Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2007 - Anul XII, nr. 283 (3654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Speculaţii

Preţurile locuinţelor cresc artificial

Creşterea preţurilor la materialele de construcţii şi la locuinţe este artificială, producătorii şi dezvoltatorii urmărind profituri prea mari, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

"De multe ori se speculează că sectorul construcţiilor este unul cu o creştere mare şi din acest motiv preţurile cu materialele de construcţii cresc fără motiv. În acest an creşterea va ajunge la 20% faţă de nivelul de anul trecut", a spus Plosceanu, la conferinţa "Romania Construct Forum".

Potrivit datelor ARACO, costul cu materialele reprezintă 40-55% din costul total al construcţiilor.

"Vedem în primele zece clasate în topul celor mai profitabile companii din România, firmele care produc ciment. Trebuie să vedem cum putem să temperăm creşterea preţurilor mai ales în sectoare cu pondere mare în produsul final. A plusa la preţul materialelor de construcţii înseamnă a vinde mai greu şi mai puţin", a adăugat Plosceanu.

În ceea ce priveşte dezvoltatorii, reprezentantul ARACO a precizat că aceştia practică preţuri de vânzare a locuinţelor de 3,3-4 ori mai mari decât costul de construcţie al acestora.

"În prezent preţul unui metru pătrat de construcţie este de 600-700 de euro, iar dezvoltatorii vând locuinţele cu 3.000-4.000 de euro pe metru pătrat. Dacă nu se va echilibra această marjă a profitului atunci vor apărea dezechilibre pe piaţă şi nu vor mai avea cu cine să construiască", a menţionat Plosceanu.

El a menţionat că firmele de dezvoltare imobiliară au profituri pe piaţa românească de două cifre, în timp ce profitul mediu al firmelor de construcţii este de circa 7%.

Mai scump ca în Polonia

Pe de altă parte, Reuven Havar, directorul pentru România al companiei de dezvoltare imobiliară AFI Europe, subsidiara grupului israelian Africa Israel Investments, a declarat, că preţul de construcţie a proiectelor pe piaţa românească este ridicat, depăşind nivelul din Polonia.

"Preţul de construcţie este mai mare în România decât în Polonia. În Varşovia ne costă 600 de euro pe metru pătrat pentru construcţia unui shopping mall, în timp ce în Bucureşti, costul este de 700-800 de euro pe metru pătrat. Este inexplicabil având în vedere că ora de muncă este mai ieftină în România", a precizat reprezentantul AFI Europe, companie care dezvoltă mai multe proiecte în România.

În opinia sa, preţurile de construcţie ridicate vor atrage însă firmele străine de profil, care vor veni pe piaţa românească pentru a obţine un profit mai mare.

"Firmele străine vor veni pe piaţa românească să obţină profit şi vor lua locul antreprenorilor români, care nu au un management care să-şi asume proiecte importante. Noi am fost în situaţia de a aduce o firmă-soră din Israel pentru a construi primul proiect în România, pentru un contract de 158 de milioane de euro. Firmele de construcţie din România nu duc lipsă de forţă de muncă, ci de management capabil să facă proiecte de peste 100.000 de metri pătraţi", a spus Havar.

Reprezentantul AFI Europe a făcut referire şi la preţul terenului, care în opinia sa nu se va mai creşte în perioada următoare.

"Preţurile au ajuns deja la niveluri maxime. Trebuie însă să vedem care este preţul real al terenurilor, la care se încheie tranzacţiile. Se vehiculează preţuri de 2.000-2.500 de euro pe metru pătrat, dar tranzacţiile mari nu se încheie la niveluri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat", a mai spus Havar.

El a precizat că suprafeţele mici de teren sunt tranzacţionate la puţin peste 1.000 de euro pe metru pătrat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile locuinţelor cresc artificial.
 Vizualizări articol: 257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile locuinţelor cresc artificial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei