Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 42 (8266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Pictură

„Metafizica lui Olivian”, o expoziție destinată să vorbească atât minții, cât și ochilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Metafizica lui Olivian”, o expoziție destinată să vorbească atât minții, cât și ochilor, realizată de artistul plastic sucevean Liviu Olivian Paveliuc, a fost vernisată sâmbătă, 18 februarie 2023, la Botoșani (la „Colecția de artă” a Muzeului Județean Botoșani, str. Revoluției, nr. 12, municipiul Botoșani, lângă Galeria de Artă „Ștefan Luchian”).

Drd. Delia Ioana Leizeriuc, critic de artă, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, a vorbit despre „Metafizica lui Olivian” ca fiind „puntea de legătură în domeniul suprasensibilului de dincolo de lumea exterioară”. Despre arta lui Liviu Olivian Paveliuc, criticul de artă Delia Leizeriuc spune că este cea a unui pictor ce descoperă esențele realului și le cuprinde într-o sinteză nouă, evocatoare: „Pictorul evită imitarea și creează sinteze posibile sugerând frumosul formelor vii și încearcă o oarecare detașare în fața motivului plastic.Intenția de interpretare, de stilizare, în sensul înalt și nobil al cuvântului, este pretutindeni prezentă în lucrările sale, cultivându-și grandoarea și etalându-și tumultos plăsmuirile imaginației sale”. Curatorul expozițieide pictură „Metafizica lui Olivian” este muzeograful Ana Elisabeta Coșereanu. Lucrările artistului plastic Liviu Olivian Paveliuc pot fi vizitate până pe13 martie 2023. Pe simeze sunt expuse peste 30 de lucrări de pictură – artă abstractă, realizate în tehnică mixtă.

 

„Un om înzestrat cu o personalitate puternică”

„Artistul transpune în compozițiile sale întregul bagaj de cunoștințe, toate informațiile acumulate în decursul vieții, tot acest tezaur de observații și date sunt transpuse în maniera-i caracteristică”, a mai spus criticul de artă Delia Leizeriuc la vernisaj. Tablourile artistului plastic Olivian Paveliucsunt, în opinia Deliei Leizeriuc, destinate să vorbească atât minții, cât și ochilor, nu se pot dispersa de această colaborare intrinsecă. Compozițiile sale au o conotație abstractă și sunt realizate în ulei, cu inserții ale diferitelor elemente și sunt executate prin folosirea tehnicii picturii în cuțit de paletă, acestea oferind un interesant joc de efecte speciale de volumetrie.

Olivian Liviu Paveliuc (1960, Vereşti, Suceava) a absolvit Liceul Pedagogic şi Şcoala Populară de Arte din Botoşani. De-a lungul timpului, artistul a participat la mai multe expoziții de grup în Italia (unde a locuit mai mult timp), fiind apreciat pentru arta sa. În România, a deschis până în prezent 5 expoziții personale. Olivian Paveliuc a spus că pictura l-a atras de mic copil. Când era elev în clasa a V-a a trimis la Bucureşti, neconsiliat de nimeni, din proprie iniţiativă, câteva lucrări la un concurs naţional de desene şi a obţinut Premiul I, fapt ce l-a încurajat să urmeze cursurile Școlii Populare de Arte.

„Doar analizându-i lucrările și munca din sfera artistică, am putut concluziona că în spatele acestor creații avem de-a face cu un om analitic, intuitiv, inteligent, practic și profund, ce este înclinat spre cercetarea subiectelor serioase, de fond, ale vieții”, susține criticul de artă Delia Leizeriuc, care îl descrie pe Liviu Olivian Paveliuc ca pe un om înzestrat cu o personalitate puternică care este împlinit pe deplin doar atunci când familia îi este în siguranță și armonie, pentru că de fapt ea este cea mai importantă în viața lui, poate chiar mai relevantă decât arta în sine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Metafizica lui Olivian”, o expoziție destinată să vorbească atât minții, cât și ochilor.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Metafizica lui Olivian”, o expoziție destinată să vorbească atât minții, cât și ochilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei