Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2007 - Anul XII, nr. 283 (3654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pentru că negocierile au eşuat

Sindicatele ameninţă cu proteste

Sindicatele ameninţă cu proteste, după ce negocierile de luni cu reprezentanţii Guvernului şi cei ai patronatelor privind salariul minim pe 2008 au eşuat, liderii sindicali nefiind de acord cu oferta Executivului şi cerând garanţii că de la 1 iunie va exista o creştere certă a salariului.

"Nu acceptăm varianta de 500 de lei (pentru salariul minim - n.r.) fără să avem o creştere certă de la 1 iunie 2008. Productivitatea muncii a crescut din 1990 de 148 de ori, în timp ce salariul de doar 37 de ori", a declarat preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, la finalul discuţiilor de ieri cu reprezentanţii Guvernului şi cei ai patronatelor.

Potrivit lui Hossu, atât patronatele, cât şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) au primit notificări privind conflictul de interese, astfel că sunt îndeplinite condiţiile pentru declanşarea conflictului de muncă.

Astfel, sindicatele spun că în cinci zile au dreptul să declanşeze greva de avertisment, pentru că sunt îndeplinite condiţiile pentru începerea conflictului de muncă.

Soluţie urgentă

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, consideră că problemele apărute acum se datorează unor structuri care au legitimitate pe baza unor prevederi legale "strâmbe".

"Din situaţia asta nu putem ieşi decât dacă patronatele şi sindicatele găsesc în termen scurt o soluţie urgentă. După ce trecem de conflict, va trebui să modificăm de urgenţă cadrul legislativ", a declarat Costin.

Dumitru Costin a catalogat negocierile care au avut loc luni la ministerul Muncii drept "un circ ieftin din care nimeni nu a avut de câştigat".

De cealaltă parte, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi reprezentanţii patronatelor susţin că nu există un conflict de interese cu partea sindicală întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în materie.

Purtătorul de cuvânt al Confederaţiilor Patronale, Adrian Isvoranu, susţine că în acest moment nu există o situaţie de conflict, pentru că nu s-au epuizat toate procedurile de negociere.

Aceeaşi poziţie o are şi ministrul Muncii, care susţine că deşi nu a existat o conciliere, părţile sunt în continuare în negocieri, iar acestea trebuie să continue.

Ministrul Muncii consideră că diferenţa dintre oferta Guvernului privind salariul minim pentru 2008, care este de 500 de lei, şi cererea sindicatelor - de 540 de lei - nu este atât de mare încât să conducă la un conflict de muncă.

Negocierile ar putea continua

Potrivit lui Păcuraru, conflictul de muncă al sindicatelor trimis la Ministerul Muncii nu a fost înregistrat pentru că nu a fost depusă toată documentaţia necesară.

"Noi o să participăm în continuare la discuţii. Conflictul nu este înregistrat la minister, clarificarea se poate face doar în instanţă", a adăugat Paul Păcuraru.

El a precizat că potenţialul conflict este între patronate şi sindicate, Guvernul păstrându-şi în continuare oferta de 500 de lei, fundamentările fiind făcute şi bugetul consolidat în acest sens.

Demnitarul a precizat că Ministerul Muncii va face apel la instanţă pentru clarificarea acestei situaţii şi consideră că dacă sindicatele vor declanşa protestele în cinci zile, acestea vor fi în afara legii.

Patronatele şi-au manifestat în continuare disponibilitatea pentru negociere şi au declarat că starea de conflict apare doar atunci când negocierea s-a încheiat.

Isvoranu a precizat că o nouă întâlnire cu partea sindicale ar putea avea loc săptămâna viitoare şi a solicitat ca negocierile să aibă loc pe baze tehnice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele ameninţă cu proteste.
 Vizualizări articol: 288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele ameninţă cu proteste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei