Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din cauza majorării accizei

Motorina, mai scumpă decât benzina

Preţul la pompă al motorinei a trecut de cel al benzinei, în principal din cauza majorării accizei pentru acest tip de carburant şi a cotaţiilor record înregistrate de petrol pe pieţele internaţionale.

Petrom şi Rompetrol, cele mai mari companii petroliere de pe piaţa românească, au scumpit la începutul acestui an motorina cu 0,03 lei/litru, iar subsidiara grupului rus Lukoil va vinde şi ea la preţuri mai mari, începând de marţi, atât motorina, cât şi benzina.

"Mâine (astăzi- n.r.) vom creşte preţurile, pentru a le aduce la nivelul practicat de Petrom şi Rompetrol", a declarat, ieri, directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza.

El nu a specificat nivelul de creştere a preţurilor, dar a adăugat că Lukoil ar putea să opereze noi majorări dacă barilul de petrol va continua să urce pe pieţele internaţionale. Barilul de petrol a atins, săptămâna trecută, nivelul record de 100 de dolari. Potrivit preşedintelui Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, preţul petrolului ar putea creşte şi în prima parte a anului.

Acciză mai mare cu 5,6%.

Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6%, de la 307,59 euro/tonă la 325 euro/tonă.

Petrom, compania controlată de grupul austriac OMV, a scumpit motorina cu 0,03 lei/litru, la 1 ianuarie, până la 3,74 lei, iar Rompetrol, preluată de curând de KazMunaiGaz din Kazastan, a urcat, ieri, preţul unui litru de motorină tot cu 0,03 lei, la 3,76 lei.

Scumpirea motorinei este motivată de Petrom de creşterea nivelului în euro al accizelor şi de avansul accizei pentru motorina cu conţinut de biodiesel, de la 301,44 euro/tonă la 325 euro/tonă.

"Practic, începând cu 1 ianuarie, odată cu creşterea accizei standard pentru motorină, nu se mai prevede acciză redusă pentru biomotorină", potrivit Petrom.

Companiile care produc şi comercializează motorină şi benzină sunt obligate să amestece carburanţii cu biocombustibil (produs obţinut din rapiţă, floarea soarelui, porumb, care reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon şi cu 98% pe cele de sulf), proporţia cantităţii din surse regenerabile fiind de la începutul acestui an de 3%, faţă de 2% în 2007.

Consumatori de motorină.

Consumul de motorină pe cap de locuitor în România se ridica, la începutul anului trecut, la 107,51 litri, faţă de nivelul de 81,1 litri în cazul benzinei.

Preţul motorinei, atât în cazul Petrom, cât şi în cel al Rompetrol, este mai mare decât majoritatea preţurilor benzinelor vândute de cele două companii.

Benzinele ECO Premium 95, Premium fără plumb 95 şi OMV Carrera 95 sunt vândute de către Petrom la preţuri de 3,55 lei, 3,52 lei şi 3,62 lei/litru, mai mici decât preţul motorinelor Top Euro Diesel 4 (3,71 lei/litru), OMV Sprint Diesel (3,74 lei/litru) şi Euro Diesel 4 (3,63 lei/litru).

Singurele sortimente de benzină vândute de Petrom ale căror preţuri sunt superioare celor pentru motorină sunt Top Premium fără plumb 99 (3,85 lei/litru) şi OMV Carrera 100 (4,25 lei/litru).

Motorinele Efix şi Super Euro 5, comercializate de Rompetrol, costă 3,76 lei/litru, respectiv 4,02 lei/litru, în timp ce preţul la pompă al benzinelor Premium Euro 4 şi Efix 95 este de 3,61 lei/litru, iar al benzinei Euro Super 98 fără plumb se ridică la 4,21 lei/litru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Motorina, mai scumpă decât benzina.
 Vizualizări articol: 1066 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Motorina, mai scumpă decât benzina3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Motorina trimis de
( 8 ian 2008, 12:11:36
Tendinta este de scoate motoarele diesel de pe piata, probabil din cauza poluarii. De exemplu in Athena nu ai voie sa circuli decat cu motoare pe benzina. Daca te-a prins cu diesel te-au tuns!

In plus in unele state europene impozitul este diferentiat atat pe capacitatea cilindrica cat si pe benzina sau motorina.

Si bineinteles ca impozitele pt motorina sunt mai mari!
1.1  RE: Motorina trimis de
( 8 ian 2008, 14:48:46
ati auzit de normele euro pentru poluare? Ce legatura are motorina cu poluarea si benzina nu? Eu zic ca acesti guvernanti nu mai stiu de unde sa scoata bani pentru toate promisiunile tampite pe care le/au facut. Sunt sigur ca vor fi si ei taxati de electorat

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte