Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 ian 2008 - Anul XIII, nr. 13 (3694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Practicile comerciale incorecte, sancţionate mai dur

Operatorii economici care utilizează practici incorecte în relaţia cu consumatorii, cum ar fi publicitatea-capcană şi falsele oferte, vor fi sancţionaţi mai dur, potrivit unei legi care a intrat în vigoare la începutul anului şi care va fi aplicată de ANPC din februarie.

"Prin această Lege, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va putea sancţiona extrem de dur comercianţii care influenţează consumatorii să ia decizia de a cumpăra un produs, decizie pe care dacă ar fi fost în cunoştinţă de cauză nu ar fi luat-o şi, prin urmare, să afecteze interesele comerciale ale acestora. Această influenţare se poate face prin informaţii false, informaţii inexacte, prin omiterea unor informaţii importante despre produs, prin constrângere, sau printr-un comportament agresiv", a explicat, ieri, preşedintele ANPC, Dan Vlaicu.

 

Practici incorecte.

Preşedintele Autorităţii a amintit, între practicile incorecte, publicitatea - capcană (practica de a convinge consumatorul să cumpere de la o anumită societate făcând publicitate unui produs la un preţ foarte scăzut, pentru care nu există un stoc corespunzător), falsele oferte "gratuite" (crearea unei impresii false asupra unor oferte prin descrierea produselor ca fiind "gratuite", "bonus", "fără taxe", în cazul în care consumatorul trebuie să plătească orice altă sumă în afară de costurile pe care le implică ridicarea sau plata livrării articolului), îndemnuri directe adresate copiilor de a cumpăra anumite produse sau de a-şi convinge părinţii să le cumpere, afirmaţiile false cu privire la proprietăţile curative ale produselor, câştigarea de premii (practica de a crea consumatorilor falsa impresie că au câştigat un premiu în condiţiile în care nu există nici un premiu sau acţiunea pe care trebuie să o întreprindă pentru a câştiga premiul este condiţionată de plata unei sume de bani sau de suportarea unui cost)

Alte practici incorecte sunt sistemele piramidale (câştigul provine în special din introducerea altor consumatori în sistem decât din vânzarea sau consumul produselor).

Sub incidenţa noii legi intră şi reportajele publicitare (folosirea conţinutului editorial din mass-media pentru a promova un produs, în cazul în care comerciantul a plătit pentru această promovare, fără a specifica acest lucru în mod clar), impresiile înşelătoare cu privire la drepturile consumatorilor (prezentarea drepturilor de care consumatorii beneficiază prin lege ca şi caracteristică distinctivă a ofertei comerciantului), ofertele limitate (declaraţia falsă conform căreia un produs va fi disponibil doar pentru un interval de timp limitat, pentru a-i priva pe consumatori de posibilitatea de a face o alegere în cunoştinţă de cauză), limba în care sunt oferite serviciile post-vânzare (angajamentul de a furniza servicii post-vânzare către consumatori şi, ulterior, furnizarea serviciului respectiv în altă limbă fără a informa în mod clar consumatorul cu privire la aceasta înainte de iniţierea tranzacţiei).

 

Sancţiuni.

"Sancţiunile pe care ANPC le poate aplica sunt de la 3.000 la 30.000 lei. Neîncetarea practicii incorecte atrage după sine sancţiuni de la 6.000 la 60.000 lei, iar ca măsură complementară se poate dispune suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate. Este bine de ştiut că depunerea unei contestaţii în instanţă de către operatorul economic nu duce la suspendarea măsurii decise de către ANPC", a explicat Dan Vlaicu.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un operator economic apreciază că a fost sancţionat incorect de un inspector al Autorităţii, dar, potrivit noii legi, nu se poate adresa instanţei, Dan Vlaicu a explicat că abaterile trecute pe "lisa neagră" sunt foarte clare, astfel că nu lasă loc de interpretare.

Preşedintele ANPC a explicat că atât Autoritatea, cât şi instanţele de judecată pot primi orice fel se sesizări, de la persoane fizice, dar şi de la persoane juridice.

Practicile comerciale incorecte pot fi sesizate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor de orice persoană sau organizaţie care, potrivit legii, are un interes legitim, chiar şi de către operatorii economici concurenţi. Aceştia au, de asemenea, posibilitatea de a-i acţiona în justiţie pe comercianţii care încalcă legea privind combaterea practicilor comerciale incorecte.

"Această lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008, produce efecte imediat, dar sancţiunile se aplică începând cu 1 februarie 2008. Până atunci, pe parcursul celor 30 de zile, noi avem datoria de a informa opinia publică şi operatorii economici", a adăugat Dan Vlaicu.

Vicepreşedintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru, a explicat că această lege va reglementa şi activitatea băncilor, în special în privinţa creditelor, amintind că băncile menţin încă o dobândă atractivă, inferioară celei practicate pentru clienţii mai vechi ai băncii, dar care, la scurt timp de la contractarea creditului se modifică.

"Este o informaţie incompletă, este o informaţie cu ducere în eroare a consumatorului, care ia o decizie de a lua un credit, care, dacă ar fi fost informat corect, nu l-ar fi contactat", a precizat Ciubotaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Practicile comerciale incorecte, sancţionate mai dur.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Practicile comerciale incorecte, sancţionate mai dur0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de sfeclă roşie cu hrean 4 porţii - 20 minute 600g sfeclă roşie în oţet300ml smântână2 linguri hrean proaspăt răzuit1 lingură făină1 linguriţă zahăr± sare, piper Se strecoară sfecla şi se taie în fâşii subţiri. Zeama rămasă se... Citeşte