Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2008 - Anul XIII, nr. 227 (3908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sinistraţi

O familie cu nouă copii din Ţibeni s-a mutat ieri în casă nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
O familie cu nouă copii din Ţibeni, Lidia şi Viorel Ambrusi, care şi-a pierdut toată agoniseala la inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie, a primit ieri cheile de la noua casă, construită de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu preotul paroh Vasile Vartic şi câţiva oameni inimoşi din Marginea.

Cel mai mic copil al familiei Ambrusi are doar un an şi şase luni, iar cea mai mare fiică are 24 de ani. Pe 1 septembrie, preotul Vartic şi echipa sa de muncitori din Marginea au început lucrările la casa în care s-a mutat ieri familia Ambrusi.

S-a muncit zi lumină. Chiar dacă şi-au neglijat familiile şi treburile agricole de-acasă, echipa părintelui Vartic a dus la bun sfârşit lucrarea „cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţiului”.

 

Au lăsat „viaţa de vagon” şi s-au mutat în casă nouă

Casa cu şase camere de care vor beneficia cei nouă copii şi părinţii lor a fost sfinţită ieri de ÎPS Pimen, împreună cu câţiva preoţi suceveni. După slujba de sfinţire şi stropirea cu agheasmă, ÎPS Pimen a spus că Dumnezeu i-a binecuvântat pe aceşti oameni cu o casă, „după dragostea şi osteneala lor, pentru că trăiesc din muncă cinstită”.

 „Este prima casă terminată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu ajutorul bucovinenilor, al oamenilor care ne-au ajutat, iar jertfa lor va fi primită şi răsplătită de Dumnezeu”, a completat Arhiepiscopul Pimen.

Profund emoţionată, mama copiilor ne-a spus, printre lacrimi, că nu are cuvinte cu care să mulţumească pe deplin tuturor celor care au ajutat-o. A lăsat în urmă „viaţa de vagon”, unde a stat pe perioada lucrărilor la noua casă, şi acum se poate bucura, împreună cu copiii ei, de cele şase camere spaţioase, mobilate cu strictul necesar tot de oameni de bine din Marginea.

 

„Muncă şi osteneală”

Părintele Vartic a ridicat o casă în 25 de zile, împreună cu muncitori din Marginea, dar şi cu ajutorul sponsorilor din aceeaşi localitate: Gabriel Mihalescu (SC IOSIMAR), Gabi Lupăşteanu (5.000 de lei), Vasile Olărean (1.000 de lei), dar şi 4.300 de lei adunaţi de enoriaşii din parohia părintelui paroh Vartic.

„A fost multă muncă şi osteneală, dar sunt nouă copii şi doi părinţi care aveau nevoie de această casă. Mai sunt multe nume şi mulţi oameni care ne-au sprijinit, cărora le mulţumim din tot sufletul”, a spus părintele Vartic.

 

Încă aşteaptă materiale de la stat

Dacă la capătul unei uliţe întortocheate din Ţibeni, la familia Ambrusi, am lăsat lacrimi de bucurie, pe drumul din centru, în zona cantonului CFR, am găsit oameni care au suspinat şi ne-au povestit printre lacrimi că a venit deja frigul şi ei sunt tot în vagoane, cu câţiva saci de ciment şi câţiva bolţari pe locul unde cândva aveau o casă.

Pe Tinca Bolgan am găsit-o în apropierea vagonului, unde locuieşte de mai bine de o lună. În spatele vagonului ei, se vede doar o grămadă de lemne putrede, câţiva bolţari şi saci de ciment.

„Când a venit viitura, casa nu a fost luată, dar la câteva zile s-a dărâmat. Am primit materiale pentru refacerea casei, dar mult prea puţin: 18 saci de ciment, 3 baloţi de bolţari, patru foi de PAL şi 25 de milioane de lei vechi. Cum să-mi facă casă din aceşti bani?!”, ne-a povestit femeia.

 

Ajutoare după... relaţii

Indignată, ea ne-a spus că neînţelegerile dintre primăria comunei Satu Mare şi autorităţile sucevene (Prefectură, Consiliu Judeţean) o afectează şi pe ea şi pe mulţi sinistraţi din Ţibeni.

„Prefectul a spus că nu mai trimite materiale, fiindcă s-au dat aiurea. , aşa am auzit cu urechile mele că i-a spus prefectul Sucevei, când a fost la noi, domnului primar. Şi aşa este. Noi mai aşteptăm sprijin, pentru că altfel, fără căldură, în vagon vom îngheţa la iarnă”, şi-a spus păsul femeia.

La fel ca şi vecinele ei, femeia susţine că listele pentru ajutoare s-au făcut „după cunoştinţe, după relaţii, după persoană...”.

 

12 suflete într-un vagon

Puţin mai sus de tanti Tinca, am întâlnit o familie cu 10 copii. Cel mai mic are un an şi jumătate, iar cel mai mare are 20 de ani. Cu materialele puţine primite de la stat, dar cu multă muncă şi efort personal, familia Ion şi Elena Frunză încearcă să-şi refacă căsuţa în care îşi ducea viaţa tihnită împreună cu copiii.

Până atunci, locuieşte cu copiii într-un vagon, unde se încălzesc 12 suflete la un calorifer electric. Copiii îşi fac lecţiile pe jos, iar de dormit dorm pe unde apucă. Această familie a beneficiat, pe lângă materiale de construcţie, de 4.000 de lei.

 

80 de case, în continuare avariate

La 69 de ani, Aspazia Ernuţac se roagă lui Dumnezeu să se poată muta peste iarnă în casa ei. A fost avariată de ape în proporţie de 60%, dar nu a reuşit să o repare. Trăieşte într-un şopron cu pietriş pe jos.

La fel ca această femeie, sunt multe văduve, oameni în vârstă, care ies la poartă în fiecare zi, când aud o maşină, poate, poate le aduce şi lor ceva: haine, alimente, mobilă, materiale de construcţii. Mai mult, aceşti oameni şi-au pierdut toată recolta. Nu au un cartof, o legumă, nimic. Sunt speriaţi, dar totuşi optimişti că nu au fost daţi în ziare şi la toate televiziunile doar „pentru a câştiga bani”, şi speră ca cineva să-i ajute.

Pe lângă cele 20 de case pe care le face Arhiepiscopia Sucevei, case care în curând vor putea fi date în folosinţă sinistraţilor, mai sunt aproape 80 de  case care sunt avariate în proporţie de peste 50 %. Aceşti oameni aşteaptă, în continuare, sprijinul autorităţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie cu nouă copii din Ţibeni s-a mutat ieri în casă nouă.
 Vizualizări articol: 6220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
O familie cu nouă copii din Ţibeni s-a mutat ieri în casă nouă4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   X trimis de
(26 sep 2008, 11:08:09
cati bani au ramas in buzunar la preoti? si cate familii au ramas uimiti ca ei nu sunt ajutati de nimeni si sunt uitati in vagoane? nu ma plang pentru ca li s-a facut o casa, sa le dea Dumnezeu sanatate pentru ceea ce au facut dar e o picatura in ocean. Sa educe intai lumea sa nu isi faca 10 copii iar apoi veti vedea ca se vor descurca mai bine.
1.1  RE: X trimis de
(26 sep 2008, 11:24:16
"cati bani au ramas in buzunar la preoti?" - au ramas cei pe care i-a donat mata!
1.2  RE: X trimis de
(26 sep 2008, 12:57:59
"cati bani au ramas in buzunar la preoti?" de ce atunci cand Biserica face ceva in sprijinul aproarelui, trebuie sa te gandesti ca au ramas bani la popi? Autoritatile ce au facut? Au vreo casa gata? In articol este vorba ca s-a terminat prima casa. cand vor fi gata toate cele 20 vei fi multumit?
2.   Felicitari trimis de
(26 sep 2008, 11:11:02
Brovo acestor oameni !

Daca ar face fiecare cate ceva bun pentru cel in nevoie nu am avea oameni necajiti .
3.   Loool trimis de
(26 sep 2008, 21:22:53
Am auzit ca au fost transporturi de la Crucea Rosie destul de consistente acolo...Sau pupati in fund numai biserica? Rusine! Dak erau chiar atat de implicati incercau sa ajute mai multi oameni...
4.   Felicitari trimis de
(26 sep 2008, 21:33:23
sa stiti ca se biseric s-a implicat si chiar s-au pus bani acolo

mergeti si verificati nainte sa comentati despre popi voi stiti cat au umblat popii pe la portile oamenilor si au strans fonduri au pierdut timp timpul nu costa bani rusine celor care comenteaza si nu ajuta nici macar cu un leu
5.   Felicitari trimis de
(26 sep 2008, 21:33:54
sa stiti ca se biseric s-a implicat si chiar s-au pus bani acolo

mergeti si verificati nainte sa comentati despre popi voi stiti cat au umblat popii pe la portile oamenilor si au strans fonduri au pierdut timp timpul nu costa bani rusine celor care comenteaza si nu ajuta nici macar cu un leu
6.   X trimis de
(26 sep 2008, 21:35:31
atata grija ti-a ramas ?.........ca are popa bani in buzunar.Daca esti asa istet de ce nu ai facut si tu ca acei preoti.Toti au promis si rezultatele se vad numai de la preoti.La guvern nu le-au ramas bani in buzunar?
7.   Felicitari trimis de
(26 sep 2008, 21:41:35
sa dea Dumnezeu minte tuturor celor care pot sa ajute pe cei aflati in suferinta. Si daca sunt unii care nu vor sau nu pot s-o faca, atunci macar sa nu arunce cu noroi in cei ce pun umarul acolo unde-i greu. sa fie sanatosi preotii care s-au implicat, sa le dea Dumnezeu bani, nu ca sa crape invidiosii ci ca sa mai ajute pe cei aflati in nevoie!
8.   RE X trimis de
(26 sep 2008, 21:42:02
Mai intai trebuie sa te educe pe tine.Se vede de la o posta cat de educat esti.Ai dat macar 1 leu ca sa comentezi asa?

9.   Minciuni trimis de
(26 sep 2008, 21:47:17
mda ..... deci eu sunt din tibeni si sunt din aprtea afecatata de apa ...si deci aceasta familiea cu 10 copii ion frunza si elena .. au rpimit bani , haine si mobila d ela un procuror din suceava ... a venit intr-o zi un om venti din italia de vreo 3 zile i-a dat 1000 euro.. apoi primaria le-a dat 40.000 lei in fiecare zi cred ca de vreo 10 ori pe zi poatye si mai bine venau amsini si le dadeau haine alimente rechizite bani mobila covoare si de toate ce aveau nevoie ..nu cred ca nu au primit nimic .. ziaristi de ce nu au intrat in casa de alaturi care o au .. si sa vada acolo numai rigips , parchet laminat , gresie si faianta .. de ce au intrat in casa aia micuta care era asa si inaintea apelor care nu aveau pe jos niki macar podele era lut.. pejos si era a[proaope daramata asa ca nu este dreptate ...ei nu striu decat sa faca copii el a avut serviki la MOPAN era paznic si n-a mai mers ca a nascut sotia un copil si i-a dat 800 lei si apoi tot asa
10.   Pt minciuni trimis de
(26 sep 2008, 23:00:48
draga domnule din tibeni daca si asa te uiti in ograda altuia si ai timp ai putea pune osul la treaba
11.   Draga maya trimis de
(28 sep 2008, 16:16:48
eu mi`am facut singura casa mi`am renovat`o singur toata casa nu am nevoie de ajutoru nimariu da macar sa fie drepatte;;)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei