (iar dupa reactia ta cred ca te inscrii in aceasta categorie) da niste bani la bac si ia aceeasi nota ca unul care a "rupt cartea". Nu e corect. Iar vina este a profesorilor care iau bani si a parintilor care incurajeaza comportamentul copiilor lor carora nu le pasa de scoala. Din toata povestea asta castiga niste profesori spagari si niste nulitati de elevi. Pierd cei care invata.
1.5  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 13:09:49
stai linistit d-le Critic. Nu ma inscriu in nici o categorie. sunt zeci de ani de cand am dat bacul. sunt doar cu picioarele pe pamant si traiesc in Romania de azi
1.6  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 13:42:55
scuza asta e patetica... "" traiesc in Romania de azi" si e normal sa ma port ca un nesimit!

limbajul folosit de tine, Vandelaz, e unul agresiv, cuvinte de genul "laturi" si "daca te tii tare" arata ca te incadrezi perfect in fauna specifica Romaniei de azi in care esti bine ancorat "cu picioarele pe pamant". CRITIC prin comentariul de mai sus a pus punctul pe i. Din pacate pentru tine nu cred ca pot sa intelegi.

Si alta intrebare, ai zis ca sunt zeci de ani de cand ai dat bac-ul. Inca il mai dai?
1.7  RE: Frustrare trimis de
(19 iun 2009, 19:01:06
oare cine e patetic tomtom?
2.   Spart trimis de
(19 iun 2009, 11:46:49
nea reporteru isi simte postul amenintat de acesi elevi care plaseaza bani
3.   Examen de admitere la facultate? trimis de
(19 iun 2009, 11:55:57
1. Interesant este modul in care reporterul intelege sa puna problema, tendentios, calomnios si fara dovezi, doar din auzite. Sa mentioneze numele profesorilor care au declarat astfel de cazuri si sa nu vorbeasca de deontologia unui ziarist, ca nu stie ce e aia. Daca ar fi avut facultate ar fi lucrat la Obiectiv, ca asta e una din conditiile de angajare acolo.

2. De ce nu doreste ISJ sa monteze camere de supraveghere? Are idee dl redactor la ce suma se ridica o astfel de investitie? Are idee dl redactor ca nu sunt bani nici pentru salariile profesorilor? Are idee dl redactor de faptul ca s-ar putea ca profesorii sa fie remunerati ptr supraveghere doar cu jumatate din suma de anul trecut si s-ar putea ca nici pe acestia sa nu-i primeasca? Intrebarile astea nu si le-a pus, in schimb e uimit de ce nu se monteaza camere.

3. Problema e simpla: EXAMEN DE ADMITERE LA FACULTATE si atunci se vor elimina din start toate aceste practici si masurile respective.
3.1  RE: Examen de admitere la facultate? trimis de
(19 iun 2009, 12:18:32
sa inteleg ca lucrezi in invatamant, ADRIAN_MUREA?

nu de alta da' e unul din cele mai bune "summer job you can get". Ideea e sa fie doar pe timpul BAC-ului.
3.2  RE: Examen de admitere la facultate? trimis de
(19 iun 2009, 12:36:40
Domnule Murea, sunteti foarte meticulos dar ori va simtiti cu musca pe caciula ori sunteti pe dinafara subiectului. Sa luam pe rind:

1. Orice elev sau parinte stie care sunt sumele care se platesc la bac, care sunt profesorii care iau si cit iau. Daca ati gindi putin v-ati da seama de ce nu pot fi facute publice numele acestora.

Daca ar fi avut facultate ar fi lucat la Obiectiv.... Am ris de m-am prapadit. Facultate au astazi 90% dintre romani. Nu o hirtie trebuie sa fie un criteriu de angajare. De fapt, profesionalismul celor de la Obiectiv se vede cu ochiul liber, doar daca te uiti cum arata ziarul.

2. Montarea camerelor de supraveghere implica aceleasi costuri si la Suceava si la Botosani (unde s/a luat aceasta masura), iar asta in aceleasi conditii economice. Iar despre Botosani, sucevenii spun ca acolo este "Tara paielor".... Restul comentariilor sunt de prisos.

3. Aici sunt de acord cu tine.
3.3  RE: Examen de admitere la facultate? trimis de
(19 iun 2009, 12:46:01
mamaaaa, stii si engleza TOMTOMULE! oare de la cine ai invatat? Nu cumva de la 'prostii' astia care iau spaga la bac?
3.4  RE: Examen de admitere la facultate? trimis de
(19 iun 2009, 19:01:14
dl adrian_murea, nu stiu ce salariu ai tu , dar sa faci DTP pe 650 lei la obiectiv e .....beton !!! intr-adevar, trebuie facultate pt un salariu amintit mai sus.
4.   Examene trimis de
(19 iun 2009, 13:24:45
va jigniti si va certati degeaba.... am dat bacalaureatul in anul 1972 la Liceul Stefan cel Mare din Suceava.... si atunci s-au strins bani pt. ca profesorii din Comisiile de Bac sa fie serviti cu apa, cafea, si ce mai era atunci.....nimeni ,in schimb, nu stringea de la elevi bani cu milioanele pt. mituirea profesorilor.... dar invatatura era serioasa, faceam ore cu profesorii Simbata, Duminica, fara nici un fel de remunerare, dupa amiaza la fel, ,,,,....din pacate, pe atunci se invata f.serios, zi si noapte, nu mai spun de admiterea la facultate..... acuma este haosul haosurilor peste tot , in toate domeniile, nu mai ai nimic de spus.....asa ceva ce se intimpla acuma nu a fost de cind este tara asta.... a u fost razboaie, foamete, saracia de pe lume, dar asa haos si destrabalare ca acum nu a fost......pacat, avem oameni destepti, frumosi, si toti iau drumul pribegiei......
4.1  RE: Examene trimis de
(19 iun 2009, 13:27:42
Foarte corect ce spui tu. asa am dat si eu bacul. Solutia este reintroducerea examenului de admitere in facultate. ce camere de supraveghere si alte chestii din astea.
4.2  RE: Examene trimis de
(19 iun 2009, 15:01:02
Foarte corect, VANDELAZ! Trebuie sa se reintroduca examenele de admitere la facultate, pentru ca notele luate asa de usor la bac sa nu mai conteze!
4.3  RE: Examene trimis de
(19 iun 2009, 15:04:04
De fapt, unele cadre de la anumite facultati din tara si-au exprimat dorinta reintroducerii examenului de admitere la fac., constienti fiind si ei de "calitatea" unor studenti de-ai lor
5.   Bac trimis de
(19 iun 2009, 15:47:33
bah oameni buni , un an de zile nu a fost nici un fel de discutie pe tema bac-ului si acuma cu 2 zile inainte sau trezit toti intelectualii romaniei ce sunteti sa veniti cu idei precum ca ati auzit de la nujt care si nujt cum ca se iau bani de la elevi si nu asa usor , ci in stil barbar , cu sacu , cumva ca voi toti care criticati nu ati copiat neam la nici un examen, toti ati fost si sunteti genii. Si cu camerele , un an intreg dece nu ati scris nimic ? acuma ati gasit cel mai potrivit moment sa criticati conducerea de la Suceava.. sunteti penibili
5.1  RE: Bac trimis de
(19 iun 2009, 23:43:53
Zau?Cine e penibil?Ziarul ca scoate la iveala indiferenta si poate chiar implicarea inspetoratului?Sau cel indreptatit sa-si asume organizarea, indivizi alde Monacu (a i se vediea declaratia de avere cu multe hectare de tern intravilan, masini, ase si apartamente, bijuterii, etc) sau ceilalti din ISJ Suceava SRL.
5.2  RE: Bac trimis de
(20 iun 2009, 01:33:12
eu nu spun ca inspectoratul nu are nici o vina , din contra ei sunt vinovati , dar era vorba de articolul cel de sus , pt ca 1 an de zile nu sa scris absolut nimic despre bac , si nu sau facut presiuni deloc asupra inspectoratului spre a rezolva aceste probleme , care nu sunt chiar cum zice domnul ce a scris articolul , nu e chiar asa , astea is inflorituri cu 150 de lei proba si nujt ce , hai sa fim seriosi , se dau , dar nici chiar , gandeste ca daca sar da asa , cum isi care aia valizele cand ieslaughing))) . Asa ca , lasati-o mai moale si speram ca anul viitor o sa fie ceva mai corect
6.   Bac trimis de
(19 iun 2009, 15:55:51
nu inteleg ce va certati ce va alarmati atata.....in romania a fost este si asa va fi mereu,cu un reportaj nu poti schimba nimic....pt ca lucrurile sa fie cum ne dorim noi ar trebui ca 90% dintre romani sa faca un mare sacrificiu de a fi corecti,ceea ce nu o sa se intample niciodata !si apropo cu bacu asta ....daca ai copiat si ai luat bacu cum l'ai luat taci naibii din gura si nu te lauda ,faci rau si profesorilor cei care te'au ajutat ca la urma urmei nimic nu e gratis nu? ...si faci rau si judetului .....dar asta e prostia romanului dupa ce ca e PROST ...se mai si LAUDA !!!
7.   Vecinul avea o capra... trimis de
(19 iun 2009, 16:47:54
Nea Paiule,cand vorbesti de atitudinea pe care ar trebui s-o ia conducerea ISJ ,pentru a stopa aceste practici,te gandesti probabil la Verginel Iordache,zis si "incoruptibilul"...Felul in care ai conceput articolul il face sa sune ca o somatie: "atentie,loazelor,care n-ati platit cotizatia,mai aveti doua zile la dispozitie!...Deficienta mare de caracter la tine,badie! Culpabilizezi de-a valma profesori si elevi...semn clasic de frustrare! Ti-ai dorit sa ajungi prof si n-a iesit pasienta? Incearca la Politie,si acolo ierarhizarea e tot pe grade...doar ca se acorda fara examene! Sa incerc altfel...tu nu culpabilizezi pe nimeni,tu protejezi pe cei care dau si iau...{spaga,nu bacul,biensur!) Ce e mai bine sa fii:frustrat sau infractor? Sper sa nu te fi adus intr-o stare vecina cu celebra dilema a ...cainelui!

In concluzie,daca stii ceva si ai ceva de spus,spune-o pe sleau! Evazive sunt doar pitipoancele de pe centura...care frustrata,care infractoare...
8.   "Copy reloaded" trimis de
(19 iun 2009, 16:54:13
Examenul ptr admiterea in facultate nu o sa existe niciodata,deoarece astazi facultatile din Romanica noastra,functioneaza aidoma unui SRL din coltul strazii.Incaseaza bani de la studenti ptr prime grase si alte stimulente,profesorii au nevoie de studenti ptr a avea catedra,iar studentii au nevoie de o diploma ptr a o prezenta patronului cand o sa se angajeze in bazar,Mall sau Carrefour.Ca astazi facultatea a ajuns sa fie un fel de scoala profesionala,este adevarat,peste jumatate dintre absolventii de facultate nu stiu sa tina un discurs coerent.Asta s-a dovedit.Asadar,daca profesorii saliveaza dupa "spaga,elevii spera sa obtina diploma de bacalaureat atat de necesara inscrierii la "scoala profesionala, numita "universitate".Aici am ajuns astazi cu "reformele" din invatamant,colac peste pupaza,iarasi a ajuns in fruntea ministerului "Abramburica" de la PSD.Probabil ca o sa-i ceara soferului Almanahe alias Vanghelie,aprobare ptr reforma.
9.   Ce zice ISJ intre timp prin gurista Hacman? trimis de
(19 iun 2009, 17:37:47
Hacman ea (EL = MARE DOMN): "profesorii propusi de scoli pentru a fi inclusi in comisiile de bac nu au anuntat daca se vor retrage sau nu de la acest examen."

Pai cum sa se retraga femeie?Parca aceai ceva legatura cu obiectul logica, nu? E foame MARE si CRIZA. La Suceava o sa fie supraaglomeratie la supraveghere. NUmai fraierii o sa fie pe holuri in urma "tragerii la sorti" De parca nu stim cum se face?Cat despre Cernica, un asa zis lider sindical, individ vindut 100% inspectoratului, acesta nu mai vorbeste de mult decat in interes propriu.
10.   Inca ceva trimis de
(19 iun 2009, 17:43:44
Toata lumea stie despre spagile de la bac dar nimeni nu face nimic. Cred ca asta ar trebui sa fie o chestie frustranta.

Monacu nu pune camere de supraveghere, Hacman bate campii ca de obicei fara sa zica practic nimic, etc.

Pana cand?

10.1  RE: Inca ceva trimis de
(19 iun 2009, 23:45:06
In Modova o sa maidureze mult si "Sa traiti bine!"
11.   Propun solutie trimis de
(20 iun 2009, 00:10:51
Cel care v-a dovedi cu film sau poza ca s-au dat plicuri cu bani la examenul de bac, sau ca elevii au fost lasati sa copieze, o sa fie premiat cu 500 EURO.
12.   O parere... trimis de
(20 iun 2009, 18:05:34
bine k avem note mari la bac... k si asa suntem cunoscuti ca fiind "moldoveni prosti" nu? sa le mai taiem din greatza celor din sud unde rata promovabilitatii e de vreo... 30%?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei