Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iul 2012 - Anul XVII, nr. 168 (5073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

“Pisanii de azi şi de demult”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitorul Grigore Ilisei a lansat miercuri, 18 iulie, la Fălticeni, la Sala „Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, în prezenţa unui numeros public iubitor de literatură, cartea “Pisanii de azi şi de demult”. Preoţi, monahi şi monahii, scriitori, profesori, sau simpli fălticeneni au venit pentru a cinsti “strădaniile de elită” ale publicistului Grigore Ilisei, al cărui nume însoţeşte de ani buni manifestările ce întregesc aura spirituală a Fălticeniului.

Prezentarea cărţii a fost făcută de prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, scriitoarea Doina Cernica şi preotul Constantin Hrehor.

După cum însuşi autorul mărturiseşte în „Cuvântul înainte” ce prefaţează cartea apărută la Editura “Doxologia” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în paginile lucrării se regăsesc cele mai multe dintre scrierile sale despre credinţă, credincioşi, biserică preoţi şi mireni, publicate în ultimii peste 20 de ani în presa ieşeană.

 

„Un regal de lectură, o pledoarie pentru identitatea noastră naţională”

Prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc a considerat cartea “Pisanii de azi şi de demult” un regal de lectură, dar şi o pledoarie pentru identitatea noastră naţională şi în acelaşi timp o carte generatoare de emoţie. Aceasta a prezentat concluziile unui weekend de lectură petrecut în compania cărţii, definind şi unele elemente care au influenţat lectura. Unul dintre aceste elemente a fost titlul cărţii.

„Stilist recunoscut, Grigore Ilisei a ales termenul de pisanie, prin care face o trimitere foarte explicabilă la materia volumului, şi anume tot ceea ce înseamnă monumente şi viaţă bisericească în special în zona Moldovei, Bucovina, dar mergând geografic şi până în sud, la Galaţi şi Constanţa. El reuşeşte, de asemenea, să asigure, prin forţa conotaţiei, acel aer de arhaicitate, acel parfum arhaic care se degajă din acest frumos text care curge asemenea textelor vechi bisericeşti, asemenea poeziei, asemenea metaforei pe care o întâlnim la Sadoveanu, ca să nu cităm decât una din figurile tutelare ale autorului şi ale acestui volum”, a spus prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc.

În carte se regăsesc şi texte în care Grigore Ilisei surprinde viaţa spirituală a României de după anii 1990, prin scurte prezentări despre apariţia de biserici noi, apariţia de reviste religioase, ceea ce explică termenul de „azi” din titlul cărţii.

 

„O carte a parfumurilor”

Poet, grafician şi publicist, preotul Constantin Hrehor a precizat în cuvântul său că „această carte nu este nici popească şi nu este nici scriitoricească. Este o carte care însumă nişte armonii extraordinare, este ca o carte a parfumurilor. Am mai citit despre mănăstiri, despre feţe bisericeşti, despre oameni importanţi în cultură şi în cler. Dar această colecţie, antologie de frumuseţi care este cartea lui Grigore Ilisei, e mai mult decât o carte, este o armonică, o colecţie de cristale. O armonică este un instrument pe care, ori de unde l-ai apuca, el cântă. Fiecare pagină, fiecare mărturie, fiecare confesiune, are o încărcătură nemaipomenită de discurs, de metaforă, de adâncime, de mistică”, a spus preotul Constantin Hrehor.

La întâlnirea cu publicul fălticenean, Grigore Ilisei a precizat că a ţinut în mod deosebit ca această carte să fie lansată la Fălticeni, şi apoi la Iaşi, pentru că este o carte născută din plasma acestui loc. “Aici am deprins taina rugăciunii, în bisericile la care a slujit tata, şi de atunci, în sufletul meu, această lume s-a amestecat cu făptura, cu substanţa fiinţei mele. De-a lungul anilor am scris mai multe texte consacrate în special universului religios românesc, dar în acelaşi timp, cred că multe din cărţile mele respiră, cel puţin în ceea ce priveşte cuvântul, această mireasmă a zicerii vechi, această mireasmă a cuvântului pe care îl găsim în cărţile sfinte. A fost o sursă importantă pentru scrisul meu, pe care iniţial am fructificat-o intuitiv, pentru ca mai apoi să încerc să o valorific, mai bine sau mai puţin bine. Asta rămâne să decideţi dumneavoastră”, a spus scriitorul Grigore Ilisei.

În finalul întâlnirii de la Fălticeni, autorul a oferit celor prezenţi autografe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Pisanii de azi şi de demult”.
 Vizualizări articol: 917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
“Pisanii de azi şi de demult”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei