Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 42 (8266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Motive de îngrijorare

Cum bat rușii la granițele României printre carusele cu lebede și mărțișoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Amenințarea Rusiei este una cât se poate de reală și la adresa României, iar pentru noi pericolul poate veni nu doar din Ucraina, ci, mai nou, și din Republica Moldova. Duminică, Chișinăul putea deveni un punct nevralgic în ceea ce privește destabilizarea țării din stânga Prutului. Circa 5.000 de oameni s-au adunat în centrul capitalei Moldovei, cei mai mulți dintre ei aduși de partidul pro-rus condus de fugarul Ilan Șor. Adică nimeni altul decât un personaj condamnat în primă instanță la 7 ani și 6 luni pentru acuzația că ar fi devalizat mai multe bănci cu suma de peste 250 de milioane de euro. Serviciile secrete au anunțat că mitingul neautorizat va degenera în violențe și că unele instituții cheie ale statului, cum ar fi Parlamentul, Guvernul sau Președinția, vor fi ținte legitime.

 

Puse în gardă, forțele de ordine din Republica Moldova s-au mobilizat exemplar, iar protestul s-a finalizat fără incidente. De altfel, organizatorii au făcut numeroase apeluri prin care le cereau participanților să nu cadă în capcana unor eventuale provocări. La miting au ajuns mulți oameni din raionul Orhei, acolo unde Ilan Șor, acum fugit în Israel, are un bazin electoral solid. Oamenii au negat că au venit pentru banii oferiți de partidul Șor și spun că din spate i-a împins sărăcia.

”Poporul deja s-a săturat de această asuprire a conducerii, de prețurile ridicate, de bătaia de joc de bătrâni, de pensii mici, de prețuri la carburant care s-au ridicat. Vrem să ni se plătească banii la facturi pe cele trei luni de zile, pe gaz și lumină. Noi credem că am fost furați. Partidul lui Șor e cel mai corect, pentru că se luptă pentru oameni și pentru bătrâni și vor să aducă stabilitate în țară.

Nu are de unde să fie o destabilizare pentru că ea a luat informațiile de la Zelenski, dar cine e Zelenski pentru țara noastră? Noi nu avem forță să ne apărăm interesele noastre?”, s-a întrebat Alexandru, un bărbat din raionul Orhei.

Din aceeași zonă a venit și Silvia, o femeie cu handicap de gradul doi încă de când era adolescentă. ”Sărăcia m-a adus în stradă, pentru că facturile sunt foarte mari. Eu, spre exemplu, sunt invalidă de gradul doi din copilărie și primesc aproape 1.600 de lei moldovenești (n.a. - circa 400 de lei românești) pe lună. Ia încearcă acum, cu toate scumpirile astea, să trăiești cu 1.600 de lei, e imposibil. Eu nu sunt împotriva Rusiei, dar nu știu ce vrea Maia Sandu. Ea merge împotrivă. Noi nu vrem război, nu vrem ceea ce se face acum în Ucraina. Până acum am trăit ca frații, dar ce face acum America (n.a. – SUA) nu e bine. Suntem sub dictatura Americii. Ei comandă și fac ceea ce vor și e ceva groaznic”, a opinat Silvia.

 

”Mi-e frică să nu luăm calea Ucrainei, dar încă sper să nu se ajungă acolo”

Pe toată durata mitingului, adică mai puțin de două ore, timp în care Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, cea mai importantă arteră de circulație din Chișinău, a fost blocat aproape total, s-au scandat lozinci de genul ”Jos Maia Sandu”, ”Jos dictatura” sau ”Noi suntem poporul”. Printre cei prezenți, s-au numărat și oameni care au venit din curiozitate, nu pentru a protesta.

”Nu am venit să protestez, ci să văd ce au de gând oamenii ăștia și ce nu le ajunge. Cei care vin la protest își vând patria și poporul la ruși. 100% oamenii care vin aici sunt plătiți de Dodon, Șor, de ruși, iar dacă se poate să răstoarne puterea. Sunt convinsă că e o încercare de destabilizare a Moldovei, așa cum a spus și Maia Sandu. Sper că nu se va ajunge la violențe, pentru că oamenii se vând pentru orice și și-au uitat străbunii care au luptat și și-au vărsat sângele pentru țara asta. Mi-e frică să nu luăm calea Ucrainei, dar încă sper să nu se ajungă acolo”, a spus Ana.

Veniți cu multe steaguri ale Moldovei, cu care unii s-au și înfășurat, protestatarii s-au dovedit în final pașnici. Revendicările au fost mai mult de natură economică și au vizat plata integrală a facturilor la utilități pentru toate cele trei luni de iarnă. E drept, sloganurile antiguvernamentale și anti Maia Sandu s-au auzit mai mereu, așa încât o escaladare a situației din Republica Moldova, cu consecințe negative și pentru România, nu e doar o himeră, ci o situație cât se poate de reală.

 

”Moldovenii nu sunt pentru război, ci pentru pace”

Deși mitingul cu posibile turbulențe era pe buzele tuturor, viața în Chișinău și-a continuat cursul firesc. Ba chiar mai mult, în fața Guvernului, instituție aflată la doar circa 200 de metri de Parlament și Președinție, era organizat târgul anual de mărțișor. Carusele cu lebede, personaje din desene animate cum ar fi Mickey Mouse și iubita sa Minnie Mouse, vată pe băț, vin fiert și mărțișoare se găseau din belșug. Oamenii preferau să își vadă de ale lor decât să se gândească la un posibil scenariu apocaliptic.

”Nu particip la aceste proteste. Se fac plătite de cineva, eu mai bine muncesc singură să îmi plătesc toate facturile și cheltuielile pe care le am decât să mă duc să protestez pe banii hoților. Banii vin din Rusia și de aceea cred că vor să facă o destabilizare a țării. Până acum primea Dodon, dar dacă Dodon e închis s-a încadrat Șor în locul lui”, a spus Polina, o femeie de 70 de ani.

Aceasta vinde mărțișoare și își rotunjește veniturile obținute din pensie. A început această activitate acum 12 ani, pentru a-și ajuta un nepot. Ulterior, pentru că a avut succes, a decis să continue. Anul acesta a confecționat singură nu mai puțin de 2.000 de mărțișoare, pe care le vinde cu sume cuprinse între 5-50 de lei moldovenești, în funcție de complexitate, ceea ce înseamnă între 1,25-12,5 lei românești.

Și alți oameni prezenți la târgul de mărțișor cred că în Moldova nu va fi răzmeriță și au un argument istoric: ”Nu va fi scandal pentru că moldovenii nu sunt pentru război, ci pentru pace, cum a zis Ștefan cel Mare: cine vine cu sabia, de sabie va muri. Carabinierii și Poliția sunt la datorie și își fac treaba. Bandiții care vor ieși vor să intre la putere, urmăresc ceva”.

Și la piața agroalimentară din centrul Chișinăului viața se derulează pe alte coordonate. ”Nici nu știu ce vor, dar cred că sunt mituiți bine și ies ca proștii. În familie am discutat despre acest protest, dar nu cred că vor fi probleme pentru că majoritatea sunt oameni calmi, nu ca alte popoare care sunt mai fierbinți la sânge. În piață totul e stabil, oamenii vin, cumpără și pleacă”, a mărturisit Roman, un bărbat care vinde semințe de floarea-soarelui.

Și, într-adevăr, în piață e un du-te-vino ca într-o oarecare altă zi, adică exact ce își doresc oamenii și pe viitor. Facturile sunt o corvoadă pentru ei, dar nu de așa natură încât să participe la acțiuni subversive la adresa instituțiilor statului. Și după cum spunea o femeie din Chișinău, ”noi suntem învățați cu protestele, nu e nici o noutate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum bat rușii la granițele României printre carusele cu lebede și mărțișoare.
 Vizualizări articol: 2412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Cum bat rușii la granițele României printre carusele cu lebede și mărțișoare3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei