Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 aug 2008 - Anul XIII, nr. 204 (3885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tendinţele de pe piaţa muncii din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Piaţa muncii din Suceava a suferit numeroase modificări în ultima vreme, o serie de meserii devenind foarte căutate, în timp ce altele nu mai interesează pe nimeni.

Din ofertele de muncă ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava rezultă că cele mai multe servicii disponibile sunt în comerţ şi construcţii. Pe de o parte, marile magazine care s-au deschis în municipiul Suceava au avut şi încă mai au nevoie de foarte mult personal în tot felul de posturi, de la contabil până la manipulator de marfă. Pe de altă parte, patronii firmelor de construcţii din judeţ se plâng şi ei la unison de lipsă de forţă de muncă, mai ales în meseriile de zidar, dulgher sau electrician în construcţii.

„Cu siguranţă aceste domenii vor furniza şi de acum încolo cea mai mare ofertă de locuri de muncă, alte magazine urmând să se deschidă în curând, în timp ce constructorii au nevoie din ce în ce mai mult de forţă de muncă, iar aceasta nu prea există”, a explicat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Din evidenţele instituţiei rezultă că aproximativ 20% din locurile de muncă oferite de angajatori sunt în domeniul construcţiilor. Deşi nivelul de salarizare a crescut mult în acest domeniu (un muncitor bun câştigând cu uşurinţă 1.500-2.000 de lei pe lună), nu sunt suficienţi doritori, fapt datorat plecării multor muncitori peste hotare.

 

Meseria de confecţioner, căutată dar prost plătită     

În privinţa posturilor care nu mai prezintă interes, purtătorul de cuvânt al agenţiei a amintit de meserii precum cele de sudor, frezor, strungar, foarte căutate în urmă cu câţiva ani, dar devenite inutile acum, după închiderea multora dintre întreprinderile din Suceava. De asemenea, micii meşteşugari, specialişti în repararea electrocasnicelor mai ales, au dispărut aproape total de pe piaţă, foarte puţini mai fiind cei care îşi duc un astfel de obiect la reparat.

O situaţie interesantă este în privinţa meseriei de confecţioner.

„Aici, avem angajatori care mai fac confecţii şi au nevoie mare de forţă de muncă. Totuşi, foarte puţini mai sunt cei care, deşi specializaţi în această meserie, vor să lucreze în domeniu. Explicaţia este foarte simplă, angajatorii nu oferă un salariu deloc motivant, iar oamenii caută altceva”, a explicat Anca Capverde.

Datorită ofertei mari din partea supermarketurilor, AJOFM a demarat un curs de conducere de maşini mobile pentru transporturi interioare, cunoaşterea utilizării acestui utilaj fiind foarte cerută de marile magazine.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tendinţele de pe piaţa muncii din Suceava.
 Vizualizări articol: 1366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Tendinţele de pe piaţa muncii din Suceava1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Patronii se plang.. trimis de
(30 aug 2008, 12:34:01
Daca patronii firmelor de constructii din judet se plang de lipsa fortei de munca, sa aduca din alte tari, de ex. China.
1.1  RE: Patronii se plang.. trimis de
(30 aug 2008, 17:10:53
Nu ai inteles nimica . Se vede ca patronul tau te plateste bine ..... Forta de munca exista , dar e platita prost , si omul , decat sa lucreze degeaba , mai bine sta acasa . Avem atatia someri si salariati prost platiti , si tu , in loc sa-i sustii pentru a fi mai bine platiti , preferi chinezii ... De ce ? Sa fie si mai multi someri dintre ai nostri ?! Mai pune mana pe o carte de Economie !

2.   (pt vaca de mai sus) trimis de
(30 aug 2008, 14:37:44
S-o aduca pe mata din China proasto !
3.   Da trimis de
(31 aug 2008, 21:16:30
subscriu!! si pe fiisa

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei