Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 aug 2008 - Anul XIII, nr. 204 (3885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Comentariu

Înmormântarea lui Tolstoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Prima ştire care mi-a bombardat existenţa joi dimineaţa a fost: „astăzi va fi înmormântat Caiac”. Reporteriţa locală a unei televiziuni de ştiri are aproape lacrimi în ochi. Aflu că mii de oameni vor purta tricouri cu înscrisul „nu te vom uita niciodată”. Este vorba, pentru cei care nu ştiu, despre un şef de reţea interlopă din Craiova, un gangster de cartier, care a făcut cu pumnul şi cu sabia ninja legea şi cu forţa intimidării o avere colosală. A fost împuşcat după o partidă de pocker în care îşi lucrase, de 50.000 de euro, un prieten.

Marţi şi miercuri televiziunile au avut drept primă ştire – moartea lui Caiac, transportarea acasă a lui Caiac, amănunte de la pregătirea funeraliilor. Poliţia întreagă a Olteniei, probabil şi forţe împrumutate din alte judeţe veghează ca grupurile interlope de romi să nu se sfârtece lângă catafalcul defunctului. 600 de poliţişti asigură paza mortului şi prezumtivului ucigaş aflat în spital. Poliţiştii, înţeleg, nu mai au altă treabă. În ţara asta nu se mai petrece nimic de competenţa lor. O judecătoare din Bucureşti a fost ameninţată cu moartea. Cine-i asigură protecţia? Au fost jefuite câteva case într-un cătun din Suceava. Mare brânză! Se petrec fărădelegi la lumina zilei. Sunt maltrataţi copii, iar bătrâni singuri atacaţi de fiare cer ajutor. Prostii! Statul, prin organele lui, se ocupă de Caiac.

Tot în sud, la Clejani, se bat două clanuri de romi într-o chestiune de amor între un june cu tatuaje multiple pe umeri şi o minoră de etnie română. Etnicul ţigan acuză jandarmeria că i-a furat din aşternut femeia care-l iubeşte. Spre capetele poliţiştilor au fost azvârlite pietroaie, borcane şi alte cele. Ciocniri violente cu forţele de ordine, ciorniri violente între cele două tabere. Concentrare masivă de mascaţi. În alte două-trei localităţi din Mehedinţi şi parcă Râmnicu Sărat, scandaluri similare.

Între timp s-a consumat evenimentul politic al deciderii datei alegerilor parlamentare. Ne confruntăm, politicieni şi electorat, cu prima ediţie a votului uninominal. Ştirea păleşte lângă decesul glorios al lui Caiac, un fel de Rică – fante de Obor.

Premierul anunţă triumfal decizia Guvernului de a mări pensiile cu câteva luni mai devreme. Fireşte că este o ştire cu atingere electorală, dar şi ea moare în faţa funeraliilor naţionale ale interlopului. Faţa defunctului de la Craiova, pătrată, îndesată, cu un unic tapet – agresivitatea – ne este arătată mai des decât calviţia lui Traian Băsescu.

Trăim vremuri minunate. Gâlceava dintr-o familie angajează nu numai forţa înarmată a ţării, ci şi inteligenţa României. Se fac dezbateri despre Caiac, iar un coleg pe care îl stimez pentru anchetele şi dezvăluirile lui îi înalţă în chenarul editorial al ziarului pe care îl conduce un panegiric. Bravo Racovicene pentru scriitură, dar nu era cazul să ne îmbogăţeşti cu un erou. Ne erau de ajuns Ştefan cel Mare, Bălcescu şi chiar Rică din poezia lui Miron Radu Paraschivescu.

În noiembrie 1910, se stingea din viaţă marele Tolstoi. Pe atunci, fireşte, nu fusese inventată televiziunea, iar ştirile circulau mai anevoie, cu trăsura sau sania. Poate cel mai mare prozator al lumii s-a stins în gara unei gubernii pustii în drum spre Siberia. Fugise de acasă la senectute, după o neînţelegere cu nevasta. Marele Tolstoi a fost înmormântat de un grup modest de localnici. N-a avut nici pe departe ceremonia egalului său, Dostoievski, la înmormântarea căruia a participat chiar ţarul. La noi, înmormântarea de la Craiova, transmisă probabil în direct de televiziuni, va ţine trează atenţia naţiunii. Nu m-aş mira să-i văd lângă catafalc şi pe Tăriceanu şi Băsescu, cu mimici, fireşte, îndurerate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înmormântarea lui Tolstoi.
 Vizualizări articol: 2359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Înmormântarea lui Tolstoi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   REMARCA trimis de
(30 aug 2008, 13:38:21
NU IL KEMA CAIAC..... CANOElaughing... SE DUCE TARA ASTA FRUMOASA LA VALE... IAR TOTI POLITICIENII SI SCOLILE SI PARINTII SUNTEM TOTI VINOVATI CA NU FACEM TOTUL SA FIE MAI BINE
2.   Hai sa fugim trimis de
(30 aug 2008, 18:08:57
Mai bine am fugi cat mai departe de Romania, oricum, in 10-15 ani vom ajunge o tara de genul Columbiei, unde fiecare-si va face dreptete cu pistolul. Coruptia a ajuns la cele mai inalte nivele si nici un semn ca ar fi mai bine. Din contra, cred ca tot noi vom ajunge sa-i corupem pe aia de la uniune.

In tot atitia ani vom fi depasiti numeric de tigani si atunci, chiar, sunt curios ce o sa faca lumea.
3.   Nu uitati sa platiti popa trimis de
(31 aug 2008, 15:12:45
Este normal. Participa la inmormantare cei care au ceva in comun cu defunctul. Fie si numai apartenenta la vreo "structura de tip mafiot". Funeraliile din familiile noastre facute cu bani imprumutati si cu lacrimi impietrite de grija datoriilor nu intereseaza pe nimeni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei