Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2011 - Anul XVI, nr. 188 (4786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Computerul viitorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Computerele viitorului vor funcţiona cu ajutorul unor microprocesoare magnetice, datorită cărora vor consuma de un milion de ori mai puţină energie decât modelele actuale. Microprocesoarele folosite în prezent, care sunt produse având siliciul ca element central, depind de existenţa curentului electric, sau, altfel spus, a electronilor aflaţi în mişcare, şi care generează foarte multă căldură ce nu serveşte la nimic. Microprocesoarele viitorului vor folosi însă magneţi de dimensiunea unui nanometru (o unitate de măsură egală cu o miliardime dintr-un metru sau o milionime dintr-un milimetru), astfel că, teoretic, nu ar necesita prezenţa mişcării electronice. Aceste dispozitive ar consum doar 18 milielectron volţi de energie în cazul funcţionării la temperatura camerei, această valoare fiind limita minimă permisă de legile termodinamicii. Adică de un milion de ori mai puţină energie decât consumă computerele folosite în prezent.
„Computerele de astăzi funcţionează cu electricitate: datorită faptului că electronii se mişcă în jurul unui circuit, noi, utilizatorii, putem procesa informaţiile”, a explicat Brian Lambson, masterand specialist în domeniul electroenergeticii şi informaticii. „În schimb, un computer magnetic, adică un dispozitiv de acest fel care funcţionează pe bază de magnet, nu are nevoie de mişcarea electronilor. Informaţiile sunt stocate şi procesate cu ajutorul magneţilor, iar dacă aceştia sunt de dimensiuni extrem de mici, ei pot fi aşezaţi foarte aproape unul de celălalt, pentru a putea interacţiona fără probleme”, a mai spus Lambson. Sub coordonarea profesorului Jeffrey Bokor de la Universitatea California Berkeley, masterandul lucrează în prezent la un proiect ambiţios, care are drept obiectiv dezvoltarea unui computer magnetic.

Oana OLARU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Computerul viitorului.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Computerul viitorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei