Google
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,6519 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta3,9743 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Obsedaţi de mâncare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preţurile la alimentele de pe piaţa românească, mult mai ridicate decât în ţări cu mai mari pretenţii de la viaţă, ne-au reîmprospătat obsesia noastră din totdeauna: mâncarea. De ani de zile, hrana ne-a acaparat total gândul, dând pe lături şi migrând generos în vocabular.

Pentru că, n-are sens să negăm, la fiecare frază facem trimiteri culinare. Dacă vânăm o slujbă mai acătării, spunem că-n acel loc de muncă „se mănâncă o pâine mai bună” sau „o pâine mai albă”, cu toate că s-a dovedit că de pâinea albă se cuvine să ne ferim ca dracul de tămâie.

Dacă cineva e specialist într-un domeniu, să zicem teatru ori handbal, îl caracterizăm ca pe o persoană care mănâncă „teatru pe pâine” ori „handbal pe pâine”.

O maşină demnă de toată lauda o descriem ca întinzându-se la drum „ca untul pe pâine”, iar pe o domniţă frumoasă, lucrată în filigran, admiratorii o ridică în slăvi, exclamând: „Dac-o vezi, îţi vine s-o mănânci!”, deşi poate că alt verb ar fi mai potrivit, în loc de „a mânca”. Un amic, încercând să-mi descrie ultima lui afacere, mi-a şoptit, cu gura numai apă: „Friptura e imensă, pe cuvânt!”

Altceva e însă frustrant: că de o atenţie similară nu se bucură şi băutura, copilul de suflet al mâncării, fără de care procesul de alunecare pe gât este, după cum se ştie, anevoios.

De ce nu spunem despre Mircea Cărtărescu, vedeta literară, că îşi toarnă romane în coniac; de ce nu spunem despre un bun antrenor că „bea fotbal cu votcă”; despre Irinel Columbeanu că posedă fete cu „buze ca tescovina”; ori că spiciurile lui Băsescu sunt „asemănătoare cu un vin de regiune”?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obsedaţi de mâncare.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obsedaţi de mâncare0.05

Iulius Mall Suceava
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta e trimis de
(14 mar 2008, 18:43:42
Suntem un popor mancacios si amator de un paharel... Pe aici pe unde ma aflu eu acum i s-ar spune "bon vivant", doar ca, tot pe aici pe unde ma aflu, orice om isi poate permite sa manance si sa bea in limita bunului simt..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte