Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 oct 2007 - Anul XII, nr. 235 (3610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pasivitate fatală

Şef de post acuzat de complicitate la omor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Cerul a căzut pe ea. Încă nu a împlinit 7 anişori, dar s-a maturizat peste noapte. Într-o dimineaţă de octombrie s-a trezit şi fără mamă şi fără tată. Pe ultimul îl pierduse de mai multă vreme, de când acesta o luase razna şi îşi bătea cu ferocitate soţia din te miri ce. Gabriela a fost de faţă mereu la aceste scene de violenţă. Uneori a intervenit pentru a-şi apăra mama de furia celui care spunea că-i este tată. Alteori a fost redusă la tăcere de pumnii şi palmele sale. Coşmarurile o bântuie şi acum. Stă la capătul sicriului mamei sale şi refuză să creadă că astăzi o va conduce pe ultimul drum. Îi mângâie mâna rece şi vânătă şi îşi închipuie că mămica o vede de acolo, de sus, unde a plecat. Este povestea tristă a unei fetiţe, o poveste care nu ar fi avut acest final dacă autorităţile statului ar fi luat măsuri la timp.

Câteva luni de coşmar

În 2003, când Petronela i-a spus „Da” lui Grigore, în faţa ofiţerului de stare civilă, nu s-a gândit nici o clipă că îşi va semna condamnarea la moarte. Fericirea nu a durat prea mult şi a lăsat loc tensiunilor, care în scurt timp s-au transformat în violenţe.

La început, Petronela a îndurat cu stoicism pumnii partenerului de viaţă. Apoi şi-a făcut curaj şi l-a părăsit. A stat la fratele ei, acolo unde Grigore se temea să vină să-i ceară socoteală. A înduplecat-o şi i-a cerut să revină acasă. În aprilie anul acesta, bărbatul a făcut o nouă scenă. Petronela a fost învineţită, iar medicii legişti i-au dat o hârtie din care rezulta că are nevoie de 11-12 zile de îngrijiri medicale. A fost şi momentul în care Grigore Iacob a plecat de la domiciliul din Stamate. Nu înainte de a lua 300 de euro din banii pe care Petronela îi primise de la mama ei aflată la muncă în Italia.

Pe 25 aprilie a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care a trimis dosarul la Poliţia Fântânele pe 3 mai 2007. Modul în care şeful de post de aici, agentul şef Victor Melinte, a tratat dosarul ridică mari semne de întrebare. Timp de mai bine de două luni, împotriva lui Grigore Iacob nu s-a luat nici o măsură. Aşa se face că în noaptea de 10 spre 11 iulie, Petronela Iacob şi fiica ei au trăit o experienţă terifiantă. Pe un geam lăsat întredeschis, Grigore Iacob a intrat în casa din Stamate. Avea la el o frânghie, o toporişcă şi două cuţite. Avea de gând să facă un adevărat măcel. Doar o minune a făcut să nu aibă loc vărsare de sânge. După ce şi-a lovit soţia şi a ameninţat-o cu moartea chiar în faţa Gabrielei, dezaxatul a dispărut în noapte cu 1.000 de euro pe care Petronela îi avea în casă. De teamă ca fiara să nu se întoarcă, femeia s-a refugiat cu copila la o vecină, unde a stat până dimineaţa. Au mers din nou la Poliţie, dar şeful de post le-a îndrumat la Parchet să depună plângerea. S-a dovedit o decizie total eronată, mai ales că agentul şef Victor Melinte avea deja în lucru un dosar împotriva aceluiaşi individ. Plângerea a ajuns la Parchet pe 25 iulie, iar la Poliţia din Fântânele a ajuns două zile mai târziu.

O inimă ruptă în două, ultimul desen al fetiţei

Seara de 10 spre 11 iulie este şi acum vie în memoria Gabrielei. Îşi aminteşte perfect ce s-a întâmplat, dar şi alte scene de violenţă la care era supusă mama ei.

„Făcea crize. El spunea că era din cauza diabetului, dar eu spun că era nebun la cap. Eu voiam să o apăr pe mămica, dar ţipa la mine şi mă speria. Cândva mi-a tras un pumn în cap pentru că i-am rupt o fotografie. El a omorât-o pe mămica şi nu vreau să-l mai văd niciodată”, a şoptit Gabriela.

Fetiţa care va împlini 7 ani în decembrie spune că vrea să-şi schimbe şi numele. Nu mai doreşte să o cheme Iacob, nu mai vrea ca nimic din viaţa ei să-i amintească despre cel care i-a luat ce avea mai scump pe lume. De fiecare dată când se apropie de sicriul mamei o podidesc lacrimile.

Rudele spun că uneori îşi face reproşuri pentru că nu a putut să-şi salveze mama. „Dacă eram acasă cu mămica eram şi eu în Rai acum, sau o salvam”, astea sunt cuvintele pe care le repetă Gabriela. Îi plăcea pictura, dar acum, după nenorocirea de marţi, a spus că vrea să ajungă avocat, să-i apere pe nevoiaşi. A avut puterea să mai deseneze ceva: o inimă tăiată în două. Aşa este acum şi sufletul ei, rupt de amar.

„Îi cumpăram viaţa Petronelei”

Mama Petronelei a venit din Italia, unde se afla la muncă pentru a-şi conduce fiica pe ultimul drum. Cel care i-a înjunghiat fata a învârtit cuţitul şi în sufletul ei.

Imediat după ce şi-a măcelărit fosta soţie, Grigore Iacob a luat telefonul femeii şi a sunat în Italia. „M-a întrebat dacă e frumos să rămână o fată fără mamă şi fără tată. Eu l-am întrebat ce vrea să spună că nu înţeleg. Iar el mi-a spus atunci că a ucis-o pe Petronela, iar dacă nu cred să-l sun pe fiul meu. Am crezut că înnebunesc”, a spus Ecaterina Leonte.

Femeia a făcut tot posibilul să vină în ţară măcar pentru a-şi vedea fiica pentru ultima oară, chiar şi în sicriu. „Dacă avea nevoie de bani de la ea, de ce nu a spus, împrumutam de la o bancă din Italia şi îi dădeam. Îi cumpăram viaţa Petronelei, făceam tot ce se putea să nu o omoare”, s-a plâns mama victimei.

„Dacă Poliţia lua măsuri, nu se ajungea aici”

Constantin Leonte, fratele Petronelei, spune că a încercat cu toate mijloacele să-l îndepărteze pe Grigore de familia pe care tocmai a distrus-o. Spune că a apelat la autorităţile statului să-i facă dreptate. Să o protejeze pe sora sa şi rezultatul a fost exact invers.

„Am înaintat două plângeri şi două certificate medico-legale şi nimeni nu a făcut nimic. A doua oară când am mers la Poliţie, şeful de post ne-a spus să trimitem plângerea la Parchet. Pe el (n.r. – Grigore Iacob) nu l-a întrebat nimeni nimic. Nu pot spune decât că legea protejează criminalii, iar dacă Poliţia lua măsuri nu se ajungea aici”, a declarat Constantin Leonte.

Şi vecinii Petronelei sunt de aceeaşi părere şi cred că o parte din vina acestei crime poate fi atribuită şi Poliţiei, care a asistat pasiv la toate scenele de violenţă.

Ce spune Poliţia

Ieri am încercat să discutăm şi cu agentul şef Victor Melinte. Era în concediu şi nici pe telefonul mobil nu a putut fi contactat. Ne-am adresat purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, subinspector Bogdana Crăciun. Aceasta a menţionat că după prima plângere, care vizează infracţiunea de lovire, dosarul nu s-a putut soluţiona pentru că Grigore Iacob a plecat în străinătate şi, în plus, din aprilie 2007 a plecat de la Stamate la Fântânele. Numai că, dosarul a ajuns la Poliţia Fântânele pe 3 mai 2007, iar Grigore Iacob a plecat la muncă în Grecia pe 15 iulie. Nu se ştie ce a făcut în cele două luni şi ceva şeful de post din Fântânele de nu a finalizat dosarul. Pasivitatea agentului şef Victor Melinte a făcut posibilă şi a doua agresiune, din seara de 10 spre 11 iulie. Modul în care Grigore Iacob şi-a atacat fosta soţie şi fiica, cu cuţite, toporişcă şi frânghie ar fi putut să-i dea de gândit poliţistului pentru a lua măsuri urgente. Din nou s-a acţionat cu întârziere, iar pe 15 iulie Grigore Iacob a plecat în Grecia. „Nu s-au putut lua măsuri împotriva sa pentru că faptele de care este acuzat nu prevedeau sancţiuni drastice. Mai mult, din momentul în care a părăsit ţara, soluţionarea cauzelor a devenit complexă, dosarele neputând fi finalizate în lipsa sa”, a declarat subinspector Bogdana Crăciun.

Şi-a aşteptat fosta soţie în podul de deasupra grajdului

Puse cap la cap, toate aceste amănunte au dus la deznodământul tragic de marţi dimineaţă. Hotărârea de divorţ pe care Grigore Iacob a primit-o luni, 1 octombrie, l-a împins spre un nou act de răzbunare. Marţi dimineaţa s-a deplasat la Stamate şi s-a urcat în podul grajdului. A stat acolo mai bine de trei ore, iar când Petronela a venit să hrănească vaca a atacat-o. A legat-o cu mâinile de iesle şi apoi a bătut-o cu cruzime, iar în final a înjunghiat-o de 16 ori până când femeia şi-a dat ultima suflare. A fugit de la locul faptei, dar câteva ore mai târziu s-a predat, iar acum este arestat pentru 29 de zile pentru omor calificat.

 

Opiniile cititorilor

Carmen a făcut multe plângeri la poliţie, dar au rămas numai înregistrate. Cică nu puteau să-i asigure ei paza. Fetiţa va rămâne cu urmări pe viaţă, are momente când plânge şi deodată începe a râde şi iarăşi plânge. Când şi-a văzut mama a strigat că mai bine o omora şi pe ea să meargă cu mama în cer odată. Păcat ca s-a abolit pedeapsa cu moartea că nu merita altceva Grigore”, spune Angela în mesajul trimis pe site-ul ziarului nostru.

Ţi se rupe inima când o vezi pe fată că rupe trandafiri din gradină să-i ducă mamei. Ea spune că mama ei a îngrijit grădina cu flori şi că-i plăceau mult trandafirii. A ales roşii şi unul roz. Îi roagă pe toţi să nu plângă că mama ei este în Cer. A plecat să se culce, dar nu înainte de a-i spune noapte bună lui Carmen”, comentariu trimis de Alex.

Mă întreb dacă această fată nu a avut rude, tată, fraţi, verişori, unchi, de ce au stat toţi uitându-se cum îşi bate joc criminalul şi nu a intervenit nici unul. Trebuia prins şi legat, apoi ucis cu scândura până ce făcea caca pe el şi îl mânca, apoi iar şi iar până nu mai avea curaj să vină şi să le tortureze. Ştiu destule cazuri de acest gen că nu le-a mai ars de bătaia femeii cât trăiesc. Aici în USA sunt şi aici români care încă mai păstrează acest obicei, dar aici i-ai scos un ordin de protecţie că nu mai are curajul să-ţi mai apară în faţă. Ar trebui câţiva să fie pedepsiţi cu moartea şi atunci să-i vezi cum s-ar linişti. Dar în primitivismul din România nu văd ce s-ar mai putea face decât soluţia cu scândura!!!!!!!!!!!”, a spus KEMPES .

Fetiţa o să sufere foarte mult. Mie mi se rupe sufletul, dar după atâtea ameninţări din partea soţului era de aşteptat să se întâmple asta. Glonţul în cap nu este recomandat pentru că ar scăpa uşor. Ar trebui să aibă parte de suferinţa prin care a trecut Carmen când a fost asasinată”, crede Elena.

Acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi mie când am fost bătută de soţul meu. Am chemat poliţia la 112 şi a venit un agent şi de faţă cu agentul respectiv soţul meu a continuat să mă bată fără ca acesta să intervină câtuşi de puţin, pur şi simplu se uita”, comentariu trimis de IACA.

La mine, după ce m-a bătut bine cu picioarele m-a dat cu capul de pereţi, mi-a fisurat coastele, am fost la spital am scos certificat, am fost la politie, am făcut plângere, dar nici până în ziua de azi nu i-a făcut nimeni nimic; tot el mi-a zis că sunt proastă, că el îi cunoaşte pe cei de la poliţie şi nu îi fac nimic, iar în cel mai scurt timp îmi scoate certificat că sunt şi nebună”, a spus aho.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şef de post acuzat de complicitate la omor.
 Vizualizări articol: 911 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şef de post acuzat de complicitate la omor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent