Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2007 - Anul XII, nr. 294 (3664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Merge greu

Campania de decimare a vulpilor, cu viteza melcului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de vânătoare a vulpilor din judeţul Suceava, necesară datorită înmulţirii acestora şi apariţiei a numeroase cazuri de rabie, se desfăşoară cu greutate.

Într-o lună şi jumătate s-a reuşit împuşcarea a doar 320 de vulpi, din totalul de 1950 estimate că trăiesc în judeţ.

Numărul mic al efectivelor împuşcate are o explicaţie destul de simplă. Trofeele de vulpe nu au nici o valoare, iar cum statul nu oferă vreun stimulent financiar pentru împuşcarea acestora, vânătorii nu se prea înghesuie să le elimine.

În afara câtorva vânători, care au pasiunea de a împuşca vulpi cu carabinele, restul împuşcă vulpile întâmplător, la goanele la mistreţi ori la cele de iepuri. Singura motivaţie care mai există pentru împuşcarea vulpilor pleacă de la faptul că acestea distrug vânatul valoros pentru vânători, precum iepurele, potârnichile ori prepeliţele.

În luna octombrie a acestui an, Nicolaie Goicea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), spunea din cele 1950 de vulpi, cât se estimează că există în judeţ, în jur de 1500 vor fi împuşcate în această iarnă. Deşi abia au fost răpuse ceva mai mult de 300 dintre vulpi, acesta rămâne optimist că mare parte dintre ele vor fi vânate până în primăvară. El spune că odată cu aşezarea zăpezii peste tot în judeţ campaniile de vânătoare vor fi mult mai eficiente.

Frica de rabie

Intensificarea campaniei de lichidare a vulpilor este intens cerută de autorităţile sanitar-veterinare, care semnalează din ce în ce mai des cazuri de rabie în judeţ. Numai în ultimele două săptămâni, Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a depistat cu rabie două vulpi vânate, la Cârlibaba, respectiv Valea Moldovei.

S-a ajuns astfel la nu mai puţin de 14 cazuri de turbare în 2007, faţă de 4-5 câte se înregistrau în anii precedenţi. Vulpea este considerată principalul purtător al rabiei. De menţionat că împuşcarea vulpilor în număr mare nu are cum afecta în mod grav specia, rata de înmulţire a acestora fiind foarte mare. 

Preşedintele AJVPS, Nicolaie Goicea, este de părere că vulpile diagnosticate recent cu rabie au doar simptome ale acestei boli.

„Febra paralitică este un simptom al rabiei. Este o boală mult mai puţin periculoasă deoarece vulpea, chiar dacă are rabie, nu o transmite. Cred că despre asta este vorba în cazul ultimelor vulpi. Dacă ar fi avut rabie propriu-zisă, ar fi transmis-o imediat şi celorlalte şi atunci am fi avut probleme mari”, spune Goicea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania de decimare a vulpilor, cu viteza melcului.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campania de decimare a vulpilor, cu viteza melcului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sushi din omletă şi legume 6 porţii - 20 minute + 2 ore la frigider 4 ouă4 linguri caşcaval ras300g telemea1 leg ceapă verde150g roşii mici4 linguri ulei de măslinecâteva frunze de busuiocsare, piper Spargeţi ouăle şi bateţi-le bine 3 minute. Adăugaţi... Citeşte