Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iul 2017 - Anul XXII, nr. 156 (6572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Repartizarea computerizată

Medii de admitere de peste 9,60 la clasele de mate-info, engleză, de la liceele de top

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 5.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava au aflat miercuri, 12 iulie, care sunt liceul şi specializarea unde au fost admişi în urma repartizării computerizate, realizată pe baza notelor de la evaluarea naţională şi a mediilor din gimnaziu.

Cinci elevi au fost admişi cu media 10 la liceu - Gheorghe Găitan, Armand Viorel Ilaş, Dănuţa Mihaela Gemănar, Petra Elena Sauciniteanu şi Lavinia Christiana Vultur – aceştia optând pentru colegii de top din judeţ, cei mai mulţi la profil de mate-info.

Cele mai mari medii de admitere le au viitorii elevi ai clasei de matematică-informatică, bilingv engleză, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, unde candidaţii au fost admişi cu medii cuprinse între 9,68 şi 10. Cu alte cuvinte, un absolvent cu o medie de 9,65 nu a avut şanse să fie admis în această clasă.

Tot cu medii de peste 9,60 s-a intrat şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, cei 28 de boboci, proaspăt admişi, figurând cu medii între 9,61 şi 10.00.

Concurenţă mare şi la specializarea matematică-informatică de la „Ştefan cel Mare”, unde, deşi au fost alocate 56 de locuri, „bătălia” pe un loc în clasa de real a fost acerbă. Cei 56 de admişi au medii între 9,57 şi 9,99.

Top 10 al celor mai bune specializări este relativ omogen, cu licee care an de an ţin stindardul sus în ceea ce priveşte mediile de admiterea la liceu.

Cu medii de peste 9 s-a mai intrat la următoarele specializări: ştiinţe ale naturii - „Ştefan cel Mare” Suceava (medii între 9,40 şi 9,99), mate-info - CN „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi (medii de admitere între 9,32-9,85), mate-info - CN ”Petru Rareş” (9,32-9,87), ştiinţe ale naturii, engleză – CN „Petru Rareş” Suceava (9,27-9,77), ştiinţe ale naturii – CN „Petru Rareş” Suceava (9,20-9,83), ştiinţe sociale – CN „Ştefan cel Mare” Suceava (9,16-9,91), mate-info, germană – CN ”Petru Rareş” (9,09-9,81), ştiinţe sociale (9,03-9,73).

De menţionat că într-un clasament realizat de Ministerul Educaţiei, intitulat „Primele 50 de specializări din ţară”, Suceava este reprezentată de clasa de mate-info, engleză, de la „Ştefan”. Aceasta se situează pe poziţia 33.

 

Cele mai mici medii de admitere

De cealaltă parte, pentru câteva zeci de elevi care şi-au încheiat socotelile cu ciclul gimnazial, mediile de admitere de 2, 3 sau 4 nu au fost o piedică pentru admiterea la liceu. Chiar şi elevii cu medii mediocre, sub 5, pot fi admişi la o unitate de învăţământ liceal, potrivit metodologiei.

Cea mai mică medie de admitere de anul acesta a fost de 2,14, calificativ al unui absolvent al şcolii din Basarabi, comuna Preuteşti, care a intrat la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, specializarea Resurse naturale şi protecţia mediul. Şapte absolvenţi au fost declaraţi admişi la licee tehnologice sau colegii tehnice cu medii mai mici de 2,99.

Rămâne întrebarea de ce aceşti elevi pentru care, peste patru ani, saltul spre o medie de trecere la bacalaureat este greu de făcut nu au ales o şcoală profesională din judeţ, în condiţiile în care unele licee vin cu o ofertă foarte variată în acest sens. De regulă, aceşti elevi îngroaşă rândurile „repetenţilor” de la examenul maturităţii sau, în tot la fel de multe cazuri, renunţă la şcoală pentru alte oportunităţi ivite.

 

Medii de admitere mai mari faţă de 2016

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” cele mai bune rezultate le au cei care au fost declaraţi admişi la cele două clase de mate-info, unde mediile de admitere sunt între 8,99 şi 9,76, mai mari ca în 2016.

Situaţia este similară şi la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, unde la mate-info s-a intrat cu medii între 8,51 şi 9,25. 8,04 era ultima medie cu care au fost admişi bobocii din 2016. Medii mai mici s-au înregistrat la specializările Economic, turism şi alimentaţie sau Estetica şi igiena corpului omenesc.

Şi la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava mediile de admitere sunt mai mari comparativ cu cele din 2016. În urma repartizării, s-au ocupat toate locurile din oferta educaţională a anului şcolar 2017-2018, mediile cele mai bune fiind la clasa de filologie (între 7,75 şi 8,53).

Cât priveşte colegiile tehnice, aici admiterea nu a fost o provocare căreia au trebuit să-i facă faţă sute de candidaţi, ci mai degrabă un refugiu pentru absolvenţii respinşi de colegiile mai bune.

La Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”, medii mai mari au fost la clasa de ştiinţe sociale (între 6,04 şi 9,27). În schimb, dacă facem referire la specializările din filiera tehnologică, mediile de admitere se prăbuşesc sub 5.

La Colegiul de Industrie Alimentară, printre puţinele licee doar cu profil tehnologic unde s-au ocupat toate locurile, cea mai mică medie de admitere este 4,01, iar cea mai mare este 8,61.

La CT „Petru Muşat” Suceava au fost admişi elevi din eşalonul de jos, cu medii de admitere mai mici (de la 2,60 la 8,14).

 

Admiterea la liceele din judeţ

La CN „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, mediile au crescut simţitor faţă de anul trecut, specializările de matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii fiind cel mai bine cotate de candidaţi.

Bobocii de la clasa de ştiinţe ale naturii de la CN ”Nicu Gane” din Fălticeni au avut medii de admitere între 8,14 şi 9,54. Cea mai mare medie de admitere – 10 - aparţine unui elev care a optat pentru specializarea Filologie.

La Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, elevii admişi la specializările din filiera teoretică figurează cu medii de admitere de la 6,38 la 9,78, însă parte dintre candidaţii de la filiera tehnologică (agricultură, construcţii, instalaţii, economic, turism şi alimentaţie, silvicultură etc.) mai au de acumulat ceva cunoştinţe până să treacă de pragul de 5.

Creştere impresionantă a calităţii candidaţilor la CN „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, mediile de admitere crescând cu aproape două puncte în unele cazuri. La specializarea mate-info, mediile candidaţilor au variat între 8,24 (faţă de 6,85 în 2016) şi 9,94. În schimb, la filologie, au avut bilet de intrare şi candidaţi cu medii de 6 sau 7.

La Colegiul „Al. cel Bun” Gura Humorului, clasa de mate-info are bobocii cu cele mai mari medii.

La Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei vor învăţa, din toamnă, elevi cu media de admitere de peste 9, dar şi elevi care nu au reuşit să atingă pragul de 5. La clasa de ştiinţe sociale sunt elevi cu medii destul de mici, faţă de clasa de mate-info, unde rezultatele sunt mult mai bune.

La Colegiul Silvic "Bucovina" Câmpulung Moldovenesc, cea mai mică medie de admitere a fost de 3,01, la clasa Economic. Tot în aceeaşi clasă au intrat şi elevi cu medii de admitere peste 8 şi 9.

Reamintim că între 13 şi 17 iulie este programată depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care candidaţii au fost repartizaţi. În lipsa acestui demers, candidatul pierde locul de la liceul respectiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medii de admitere de peste 9,60 la clasele de mate-info, engleză, de la liceele de top.
 Vizualizări articol: 8541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Medii de admitere de peste 9,60 la clasele de mate-info, engleză, de la liceele de top3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei