Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 dec 2008 - Anul XIII, nr. 286 (3967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mandate europene de arestare

15 indivizi daţi în urmărire internaţională, căutaţi la Suceava şi Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la începutul acestui an şi până în prezent, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava au ajuns nu mai puţin de 15 mandate europene de arestare emise pe numele unor suceveni sau botoşăneni, daţi în urmărire internaţională pentru infracţiuni grave comise în străinătate.
Din cei 15 indivizi căutaţi la cererea autorităţilor judiciare din Germania, Spania, Italia, Anglia etc.., doar cinci, trei suceveni şi doi botoşăneni, nu au ajuns încă pe mâinile oamenilor legii, fiind în continuare daţi în urmărire internaţională.

Se „ascundea” în arestul poliţiei

Printre ultimele mandate europene de arestare trimise la Suceava se numără cel emis pe numele lui Marius Silviu Lupan, în vârstă de 29 de ani, din satul botoşănean Roma.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au primit o adresă din partea Biroului Naţional Interpol, prin care erau informaţi că Lupan este urmărit internaţional la cererea autorităţilor din Spania, care-l acuză pe botoşănean de crimă, tentativă de omor şi tâlhărie.
Faptele pentru care spaniolii îl vroiau în spatele gratiilor pe Marius Silviu Lupan s-au petrecut în noiembrie 2004, atunci când, aşa cum reiese din mandat, botoşăneanul a intrat în două vile din localitatea Villanueva de Las Tores şi i-a jefuit pe proprietari, nu înainte de a-i lovi puternic în cap cu un obiect contondent. Una dintre victime (Miguel Valenzuela Medel) a murit, iar a doua (Jose Medel Perez) a ajuns în stare gravă la spital, medicii apreciind că viaţa i-a fost pusă în pericol.
Nu mică le-a fost mirarea procurorilor desemnaţi să ia măsurile pentru capturarea lui Lupan în momentul în care au aflat că botoşăneanul se „ascunde” în arestul Inspectoratului de Poliţie  Judeţean Botoşani.

Şi-a omorât soţia sub ochii copilului lor
Marius Silviu Lupan a fost arestat preventiv pe 12 august 2008, la două zile după ce şi-a omorât în bătaie soţia (Anca Lupan, de 24 de ani), în urma unui conflict spontan cu aceasta, izbucnit de la faptul că femeia i-a furat două ţigări din pachet.
Terifianta scenă a omorului s-a petrecut chiar sub ochii fetiţei în vârstă de numai doi ani a soţilor Lupan.
În urmă cu câteva zile, Lupan a fost dus în faţa judecătorilor Curţii de Apel Suceava, iar magistraţii au admis cererea de executare a mandatului european de arestare, însă au amânat extrădarea botoşăneanului până la soluţionarea dosarului în care este acuzat că şi-a omorât soţia.

„Pachet” pentru Germania
În urmă cu o săptămână, un tânăr din oraşul Vicovu de Sus, Dumitru Lacatîş (32 de ani) a fost arestat de judecătorii Curţii de Apel Suceava, după ce pe numele său fusese emis un mandat european de arestare de către Tribunalul de primă instanţă din Fulda-Germania.
Lacatîş va fi extrădat, cel mai probabil, autorităţilor germane, urmând să răspundă pentru un jaf armat comis în urmă cu 10 ani, în Germania.
Într-o închisoare din Germania riscă să ajungă şi Neculai Bălăceanu (34 de ani), din comuna Ciocăneşti, acuzat că, în numai două săptămâni, a comis şapte furturi, cu un prejudiciu de circa 13.000 de euro.
Printre ultimii urmăriţi care au ajuns în spatele gratiilor se numără şi Sorin Niculaescu (30 de ani), din comuna Frătăuţii Noi, suspect în mai multe tâlhării comise în 1997, tot pe teritoriul Germaniei.
Surse judiciare ne-au mărturisit că Niculaescu este acuzat de cel puţin două tâlhării, una dintre fapte a fost comisă într-un supermarket din zona Frankfurt, cu ajutorul unui spray iritant lacrimogen, iar cealaltă asupra unui cetăţean german.


Primul mandat european de arestare ajuns la Suceava, pe numele unei tinere
Seria arestărilor în baza mandatelor europene a început în 2007, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană.
Primul mandat care a ajuns la Suceava (emis pe 23 ianuarie 2007) a fost pe numele unui sucevence, Mihaela Trofin, în vârstă de 25 de ani, acuzată de procurorii din Lyon – Franţa de comiterea mai multor infracţiuni din sfera crimei organizate (trafic de persoane, proxenetism şi pornografie infantilă).
Potrivit autorităţilor franceze, în 2004 - 2005, zeci de femei românce, printre care şi minore, au fost exploatate sexual la Lyon.
Mihaela Trofin a avut şi ea un rol important în această reţea, susţin francezii, suceveanca ocupându-se de recrutarea şi cazarea multora dintre tinere. De asemenea, misiunea Mihaelei Trofin era şi de a ţine legătura cu rudele victimelor, cărora le spunea că acestea şi-au găsit locuri de muncă decente şi bine plătite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 indivizi daţi în urmărire internaţională, căutaţi la Suceava şi Botoşani.
 Vizualizări articol: 936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
15 indivizi daţi în urmărire internaţională, căutaţi la Suceava şi Botoşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei