Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Ne întoarcem la Năstase şi Băsescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mişcarea spectaculoasă de apropiere dintre PNL şi PSD se produce la puţină vreme după revenirea în forţă a lui Adrian Năstase. Se întăreşte impresia că Geoană e un lider slab şi că tot vechiul Năstase e capabil de acţiuni decisive. Se pare că va trebui să ne obişnuim cu ideea că un personaj atât de corupt revine în prim plan.

Dacă fanii lui se vor enerva când vor citi asta, îi rog să îmi spună ce părere ar avea dacă ar auzi că un politician din, să spunem, Uruguay îşi trimite nevasta în China cu dolari ascunşi în topuri de hârtie; dacă un consul din China ar depune la procuratură diferenţa de bani rămaşi necheltuiţi din cei trimişi de politician pentru cumpărături; dacă banii ar proveni din conturile unei firme patronate de un secretar de stat care spune că acesta era preţul menţinerii în funcţie; dacă, politicianul este înregistrat când transmite martorului că ar fi bine să dispară din ţară o perioadă, altfel îl demască de agent secret (ăştia se ştiu mereu între ei). După care, respectivul politician începe o întreagă tevatură politică pentru a se pune la adăpost de proces, incluzând voturi în Parlament pentru ca procurorii să nu poate intra în locuinţa sa.

Gândiţi-vă puţin dincolo de antipatiile politice şi spuneţi dacă vreţi să trăiţi în ţara respectivă, Uruguay sau România, condusă de un asemenea personaj. Repet ce am mai spus: dacă Năstase obţinea un verdict de nevinovat de la judecători, atunci aş fi regretat că justiţia a hărţuit un om degeaba. Năstase însă nu a fost judecat, ci doar a fentat justiţia. Dacă tot se face mereu comparaţia cu dosarul Flota, Băsescu a demisionat din Parlament ca să poată fi cercetat şi a cerut să fie judecat, în opoziţie fiind. Năstase a evitat judecata.

Pentru mine, Năstase rămâne un simbol al corupţiei politice româneşti. Nu voi mima niciodată echidistanţa faţă de el. El se mai poate lua în serios ca politician, eu nu pot. Prefer claritatea făţărniciei. Măcar cititorii ştiu de unde vin când argumentez o opinie. Deja văd că este tămâiat prin presă, semn că lichelele pariază pe reîntoarcerea sa. Va trebui să ne obişnuim cu ideea că standardele de integritate publică sunt foarte joase în România.

Altfel, pare că 2008 va reprezenta o întoarcere în timp: Băsescu şi Năstase. Din păcate pentru el, Băsescu manifestă simptome avansate de sectarism politic. Pare tot mai convins că oricine îl critică e vândut oligarhilor. Face greşeli neprovocate de adversari. Susţine prezenţa în viaţa publică a unui personaj indigest ca Elena Udrea, şi ea un simbol al parvenitului îmbogăţit din afaceri cu statul. O propulsează pe Elena Băsescu într-un post politic prea mare pentru experienţa ei, expunând-o hazului general. Îşi aduce la Cotroceni un consilier care s-a remarcat prin predilecţia constantă pentru argumente bizare, dar care pare a fi loial.

Traian Băsescu dă semne că a intrat în perioada când are încredere în tot mai puţină lume. Ar face bine să nu se mai uite la Cristoiu et comp, altfel se autoizolează tot mai mult, convins că lumea e o junglă plină de fiare care îl atacă, prin urmare trebuie să se bazeze pe loialităţi înguste şi personale ca să supravieţuiască. Chiar dacă va câştiga mai multe fotolii parlamentare, PDL tot va avea nevoie de aliaţi. Pe care acum nu prea îi are.

Aşa corupt cum este el, Năstase a avut mereu capacitatea de a construi alianţe. Băsescu excelează în a atrage masele. Năstase excelează în a capacita politicienii. Până la urmă, 2008 ar putea fi decis de una dintre aceste două calităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne întoarcem la Năstase şi Băsescu.
 Vizualizări articol: 2452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ne întoarcem la Năstase şi Băsescu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nimic nu e nou sub soare trimis de
(14 mar 2008, 19:05:25
... cel putin in Romania..

Ne invartim in jurul cozii de 20 de ani, pana si termenul dat de raposatul Brucan a expirat! Preferam emisiunile de divertisment, opiul poporului au devenit telenovelele si maneaua...

Cine ramane in tara sa meargai sa voteze, sa-si anuleze buletinul de vot,

ultimul care pleaca sa nu uite sa stinga lumina!

2.   VA CRED trimis de
(15 mar 2008, 09:05:24
Este mult adevar in ceia ce spuneti domnule Ghinea, numai ca si domnul Basescu este din acelasi aluat cu domnul Nastase, ca pe unul il simpatizati mai mult si pe celalalt mai putin (Nstase) nu inseamna ca vom schimba sistemul.Noi de fapt ce dorim o intoarcere la Ceausescu?.Am scris mai tarziu, asta nu inseamna ca am priceput putin, ma scuzati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte