Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2008 - Anul XIII, nr. 231 (3912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noutate

Circuitul masei lemnoase, monitorizat online

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ocoalele silvice şi firmele din industria lemnului sunt obligate ca de astăzi să utilizeze un sistem computerizat de urmărire şi monitorizare a masei lemnoase, intitulat SUMAL.

Această decizie a fost luată printr-o decizie de Guvern, prin care a fost modificat regulamentul privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea masei lemnoase.

Scopul utilizării obligatorii a sistemului computerizat de urmărire şi monitorizare a masei lemnoase (SUMAL) de către ocoalele silvice, agenţii economici de exploatare şi prelucrare a lemnului şi firmele care comercializează masa lemnoasă este realizarea unui sistem integrat de evidenţă şi gestionare a lemnului.

 

Sancţiuni aspre pentru cei ce nu utilizează programul SUMAL

În judeţul Suceava sunt aproximativ o mie de agenţi economici care au nevoie de programul respectiv, pentru a-şi putea desfăşura în continuare activitatea.

Fiecare ocol silvic şi agent economic care se va înregistra în baza de date, prin intermediul ITRSV, va  primi gratuit, pe suport CD, pe bază de semnătură, o bază de date personalizată.

Aceştia vor trebuie să se înregistreze ca utilizatori ai programului SUMAL, iar prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, vor putea obţine şi “Acordul de distribuire şi utilizare a documentelor cu regim special”. În baza acestuia vor putea obţine avize de însoţire şi registrul de intrări – ieşiri, fără de care activităţile de exploatare şi transport al lemnului sunt considerate ilegale, marfa putând fi confiscată.

Şeful ITRSV Suceava, Costel Girigan, a precizat că fiecare agent economic va fi nevoit să aibă personal sau să lucreze cu o firmă care să îi ţină evidenţa online a activităţilor legate de utilizarea masei lemnoase, cel târziu până la 1 decembrie 2008.

Neutilizarea sistemului integrat de urmărire a materialelor lemnoase de către operatorii economici se sancţionează contravenţional cu amendă de la 1.500 la 10.000 lei, iar nerespectarea obligaţiilor referitoare la raportarea de către utilizatori a datelor în SUMAL se sancţionează cu amenda de la 1.500 lei la 10.000 lei, retragerea acordului pentru eliberarea documentelor cu regim special şi confiscarea materialului lemnos.

Teoretic, sistemul ar urma să ţină o evidenţă în timp real a masei lemnoase puse în valoare, exploatate şi prelucrate în industrie, să implementeze un sistem simplificat şi unitar de formulare cu regim special pentru transportul şi gestionarea masei lemnoase şi să identifice rapid masa lemnoasă intrată în circuitul economic fără provenienţă legală.

Principala motivaţie pentru introducerea acestui sistem este legată de reducerea tăierilor ilegale de păduri şi depistarea firmelor care fac afaceri cu lemn procurat „la negru”.

 

Evidenţă dublă ţinută de Direcţia Silvică Suceava

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a declarat că toate ocoalele silvice din judeţ au fost dotate cu computere conectate la internet şi cu programul SUMAL, dar că în paralel cu evidenţa ţinută prin acesta, vor mai acţiona o vreme după vechiul sistem, cu registre scrise.

„Sperăm să funcţioneze bine acest sistem introdus pentru prima dată. Ar fi trebuit să fie întâi testat o perioadă de un an sau măcar jumătate de an, la nivelul ocoalelor silvice. Sunt convins că sistemul este perfectibil. Oricum, vom face tot ce ţine de noi pentru a implementa cu succes sistemul şi sperăm ca şi agenţii economici să înţeleagă acest lucru, pentru că orice eroare apărută poate duce la compromiterea întregului program”, a declarat Valerian Solovăstru.

Programul a cam început cu stângul, pentru că în vreme ce Guvernul s-a grăbit să facă obligatorie utilizarea noilor formulare cu regim special de la 1 octombrie, acestea sunt aproape de negăsit, pentru că nu a fost lăsat să treacă timpul necesar organizării licitaţiilor pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de distribuirea acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circuitul masei lemnoase, monitorizat online.
 Vizualizări articol: 1925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circuitul masei lemnoase, monitorizat online0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vrajeli trimis de
( 1 oct 2008, 19:01:13
Vrajeli de adormit copii. Aproape toti cei din silvicultura sunt niste hoti. De cand si-au ales o meserie in silviclutura s-au gandit numai la cum sa se imbogateasca prin hotiile din codru. Acest sistem nu va fi eficient. Niciodata evidenta tinuta cu acest sistem nu va bate cu situatia reala. Pana nu se va face puscarie pentru un singur metru cub (ster) de lemn furat, nu se va face ordine in acest domeniu. Aproape toti imbuibatii din comunele de munte ale judetului si-au facut averea din "afaceri" cu lemne!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei