Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iul 2017 - Anul XXII, nr. 156 (6572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


România nu e Elveția

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O ştim de mult şi am reconfirmat de curând: suntem, în general, săraci şi stângişti. Orientarea nu e un lucru rău, cum nu e nici bun, dar de sărăcie ar vrea oricine să scape. Pentru săracii României cea mai la îndemână cale de a mai lua o gură de oxigen este ajutorul social. Ce nu ştiu ei este că aşa n-o să scape niciodată de sărăcie. Fiecare statistică nouă susţine indubitabila constatare că numărul săracilor este prea mare pentru un stat atât de şubred. Anul trecut, un sfert dintre români au trăit din ajutoarele primite de la stat. Veniturile din prestații sociale reprezintă ajutoarele primite pentru boală și îngrijirea sănătății, invaliditate, limită de vârstă, urmaș, familie, copii, șomaj, locuință, excluziune socială. Un sfert din populaţia României care are venituri din ajutoare sociale înseamnă peste 4 milioane de oameni care trăiesc de fapt la limita subzistenţei.

Într-o cu totul altă ordine de idei, elveţienii, popor cu un ridicat nivel de trai şi cu un procent foarte mic de cetăţeni săraci, au respins duminică introducerea unui salariu minim unic în ţară, de aproximativ 3.300 de euro. O asemenea sumă ar fi însemnat cel mai mare salariu minim din lume. Păi dacă Elveţia nu şi-ar permite, atunci cine? Dar lucrurile nu sunt deloc atât de simple, iar oamenii sunt conştienţi de asta. Doar 23% dintre elveţieni s-au pronunţat în favoarea introducerii unui salariu minim atât de mare. Guvernul şi oamenii de afaceri au avertizat asupra efectelor unei asemenea măsuri, iar oamenii nu s-au lăsat copleşiţi de argumente sociale. Cetăţenii de rând au fost capabili să înţeleagă ce reprezintă pentru buget un astfel de efort şi cum ar fi afectată piaţa muncii. Asta înseamnă, de fapt, să combaţi sărăcia prin muncă şi nu prin ajutoare sociale. Asta înseamnă să nu încurajezi nemunca. Să ne imaginăm cum ar fi reacţionat românii la o astfel de ofertă. În primul rând, politicienii nu ar face o astfel de ofertă, iar noi iniţiative populare nu avem. Bugetul nostru este cu totul altfel rânduit, iar dacă apare vreun excedent pe undeva, i se găseşte iute un rost pentru o categorie specială. Cum ar răspunde oamenii de rând chemaţi la un eventual referendum? Ar spune „Daaaaaa” într-un mare cor stângist, numai că nu-i întreabă nimeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România nu e Elveția.
 Vizualizări articol: 2468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
România nu e Elveția4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei