Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iul 2012 - Anul XVII, nr. 168 (5073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Diplomă de vrednicie

„Meşteşugul vreme cere, nu se-nvaţă din vedere”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Silvia Cozmâncă, preşedinta Asociaţiei „ART - Meşteşugurile Prutului” Iaşi, unul dintre finanţatorii şi participanţii constanţi ai Taberei de creaţie a meşterilor populari de la Păltinoasa, tabără organizată şi în acest an, în intervalul 16 - 22 iulie, la casa de vacanţă a familiei Ignătescu, şi-a asumat voluntar, de când a ieşit la pensie, misiunea de a transmite tinerei generaţii tehnicile meşteşugurilor populare tradiţionale.

 

Împletituri din sfoară în tehnica nodurilor

Silvia Cozmâncă, pe care am reîntâlnit-o în raiul înverzit de pe malul pârâului Bucovăţ având în jurul ei întreaga suflare feminină a taberei (mai puţin cele două gospodine care se îngrijeau de prepararea mesei participanţilor), o grupare orânduită ca la şezătoare (în care se împletea, se bătea firul la gherghef sau se răsuceau şi se înnodau pănuşi de porumb), face împletituri din fibre vegetale (iută, cânepă, bumbac…), panouri utilitare şi decorative din sfoară, „păretare” în care combină fibrele naturale cu baghete şi mărgele din lemn şi mici piese de ceramică pictată.

Împletituri din sfoară în tehnica nodurilor, pe care le-a văzut pentru prima oară în Germania şi pe care le-a adaptat locului, uzând de simbolistica noastră tradiţională.  

 

Iniţierea copiilor şi tinerilor în tainele meşteşugurilor tradiţionale

Iniţiatoare, în anul 2007, a Taberei de creaţie „Micii meşteri din Copou”, care reuneşte în multiple ateliere „ucenici” şi „calfe”, care se iniţiază în diverse meşteşuguri în preajma unor meşteri populari autentici, Silvia Cozmâncă a venit la Păltinoasa de la o nouă ediţie la care au participat 73 de copii.

Copii care au lucrat în şapte ateliere, din care trei au fost coordonate de meşteri populari suceveni (Elena Gheorghian - podoabe populare din mărgele, Elena Todaşcă - ouă pictate în tehnica unică din Poiana Stampei, Diana Gavriliu Radu - pielărit prelucrare manuală).

De la Păltinoasa, Silvia Cozmâncă se va reîntoarce în judeţul Iaşi, unde, în comuna Bârnova, Fundaţia româno-olandeză „Izvor”, în parteneriat cu asociaţia pe care o conduce, derulează proiectul „Micii meşteri în vacanţă”, la care copiii şi tinerii din familii nevoiaşe, dar şi copiii cu dizabilităţi vor fi iniţiaţi în tainele unor meşteşuguri tradiţionale.

 

„Diplomă de vrednicie”

Silvia Cozmâncă, meşterul popular care în numele asociaţiei pe care o conduce (asociaţie care se ghidează după deviza pe care Silvia Cozmâncă o rosteşte spre a le fi tuturor de învăţătură: „Meşteşugul vreme cere, nu se-nvaţă din vedere”) acordă „Diplome de vrednicie” meşteşugarilor şi artizanilor autentici, precum şi celor care, cu tenacitate şi dăruire, reuşesc să organizeze acţiuni de genul celei pe care, de opt ediţii, o desfăşoară Toader Ignătescu (Tabăra de creaţie a meşterilor populari de la Păltinoasa, realizată cu fonduri exclusiv private, fără implicarea şi susţinerea unor instituţii culturale bugetare) merită la rândul ei o asemenea diplomă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Meşteşugul vreme cere, nu se-nvaţă din vedere”.
 Vizualizări articol: 3429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Meşteşugul vreme cere, nu se-nvaţă din vedere”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei