Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2008 - Anul XIII, nr. 227 (3908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Dumnezeu în politica locală - La Buzău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Citesc în ”România liberă” de joi un articol aiuritor, cu personaje aflate undeva între ”Cascadorii râsului” şi spitalul de nebuni. Doar că respectivii sunt politicieni, mai precis consilieri judeţeni în Buzău. Povestea este următoarea: după alegerile locale din acest an, consilierii PD-L şi cei ai PNL s-au aliat şi au format o majoritate potrivnică preşedintelui de consiliu ales direct, pesedistul Victor Mocanu. Cum oamenii de la PNL şi PD-L nu prea aveau încredere unii în alţii, au făcut un jurământ scris că nu vor trăda alianţa. Jurământul a fost făcut în faţa unui preot şi fiecare a jurat pe Biblie. Pitorescul text suna cam aşa: "Eu, consilier judeţean, jur cu toată fiinţa mea, în faţa lui Dumnezeu şi a conştiinţei mele, că nu voi trăda această înţelegere prin vot sau alte mijloace, iar dacă voi încălca acest jurământ mă voi asemăna lui Iuda Trădătorul, Dumnezeu să mă pedepsească pe mine şi pe familia mea".

Doar că preşedintele Mocanu nu s-a lăsat impresionat de o asemenea cucernicie. Vicepreşedinţii de la PNL şi PD-L au primit birouri în pod, fără secretare şi telefoane. Până la urmă, PNL a cedat şi a decis să se alieze cu PSD. Doar că exista o problemă: jurământul faţă de PD-L. Astfel, a fost adus un sobor de preoţi la sediul local al PNL şi s-a ţinut o slujbă de rupere a legământului. Preoţii s-au rugat pentru sufletul fiecărui penelist şi au ridicat blestemul care risca să se răsfrângă şi asupra familiei în cazul dezertării din alianţă.

Recunosc că aş fi plătit bilet ca să asist la cele două slujbe. O asemenea scenă nu găseşti pe toate drumurile şi bate orice film despre nebunia vieţii în Balcani. Regizorul Kusturiţa e mic copil pe lângă poveştile oferite de realitatea politică din Buzău: nişte bărbaţi de stat care jură cu „toată fiinţa” lor pentru o alianţă politică şi apoi stau cuminţi să fie tămâiaţi pentru a scăpa de blestemul lui Iuda.

Dar când hohotele de râs se potolesc, realitatea a la Kusturica îşi pierde farmecul. Jegul moral este absolut, pentru că se invocă numele lui Dumnezeu şi cele sfinte pentru nişte fandări politice. Babele care se bat la coada pentru agheasmă au un aer inocent pe lângă aceşti politicieni. Acolo credinţa este barbară, dar are o finalitate spirituală. Spiritul creştin nu le-a învăţat că trebuie să îţi respecţi fratele întru credinţă, chiar cu riscul să rămâi fără sticla de Fanta plină cu apă sfinţită. Totuşi, ele nu câştigă nimic din acea buluceală. Iau numele Domnului în van pentru iluzia sfinţeniei îmbuteliate în plastic. Dar politicienii care jură pe Biblie şi apoi se dezleagă la preot au ceva de câştigat. Ei seamănă mai mult cu vrăjitoarele de la OTV, care îţi fabrică miracole mincinoase contra cost.

Credinţa de paradă devine o realitate îngrijorătoare în politica noastră. Respect mişcările politice bazate pe valori morale şi religioase. Nu sunt adeptul laicismului cu orice preţ. Dar alianţele politice legate şi dezlegate pe Biblie reprezintă o nouă înfrângere a credinţei adevărate, acel gen de trăire care se manifestă prin reţinere şi bun simţ.

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să aibă o poziţie publică faţă de preoţii care au participat la acea mascaradă. Altfel, la câte trădări şi răsturnări de alianţe avem în România, vom avea curând o listă de preţuri: atât costă un jurat pe Biblie, atât te costă o dezlegare. Dat fiind că vorbim despre politicieni, s-ar putea ca preţurile să se exprime direct în comisioane şi procente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumnezeu în politica locală - La Buzău.
 Vizualizări articol: 2534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dumnezeu în politica locală - La Buzău5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Viata bate scena trimis de
(26 sep 2008, 13:59:28
"Activitatea" preotilor nu e mai prejos de cea a politicienilor locali. Caragiale sau Gogol ar fi avut de unde sa se inspire pentru ca numai fantezia lor nu era suficienta. Oricum, destul material pentru o tragi-comedie grozava !(comedia pentru scena, tragedia pentru viata boborului).
2.   Te trezeti vorbind trimis de
(26 sep 2008, 14:48:54
Cine esti tu sa judeci pe preoti te crezi fara meteahna?Iuda ce esti!E usor sa arunci cu noroi!De cate ori ai fost la biserica?Cu ce te crezi mai presus decat ei?

2.1  RE: Te trezeti vorbind trimis de
(26 sep 2008, 18:23:57
Preotii au intrat in jocul politicienilor... Jocul acesta, se stie, nu e curat. Dumneata il afurisesti pe cel care si-a exprimat parerea, desi el nu are nimic contra religiei, ci a functionarilor ei. Se si spune ca"pina la Dumnezeu te mananca sfintii" (proverb romanesc intelept) si, intre noi fie vorba, preotii dumitale sau cei din povestea descrisa mai sus, nu au nimic sfint... Asa poti sa-l injuri si pe editorialist, si pe mine, si pe altii - pentru ca nu suntem fanatici si ignoranti.
2.2  RE: Te trezeti vorbind trimis de
(26 sep 2008, 22:24:57
Medicii pot fi acuzati de malpractis, inginerii judecati pentru greseli, contabilii arestati pentru erori, numai preotii -care muncesc cel mai greu si cu responsabilitate mare - nu pot fi criticati cind o iau alaturi de cararile Domnului. Sa fim serios, mai Dragos, ai cam luat-o razna cu comentariul tau debil. Mai intai gindeste-te si apoi vezi ce are popa cu prefectura.
3.   Iata o tema trimis de
(27 sep 2008, 07:41:13
Iata o tema ce ar trebui mult mai mult dezbatuta, cea a cucerniciei si moralitatii actiunilor slujitorilor bisericii! Despre lipsa oricaror principii ale politicienilor nu are rost sa mai dicutam, problema e ca multe foarte multe din manifestarile si actiunilor politicienilor, unele de-un ridicol absolut, cum e-n cazul de fata, altele cu implicatii mult mai grave, se desfasoara sub obladuirea slujitorilor bisericii, dorindu-se crearea impresiei ca este cu voia lui Dumnezeu. Nimic mai fals, mai lipsit de moralitate si chiar de credinta din partea preotilor! Cum ar mai putea sa fie interpretata in favoarea preotilor porunca Sa nu fie luat numele lui Dumnezeu in desert? Un exemplu de luare in deradere a numelui lui Dumnezeu: la alegerile locale intr-un oras de munte, dupa anuntarea rezultatului, ca sa se puna bine cu noua conducere, preotul a deschis biserica, a slujit si i-a stropit cu aghiazma pe participanti, numai ca acestia erau beti dupa sampania bauta in piata!
4.   Iata o tema (continuare) trimis de
(27 sep 2008, 07:58:36
Listele de preturi sunt intocmite mai demult pentru ortodocsii din arhiepiscopia Sucevei si Radautiului, ca sa va convingeti, incercati sa puneti slujbe si veti afla ca nu puteti decat daca platiti un anumit pret, inclusiv la Sf. Ioan din Suceava. Deasemeni, in avaritia lor, preotii nu impun nici o restrictie celor ce fac donatii, putand dona orice ins ce-a obtinut banii chiar prin incalcarea legii, prin actiuni impotriva aproapelui sau! Exemplu: asasinul celor 2 femei din Brasov, ale caror cadavre au fost gasite recent in Bacau, a donat o mare parte din bani bisericilor ortodoxe si au fost primiti!!! Iata de ce este necesar ca aceasta tema sa fie mult mai pe larg dezbatuta, nu numai printr-un editorial, de altfel foarte bine scris, al domnului Cristian Ghinea!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei