Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2009 - Anul XIV, nr. 220 (4206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scheletul unui T-Rex "în miniatură", descoperit în China

Un exemplar dintr-o specie de dinozauri pitici, al cărui schelet a fost descoperit în China, s-a dovedit a fi replica urmaşului său, faimosul Tyrannosaurus Rex, unul dintre cei mai mari carnivori din istoria Terrei, potrivit unui studiu publicat în revista Science Express, informează AFP.
Exemplarul din noua specie de T-Rex, denumită de specialişti Raptorex Kriegsteini, avea o lungime de trei metri şi o greutate de 60 de kilograme. El a trăit cu 125 de milioane de ani în urmă, cu câteva zeci de milioane de ani înainte de apariţia exemplarelor T-Rex de talie mare.
Este vorba de un exemplu unic, al unui animal de talie mică, care prezenta deja toate trăsăturile fiziologice ale descendenţilor lui, a căror greutate a fost de 100 de ori mai mare decât a lui, a explicat Paul Sereno, paleontolog la Universitatea din Chicago, principalul autor al acestui studiu.
Ca şi T-Rex, Raptorex era biped, înzestrat cu un craniu masiv, disproporţionat de mare în raport cu torsul, iar corpul său îşi păstra echilibrul cu ajutorul unei cozi lungi şi foarte grele.
El avea maxilare puternice, membre anterioare scurte, iar cele posterioare erau musculoase şi lungi, permiţându-i să alerge foarte repede.
Paleontologii au stabilit că Raptorex avea un simţ al mirosului foarte dezvoltat, la fel ca şi exemplarele din specia T-Rex.
T-Rex, cel mai mare din familia tiranozaurilor, a fost, totodată, unul dintre cele mai mari animale carnivore care au trăit pe Terra, putând ajunge la o lungime de peste 15 metri şi la o greutate de până la patru tone.
T-Rex a apărut pe Pământ în urmă cu circa 90 de milioane de ani şi a dispărut cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă, odată cu ceilalţi dinozauri.
Înainte de apariţia lui T-Rex, cel mai mare dinozaur carnivor era alozaurul, care avea o lungime de până la 12 metri şi care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani, în Africa, China şi America de Nord. Dispariţia lui a lăsat cale liberă apariţiei tiranozaurilor.
Nu există dovezi că tiranozaurii i-ar fi eliminat pe alozauri, a explicat Paul Soreno, deoarece paleontologii nu au găsit niciodată fosile de tiranozauri de talie mare şi de alozauri în acelaşi loc.
Henry Kriegstein, un colecţionar privat de fosile, a cumpărat scheletul complet al exemplarului Raptorex şi l-a contactat pe paleontologul Paul Sereno, semnalându-i descoperirea unui T-Rex "în miniatură".
După ce echipa de paleontologi va termina analizele asupra scheletului, acesta va fi expus într-un muzeu din nordul Chinei, în provincia de unde a fost excavat în mod ilegal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scheletul unui T-Rex \"în miniatură\", descoperit în China.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scheletul unui T-Rex \"în miniatură\", descoperit în China5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei