Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Decizie finală

Termica se îndreaptă cu paşi siguri spre privatizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Privatizarea societăţii de termoficare a municipiului Suceava va deveni o certitudine anul acesta, consilierii locali aprobând ieri începerea procedurilor de privatizare, conform variantelor propuse de firma de consultanţă Schnecker van Wyk & Pearson.

Decizia nu a fost una uşoară, chiar şi ieri, când a fost convocată o şedinţă extraordinară, dedicată în exclusivitate acestui subiect, care a fost îndelung dezbătut şi amânat la şedinţa de luna trecută, fiind încă multe voci care s-au opus luării acestei decizii.

Opoziţia a venit în principal din partea grupului de consilieri PSD, care au adus o serie de motive pentru care ei consideră că Termica ar trebui să rămână în continuare numai a municipalităţii.

În principal, consilierul local Ovidiu Donţu a adus în discuţie investiţiile de aproape 40 de milioane de euro făcute în ultimii 10 ani în sistemul de producţie şi cel de distribuţie, faptul că acum Termica este cea mai profitabilă şi cea mai eficientă societate de termoficare din ţară, precum şi faptul că ar mai putea fi obţinute fonduri pentru realizarea investiţiilor necesare reducerii costurilor de producere a energiei termice livrate populaţiei.

 

Termica, o afacere falimentară

Totuşi, după cum a prezentat situaţia directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, situaţia nu este atât de “roz”, existând chiar pericolul ca Termica să fie închisă în cel mult câţiva ani.

Astfel, deşi situaţia financiară a Termica este una destul de echilibrată în prezent, cel mai mare pericol vine din direcţia normelor de mediu impuse de Uniunea Europeană, care cer nişte investiţii foarte mari, ce trebuie realizate în scurt timp.

Mai mult, în opinia lui Constantin Plăcintă, energia termică produsă nu va putea avea un preţ rezonabil pentru populaţie decât după ce vor fi făcute investiţii de 50-60 de milioane de euro.

Tocmai de aceea, primarul Ion Lungu a insistat pe ideea ca un investitor privat să vină să realizeze toate aceste investiţii necesare, urmând să îşi scoată banii din producerea unei cantităţi mai mari de energie electrică, deoarece termocentrala funcţionează în cogenerare.

“În acest moment, Termica, ca afacere, este în faliment. Nu e normal ca tu să produci o gigacalorie cu 3 milioane de lei vechi şi să o vinzi cu 1,5 milioane. Cum nu e normal ca pe luna ianuarie Primăria să aibă de achitat subvenţii de 51 de miliarde de lei vechi şi să facă doar 11 miliarde încasări totale de la populaţie. Dacă va fi nevoie, voi face şi un referendum, să întreb populaţia ce doreşte: să băgăm toţi banii în Termica şi să lăsăm oraşul de izbelişte, ori să facă altul investiţiile necesare la Termica şi banul public să fie folosit pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat Lungu.

De altfel, unul din argumentele care i-au convins pe consilieri să aleagă varianta privatizării au fost tocmai sumele imense pe care ar trebui să le plătească Primăria pentru subvenţii, mai ales după ce vor dispărea subvenţiile de la stat, precum şi faptul că, în cele din urmă, Termica tot va fi închisă, dacă nu se vor face investiţii consistente, de zeci de milioane de euro, bani pe care municipalitatea nu îi are.

 

Capital privat la Termica Suceava

În cele din urmă, votul consilierilor a demonstrat că taberele sunt încă împărţite, doar 12 din cei 18 consilieri prezenţi fiind pentru privatizarea Termica, în vreme ce patru au votat contra, iar alţi doi s-au abţinut.

La propunerea consilierului Corneliu Vornicu, privatizarea Termica se va face sub forma implicării capitalului privat în activitatea de producere a energiei termice şi electrice, cel mai probabil prin vânzarea de active, scopul final fiind cel de producere a unei gigacalorii mai ieftine pentru populaţie, fără ca bugetul local să mai fie împovărat de subvenţii pentru căldură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica se îndreaptă cu paşi siguri spre privatizare.
 Vizualizări articol: 1259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Termica se îndreaptă cu paşi siguri spre privatizare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotii trimis de
(14 mar 2008, 11:14:21
Lungu si Placinta sunt cei mai mari hoti ai municipiului . Primaria sa-si plateasca intai datoriile fata de Termica, nu sa foloseasca banii de la Termica pentru campanie electorala pentru ca oricum nu il mai voteaza lumea.
2.   Privatizare trimis de
(14 mar 2008, 11:29:05
da este de intelse TERMICA trebuie privatizata - an electoral- campanie

cat comision va lua Lungu si Placinta de la investitor

de ce domnul Lungu impreuna cu consilierii nu au dat o hotarare prin care asociatiile de locatari sa poata fi verificate la sange sa se vada de ce nu se incaseaza banii de la populatie si atunci cand sunt incasati in cat timp sunt decontati

toate societatile fac contracte nu-si permit ca sa incaseze dupa luni sau ani banii, dar la ACET si TERMICA este vraiste. de ce?

ce care ne conduc au culoare politica si atunci intervin pt. a din nou votati, astfel jucandu-se cu destinele si vietile oamenelor.

s-ar putea pestun an sau doi sa fim nevoiti sa ne punem toti centrale pe gaz - vezi orasul Falticeni

pacat de investitia facuta cu reabilitarea retelelor termice.

oricum in tara asta totul este o smecherie si hotie
3.   ????? trimis de
(14 mar 2008, 18:03:25
Ii rog pe cei care se pricep,sa ma sfatuiasca;Sa-mi pun centrala pe gaz sau nu(binenteles in conditiile izolarii peretilor)
3.1  RE: ????? trimis de
(14 mar 2008, 20:58:55
Pai mai si intrebi? Monteaza-ti repede centrala chiar daca izolezi sau nu. De preferat o centrala in condensatie.(are randament mai bun decat celelalte)

Grabeste-te pentru ca in momentul in care Termica devine privata cine o v-a cumpara va face in asa fel incat conditiile pentru aprobarea de centrale individuale sa fie de neindeplinit
4.   Privatizare trimis de
(14 mar 2008, 20:31:20
treziti-va la realitate, sunt mari interese pt. privatizarea Termica, dar o sa ajungem sa nu mai avem caldura nici cat aveam pana acum si pretuir pe masura

toti investitorii ,la intreprinderele unde a fost de demolat si vandut au facut harcea-parcea

din fabricele privatizate daca le luati sa le enumerati ce a ramas?

domnul Lungu parca spunea ca o data cu reabilitarea , termica nu va mai avea probleme ,iar costurile vor fi mai mici, dar probabil a uitat---e mult de atunci

"interesul poarta fesul"
5.   Super magazine trimis de
(14 mar 2008, 22:13:34
Puneti-va repede centrale pt ca se privatizeaza TERMICA si va ajunge la fier vechi in 2-3 ani, doar asa veti mai avea caldura...se vor construi magazine , vile si alte constructii cu bani furati de la stat...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte