Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 sep 2008 - Anul XIII, nr. 223 (3904)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plan de 700 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului financiar din SUA

Administraţia Bush a cerut Congresului să îi permită să utilizeze 700 de miliarde dolari pentru a cumpăra active riscante, în încercarea de a încheia cea mai gravă criză financiară care a avut loc de la Marea Depresiune.

Politicienii democraţi, care controlează ambele camere ale Congresului, au declarat că speră ca planul de salvare să fie aprobat repede, dar că doresc unele schimbări precum un grad mai ridicat de supraveghere, limite impuse plăţilor membrilor din conducerile executive ale firmelor participante şi sprijin pentru gospodării.

Guvernul ar putea utiliza 700 de miliarde de dolari pentru achiziţia de credite ipotecare comerciale şi rezidenţiale şi active legate de acestea, de la băncile cu sediul în SUA sau alte instituţii, în următorii doi ani.

Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, va avea putere completă asupra implementării planului, iar deciziile lui nu vor fi revizuite de niciun tribunal, potrivit unei copii a proiectului de legislaţie, citată de Reuters.

Paulson "devine de fapt dictatorul sistemului financiar american pentru câteva luni", a declarat un istoric de pe Wall Street, John Steele Gordon, autorul unei cărţi privind datoria naţională a SUA.

Guvernul american va majora limita datoriei publice de la 10.615 miliarde de dolari la 11.315 miliarde de dolari, pentru a permite punerea în aplicare a planului.

 

Temeri că şi alţi giganţi s-ar putea prăbuşi

Planul administraţiei americane este propus în urma unei săptămâni care a transformat Wall Street-ul prin prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch de căte Bank of America şi salvarea asigurătorului AIG de către guvern.

Proiectul a fost elaborat din cauza temerilor că şi alte instituţii financiare importante s-ar putea prăbuşi şi că pieţele de creditare sunt aproape de punctul de oprire, ceea ce ar afecta funcţionarea economiei SUA.

Reprezentanţii administraţiei Bush au făcut presiuni asupra omologilor lor din Japonia, Germania, Marea Britanie şi alte state, pentru a lua măsuri similare pentru ajutarea propriilor instituţii financiarea, potrivit The Washington Post.

Planul va ajuta menţinerea preţului activelor riscante, a declarat Jan Hatzius, economist şef pentru SUA la Goldman Sachs

"Congresul va vrea să adauge o serie de detalii în următoarele luni astfel încât lucrurile ar putea deveni destul de confuze", a spus Hatzius, menţionând că nu este evident modul în care planul va ajuta situaţia contabilă a băncilor şi va injecta capital la aceste instituţii.

Proiectul de lege prevede că Trezoreria SUA ar putea angaja manageri de active pentru a administra creanţele cumpărate, care ar putea include credite ipotecare rezidenţiale sau comerciale, precum şi instrumente legate de acestea emise înainte de 17 septembrie 2008.

Puterea de cumpărare se va opri la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, dar activele vor putea fi deţine pentru o perioada mai îndelungată.

Trezoreria intenţionează să stabilească preţul titlurilor pe care le cumpără prin intermediul mecanismului de piaţă, acolo unde este posibil.

Investitorii de pe pieţe au aprobat până în prezent cele mai recente eforturi ale administraţiei de a încheia criza financiară, dar ar fi dezamăgiţi dacă Congresul nu aprobă planul de salvare de 700 de miliarde de dolari.

 

Cea mai nefastă zi pe Wall Street

Principalii indici de pe Wall Street au înregistrat joi cea mai bună performanţă zilnică din ultimii şase ani, datorită informaţiilor potrivit cărora autorităţile americane iau în considerare o soluţie mai cuprinzătoare pentru criza financiară, după ce şedinţa de miercuri a fost cea mai nefastă de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Planul de răscumpărare a creanţelor riscante este doar una dintre măsurile stabilite în ultimele zile.

Trezoreria americană a anunţat, vineri, că va utiliza până la 50 de miliarde de dolari dintr-un fond înfiinţat în anii 1930 cu scopul de a dirija intervenţia pe pieţele valutare internaţionale, pentru garantarea, începând din 2009, a valorii nominale a activelor fondurilor mutuale active pe pieţele împrumuturilor pe termen scurt.

Fondurile prezente pe această piaţă, cu o valoare a depozitelor de circa 3,5 trilioane dolari, au fost considerate la adăpost de problemele sistemului financiar internaţional, până la scăderea, activelor la valoarea record de 169,03 miliarde de dolari, în săptămâna încheiată la 17 septembrie, din cauză că investitorii şi-au retras banii.

De asemenea, Comisia americană pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) a hotărât, vineri, ca vânzările în lipsă (short-selling) a 799 de acţiuni ale companiilor din sectorul financiar să fie oprite în Statele Unite, pentru minim zece zile, pentru a proteja investitorii şi piaţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plan de 700 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului financiar din SUA.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plan de 700 miliarde de dolari pentru susţinerea sectorului financiar din SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei