Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 sep 2008 - Anul XIII, nr. 223 (3904)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Previziuni

Preţurile locuinţelor vor scădea iar timpul de vânzare va creşte

Preţurile pe piaţa rezidenţială din România s-ar putea reduce în perioada următoare, nivelul acestora urmând să fie stabilit de gradul de accesabilitate la achiziţia unei locuinţe, şi nu de dezechilibrul dintre cerere şi ofertă, apreciază reprezentanţii companiei de servicii imobiliare RE/MAX.

"În următorii cinci ani, piaţa din România va deveni sănătoasă. Vom vedea ajustări de preţuri, atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi, deoarece preţurile nu trebuie să fie determinate în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Într-o piaţă sănătoasă preţurile sunt în funcţie de gradul de accesibilitate la achiziţia unei locuinţe", a declarat Charles Lemire, managing director RE/MAX Europe.

El a menţionat, de asemenea, că timpul de vânzare a unei locuinţe va creşte.

"În alte state occidentale, o locuinţă stă la vânzare şi un an, ceea ce este normal. Faptul că o locuinţă se vinde în cinci zile arată o disfuncţionalitate a pieţei care duce la creşterea artificială a preţurilor. Şi în România timpul de vânzare a unei locuinţe va creşte în perioada următoare", a arătat Lemire.

În opinia sa, piaţa românească va urma o evoluţie firească, normală, pe de o parte prin creşterea cererii şi pe de altă parte prin majorarea ofertei şi a posibilităţilor de finanţare.

 

Europa de Est, singura piaţă care înregistrează creşteri

 

"Din toate regiunile lumii, Europa de Est este singura piaţă care înregistrează creşteri. Statele Unite şi Europa de Vest sunt în declin, Europa Centrală este stabilă. Investitorii vor veni să investească în Europa de Est, inclusiv în România, ceea ce va determina creşterea ofertei. În ceea ce priveşte cererea, aceasta va fi în continuă creştere, deoarece sunt mulţi români care se întorc în ţară şi vor să-şi cumpere o casă, şi de asemenea, mulţi dintre cei care locuiesc deja în România vor să-şi schimbe locuinţa", a afirmat reprezentantul RE/MAX.

O mare parte a ofertei de pe piaţă va fi formată de locuinţele achiziţionate de investitori, care vor fi nevoiţi să le scoată la vânzare deoarece ratele de creştere a preţurilor nu le mai asigură profiturile scontate.

 

Speculanţii vor pierde cel mai mult

"Investitorii speculativi sunt cei care vor pierde cel mai mult pentru că piaţa nu suportă preţurile pe care le cer ei la revânzarea locuinţelor. Vor câştiga însă românii care vor să-şi cumpere o locuinţă, deoarece pe lângă competiţia dintre dezvoltatori, oferta acestor investitori ar putea să determine ajustări de preţuri", a mai spus Lemire.

Referindu-se la accesul la finanţare, el a arătat că băncile vor oferi instrumentele necesare de achiziţie a unei locuinţe sau pentru dezvoltare imobiliară.

"Băncile trebuie să trăiască. În plus, în România creditul ipotecar este foarte puţin dezvoltat, nu e ca în America unde majoritatea locuinţelor sunt achiziţionate pe credit. În România situaţia este inversă, cea mai mare parte a locuinţelor sunt cumpărate cu bani cash", a afirmat reprezentantul uneia dintre cele mai mari reţele de franciză în domeniul imobiliar din lume.

Lemire a precizat că, România va rămâne şi în perioada următoare o "ţară a proprietarilor", de aceea piaţa chiriilor nu se va dezvolta prea mult.

"Nu poţi să modifici această cultură. România va rămâne o ţară a proprietarilor, unde peste 90% dintre locuinţe sunt proprietate", a mai spus oficialul companiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile locuinţelor vor scădea iar timpul de vânzare va creşte.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile locuinţelor vor scădea iar timpul de vânzare va creşte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei