Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2008 - Anul XIII, nr. 211 (3892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Licitaţie

Cetatea de Scaun, reconstruită ca pe timpul lui Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna viitoare, în data de 15 septembrie, municipalitatea suceveană va scoate la licitaţie unul din cele mai importante proiecte de dezvoltare turistică a Sucevei – reabilitarea Cetăţii de Scaun.

Suma alocată pentru realizarea proiectului de reabilitare este de aproximativ 250.000 lei (2,5 miliarde lei vechi).

Cei care vor câştiga licitaţia vor trebui să vină cu propuneri şi soluţii concrete atât pentru refacerea importantului monument istoric al Sucevei, cât şi pentru punerea sa în valoare, odată cu zona adiacentă.

„Finanţarea acestui proiect va fi asigurată din fonduri europene, pe Axa prioritară 5, dar şi cu contribuţii financiare de la bugetul local. Un lucru foarte bun este faptul că banii necesări realizării proiectului – 255.300 lei, au fost alocaţi de la Guvern, încât nu a fost deloc afectat bugetul local”, a precizat viceprimarul Viorel Seredenciuc, care coordonează departamentul de proiecte europene din cadrul Primăriei Suceava.

 

Proiect ambițios de refacere a Cetății de Scaun a Sucevei

Proiectul va trebuie să conţină minim opt capitole de realizări, trasate de municipalitate în caietul de sarcini al licitaţiei, care se referă la principalele îmbunătăţiri ce vor fi aduse Cetăţii de Scaun.

În primul rând, vor fi prinse lucrări de restaurare a Cetăţii, cu acelaşi tip de material precum cele folosite iniţial, lucrări de protejare a spaţiilor reconstruite, folosind  mijloace moderne termo şi hidroizolante (cum ar fi terase şi acoperiş de protecţie), precum şi amenajarea unor spaţii cu caracter de muzeu.

Un capitol important se referă la consolidarea Cetăţii de Scaun, în special a versantului nordic, unde se manifestă fenomenul alunecărilor de teren, întărirea bolţilor existente şi reconstruirea celor care lipsesc, conform arhitecturii originale, dar şi refacerea şi consolidarea pilonilor zidurilor.

Practic, Cetatea va trebui să arate la fel cum era pe timpul celebrului domnitor Ştefan cel Mare, care s-a ocupat de dezvoltarea acesteia.

 

Căi de acces facile şi iluminat public şi decorativ

Pentru ca Cetatea să devină cu adevărat un punct de atracţie turistică, în proiect vor trebui prinse lucrări de refacere şi amenajare de noi căi de acces, atât pietonale cât şi carosabile, în aşa fel încât să poată ajunge acolo, cu uşurinţă, şi persoanele cu dizabilităţi.

O componentă importantă a proiectului va fi şi cea de dotare a întregii zone a Cetăţii de Scaun cu iluminat interior şi exterior, atât pentru siguranţa trecătorilor cât şi cu rol decorativ şi de punere în valoare a obiectivelor turistice.

În acest proiect vor trebui prevăzute şi lucrări de modernizare a clădirilor aferente Cetăţii de Scaun, cu utilităţi precum energie electrică, alimentare cu apă şi canalizare.

Zona de protecţie a Cetăţii va fi prinsă în proiect cu lucrări de amenajare peisagistică, care vor pune în valoare varietatea de plantaţii existente, lucrări de captare a apelor pluviale şi izvoarelor, precum şi puncte de colectare a deşeurilor.

Parcarea existentă pe platoul Cetăţii de Scaun va trebui redimensionată şi modernizată, în apropierea acesteia urmând să fie amenajate grupuri sanitare moderne, iar de-a lungul traseelor de acces spre Cetate vor trebui montate indicatoare către obiectivele turistice, reclame luminoase, cu informaţii istorice şi culturale, precum şi despre intervenţiile de restaurare şi contribuţia Programului Operaţional Regional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cetatea de Scaun, reconstruită ca pe timpul lui Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 2906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cetatea de Scaun, reconstruită ca pe timpul lui Ştefan cel Mare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noroc trimis de
( 8 sep 2008, 11:19:14
se apropie alegerile..deh

o data la 4-5 ani se mai fac lucruri, mai bune mai rele...tot o fi ceva
1.1  RE: Noroc trimis de
( 8 sep 2008, 12:11:00
Alegeri...nealegeri , sa scoata cetatea la lumina , iar statuia lui PETRU al SUCEVEI sa n.o chinuiasca mutind.o din locul ce i.a fost harazit . Nu inteleg de ce se ostenesc edilii la mutatul statuilor,cind sint alte probleme de rezolvat ! De ex 'vine iarna....care nu.i ca vara " si gigakaloria va rade bugetul sfintului cetatean !
2.   2 mil jumate ...astia sunt bani??? trimis de
( 8 sep 2008, 11:31:30
nici pe astia nu-i aloca daca nu erau alegerile dar e bun si asa pana la urma.....zona aia e uitata de mulat vreme...pacat ca avem locuri frumoase dar nu stim sa le punem in valoare...
3.   O intrebare trimis de
( 8 sep 2008, 11:43:56
Se stie cine va castiga licitatia ? Cumva tot dnul. Bradu ?
4.   Un scurt comentariu trimis de
( 8 sep 2008, 11:55:04
Fereasca Dumnezeu numai sa nu o refaca, asa cum reface Ion Lungu orasul Suceava. In rest numai de bine........
5.   Realizari cincinale trimis de
( 8 sep 2008, 12:05:57
Intai de toate ar trebui refacute aleele din parcul de la cetate si plantate niste pubele. E o mizerie acolo frate de te sperii.
6.   INTENTIE BUNA trimis de
( 8 sep 2008, 12:13:24
CU ATAT DE PUTINI BANI E CA SI CUM AI FACE FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN.PT A SE FACE UN LUCRU CARE SA ATRAGA TURISTI CU ALEI CU HANURI SI CU ILUMINAT PUBLIC IN PARC SI ACCES PIETONAL SI TOATE CELE AR TREBUI CAM 5 MIL DE EURO

6.1  RE: INTENTIE BUNA trimis de
( 8 sep 2008, 12:49:49
yeah cu 250.000 lei poate sa angajati vreo doua flautiste care sa satisfaca "turistii" din zona.
7.   Doamne ajuta trimis de
( 8 sep 2008, 14:15:33
doamne ajuta sa fie bine, dar mi se par cam putini banii, gandindu-ne ca numai spagile vor acoperi jumatate din suma
8.   Renovare trimis de
( 8 sep 2008, 14:27:15
....mda....si as mai vrea si ferestre de termopan ...importate din turcia (poate asa se incadreaza in suma)
9.   Vise indraznetze ...cretze trimis de
( 8 sep 2008, 14:51:57
Daca puneti btu la asemenea vrajeli electorale treaba voastra, o cetate se construia in cateva sute de ani. Chiar cu tehnologia de acum, la dorul de munca a romanilor nu apucam in vremea noastra vreo refacere a cetatii de scaun. Se vor baga becuri Phillips si pavele symmetrica din centru pana la cetate si atat, votati cu raspundere ca sa traiti bine. Orasul asta e varza insa la vot sinteti buni. Succesuri si in urmatorii 4 ani.
10.   Telegondola trimis de
( 8 sep 2008, 14:54:02
Apropos... si va salut din telegondola ce pleaca de la cetatea de scaun in burdujeniul viitor oras .
11.   Doi trimis de
( 8 sep 2008, 15:21:31
Domnul Lungu a devenit acel primar "palavragist" ca si cei dinnaintea lui. A reusit sa prosteasca lumea din SV sa il voteze. A promis multe si face putine. Apropo ati mai promis si altele legate de cetate si nimic. Deci Domle sa dea domnu sa nu mai ajungeti primar pt ca sunteti de tat ......... Multe promisiuni si nimic concret
12.   DA trimis de
( 8 sep 2008, 15:50:35
DA?????????? FLAUTISTE (8) "ZICE BINE COMBATE" CAM PRIN 2050 O FI GATA
13.   DA trimis de
( 8 sep 2008, 15:51:53
DA?????????? FLAUTISTE (8) "ZICE BINE COMBATE" CAM PRIN 2050 O FI GATA
14.   Vor sa mai scoata si la licitie si cetea de scaun trimis de
( 8 sep 2008, 15:54:19
doamne na mai mergem la vot ..cand vezi ca toi fura pt ei..sa le fie bine....astia trebuie inpuscati........ca e jale.cu ei....fura tot ...si mai si vand....cum sa mai votez, si mai se roaga de lume sa se duca sa-i voteze ....pe cine niste mincionosi care nu fac nimic? care tot fura...........mai bine.....
15.   Propunere trimis de
( 8 sep 2008, 15:57:45
Eu as propune sa se construiaca in mijlocul cetatii un bloc de 10 etaje, sa se mute in el consilierii locali, judeteni, primarul, prefectul si nenea Butterfly, ca doar ei conduc orasul (pardon- comuna Suceava) si ar trebui sa stea in cetate. Blocul ar trebui sa fie construit neaparat din pavele Symmetrica.
16.   DA trimis de
( 8 sep 2008, 16:01:39
ALEGANDU-L PRIMARR PE VIATA -I O N LUNGU- IN 2050 REVENIT DINTRUN TRASEU LUNG LA P N L
17.   Buna idee trimis de
( 8 sep 2008, 16:25:39
nu inteleg de ce ne afundam in trecut, deoarece sunt o multime de probleme contemporane care ne afecteaza viatza, sincer chiar pe mine nu ma intereseaza trecutul care si asa e patat si plin de tradatori de neam si de tara, sper ca macar ca idee sa aduca bani la bugetul local ca e saracit de modernizarea bazaruluilaughing

Sper ca va duce la dezvoltarea turismului, numai ca posibilii turisti vor pierde rabdarea pana vor ajunge sa viziteze viitorul proiect sufocat de aglomeratia din oras.

traim intr-o tara frumoasa, pacat ca e locuita
17.1  RE: Buna idee trimis de
( 8 sep 2008, 19:49:08
Cum cine? Cosmin Romega.
18.   Bine gindit trimis de
( 8 sep 2008, 17:12:19
inceputul este bun....dar ramine de vazut partea finala cum o sa fie....sunt tinar si cred ca o sa imbatrinesc si cetatea o sa ramina in acelasi stadiu....si aceleasi conditii in care se gaseste...
19.   ... trimis de
( 8 sep 2008, 18:12:15
Era si timpul.

Problema e ca dor inainte de alegeri se mai face cate ceva. da cine sa vada acest lucru ?
20.   Sa dea Dumnezeu trimis de
( 9 sep 2008, 09:45:31
Ideea nu este noua. Ea a fost chiar �n prag de realizare. �n anii 70 au fost aprobate hotar�ri ale conducerr tarii de atunci pentru refacerea cetatii. Pe baza proiectului artistic realizat de o absolventa a Institutului de Arhitectura intitulat "Refacerea Cetatii de Scaun a Sucevei" s-a realizat Proiectul de Executie de catre Intitutul de atunci de proiectare a locuintelor din Bucuresti, iar macheta ce se afla �n Holul central al Muzeului Bucovinei a fost realizata de catre studentii anilor 4si 5 de la arhitectura. Cutremurul din 77 a stopat totul.Costa 90 de mil .constuctia si 8 milioane(1976) amenajarea muzeului cu tematica "Arta militara medievala din vremea lui Stefan cel mare. Toate aceste documente exista. Cred ca de la ele trebuie pornit.
21.   Ghici trimis de
( 9 sep 2008, 13:45:46


Ghici, cum se numeste firma care se va ocupa de restaurarea cetatii? Incepe cu S si se termina cu A: S_ _ _ _ _ _ _ A.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei