Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2007 - Anul XII, nr. 294 (3664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Unii seamănă vânt, noi culegem furtună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sechestrat în maşina mea (nu mai am loc să deschid uşile) într-o mare de autoturisme aşişderi, chinuindu-se toate să respire prin ţevile de eşapament, opintindu-se în van, icnind din motoare, am vreme să meditez. De la Sângeru la Otopeni am făcut o oră. De la Otopeni până în Bucureşti mi-am consumat combustibilul nervilor patru ore. Nervii sunt nişte fire de păr care alcătuiesc o ţesătură filigranală prin trupul nostru bolovănos, compus din oase, muşchi şi cartilagii. Nervul dintr-o măsea, când e zgândărit te doare mai tare decât dacă ţi-ai tăia piciorul cu securea. Cineva se joacă diabolic cu nervii noştri. Era să zic cu „nervii românilor”, dar renunţ fiindcă formula, stoarsă de conţinut şi măreţie de când politica face apel la „români” ca la un bau-bau al democraţiei, nu mai are valoare. Am timp, ziceam, să meditez. Zicala „Cine seamănă vânt culege furtună!” nu mai are nici ea semnificaţii valide azi. Corect ar fi, cred eu, „Unii seamănă vânt, noi culegem furtună”.

În Bucureşti, oraş definit de presa autohtonă şi străină ca fiind „sub asediu”, nu se mai poate respira. Poţi muri cu zile. Privesc îngrozit disperarea de pe chipul unui şofer de ambulanţă. Semnalizează sonor, vizual, iese jumătate pe geamul maşinii şi dă din mâini. Poate că înăuntru este o femeie care naşte. Poate că, întins pe scaunul bolnavului, un cardiac îşi dă ultima suflare. Privesc maşinile luxoase venite dinspre cartierele rezidenţiale. De la Băneasa, de la Pipera, de la Corbeanca. O maşină de 100 mii euro devine la fel de inutilă, în pofida cailor ei putere, a dotărilor computerizate, ca un Trabant arheologic. Data trecută, tot cam prin zona aceasta, mai exact în dreptul Aeroportului Băneasa, pe banda dreaptă gemea pe roţi Maybach-ul lui Becali, multimilionar, zice-se. La volan se găsea, ofensat de vecinătăţi, chiar proprietarul. Maşina lui de o jumătate de milion de dolari staţiona neputincioasă ca orice rablă luată din cimitirele vestice. Vai de mama celor care şi-au construit vile în afara Capitalei. Şi-au retezat accesul la birouri, la afaceri, şi-au mutilat organul punctualităţii. Şansa ar fi pentru cei care îşi pot cumpăra elicoptere.

Cine a adus Capitala în acest hal? Sunt două cauze: una ţine de inevitabilul avântului capitalist, cealaltă ţine de mercantilism şi imbecilitate. Nimeni nu poate opri înzecirea numărului de maşini. Cineva ar putea însă opri dezmăţul grotesc al celor care au transformat Bucureştii într-un teatru de război. Bulevardele, străzile, străduţele, intrările şi ieşirile din Capitală sunt cu restricţionări, tăiate de şanţuri, pline de macarale şi buldozere. În cele mai multe din aceste şantiere nu se face nimic. Un constructor pe care îl stimez îmi explică amănuntul tragerii de timp. Câştigătorii licitaţiilor, aceiaşi din vremea lui Băsescu, moşteniţi de Videanu, cârciumari deveniţi asfaltatori şi bordurişti trebuie să justifice preţurile uriaşe încasate astfel încât asfaltul de pe o străduţă, care poate fi turnat într-o zi, e turnat în trei luni. Ei au semănat vânt, noi culegem furtună.  

În politică e la fel. Tabloul doctrinar al partidelor e făcut terci. Cineva provoacă scurtcircuite, zăpăceşte tot, ameţeşte tot. Şoferii, în Bucureşti, arată încruntaţi şi înjurând spre Videanu. Politicienii, mulţi dintre ei la fel de încruntaţi ca automobiliştii prinşi în cleştele unei intersecţii arată spre Băsescu. El seamănă vânt, politicienii culeg furtună. Mulţi, crezându-se cu sacii în căruţă, au fost sau vor fi zvârliţi pe margini. Unii s-au trezit peste noapte din socialişti populari, din populari liberali. Au tăcut şi au înghiţit crezând că, prin compromis şi docilitate, îl prind pe Dumnezeu de picior. Iată că nu-i aşa.

Niciodată n-am întâmpinat sărbătorile de Crăciun într-un mai mare balamuc. „Zeus, scrie un ziar, râde undeva sus de se prăpădeşte”. Eu cred că râde dar nu-i râsul lui. Zicala românească, validă de o veşnicie, va redeveni ea însăşi: „Cine seamănă vânt, culege furtună!”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unii seamănă vânt, noi culegem furtună.
 Vizualizări articol: 2331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Unii seamănă vânt, noi culegem furtună1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sushi din omletă şi legume 6 porţii - 20 minute + 2 ore la frigider 4 ouă4 linguri caşcaval ras300g telemea1 leg ceapă verde150g roşii mici4 linguri ulei de măslinecâteva frunze de busuiocsare, piper Spargeţi ouăle şi bateţi-le bine 3 minute. Adăugaţi... Citeşte