Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iul 2012 - Anul XVII, nr. 168 (5073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conlcuzie

Comisia de Etică: Victor Ponta a plagiat masiv şi intenţionat

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a stabilit că Victor Ponta a plagiat masiv şi intenţionat în teza de doctorat, precizând că au fost preluate "copy paste" blocuri de texte, bunele practici privind citarea corectă fiind cunoscute autorului lucrării.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Decizia a fost luată cu unanimitate, toţi cei şapte membri ai Comisiei de Etică fiind de acord cu punctele de vedere exprimate în documentul forului, prezentat ieri.

În punctul de vedere al Comisiei de Etică al Universităţii din Bucureşti (UB), exemplele de plagiat identificate în teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt prezentate în Anexa nr. 1 - Tipuri de plagiat în teza de doctorat a lui Victor Ponta şi Anexa nr. 2 - Lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectarea regulilor de citare, din patru lucrări ştiinţifice-sursă.

Astfel, în anexa 1, printre concluziile documentului se regăseşte faptul că "cel puţin o treime din teză este plagiată", membrii comisiei stabilind că au fost preluate "fără citările de rigoare" peste 68 de blocuri de text cu mărimi diferite, de la câteva rânduri la 80 la pagini.

Toţi membrii comisiei au stabilit că este vorba de un plagiat "de cuvinte şi de idei", şi cu şi fără referire la acte normative, din surse de sinteză prin traducere sau prin preluare de judecăţi de valoare".

Totodată, în concluziile Comisiei se regăseşte faptul că plagiatul lui Victor Ponta "este intenţionat", membrii forului explicând că "bunele practici erau cunoscute autorului tezei din lucrările model adoptate ca sursă, dar preluările fără citare corectă sunt masive".

De asemenea, Comisia a stabilit că deşi unii autori au fost citaţi incorect, aceştia apar totuşi în corpul tezei şi sunt incluşi în lista de bibliografie. "În schimb autorii din care s-a plagiat direct şi masiv nu apar niciodată în parantezele de citare din cuprinsul tezei", se precizează în concluziile Comisiei de Etică.

Cei şapte membri ai Comisiei au stabilit că principalele proceduri de plagiare folosite au fost: "preluarea copy paste a unor blocuri de texte, ignorarea bunelor practici de redactare din principalele lucrări-sursă, degradarea citatelor corecte prin preluare în teză, precum şi eliminarea oricăror referiri la autorii sursă de plagiat din corpul lucrării".

 

Ponta: Sigur voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, referindu-se la acuzaţiile de plagiat care i se aduc, că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, "bătăliile politice vor rămâne în urmă", spunând însă că el va rămâne cu "nişte răni".

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seară, la Craiova, fiind întrebat despre decizia Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, că el a respectat toate procedurile legale, iar din punctul său de vedere contează cel mai mult decizia Comisiei de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare.

"Conform Legii educaţiei, eu am urmat toate procedurile legale, Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare s-a pronunţat, iar restul e politică şi ne batem politic. Până la urmă oamenii vor aprecia în noiembrie dacă Guvernul pe care îl conduc merită să rămână în continuare în funcţie, dacă nu sigur vor vota pe altcineva. Dacă îmi fac datoria faţă de oameni şi Guvernul va lua măsurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi, bătăliile politice vor rămâne în urmă. Sigur, voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa", a declarat Ponta.

 

Andronescu: Voi respecta decizia CNE, nimeni nu e mai presus de lege

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, că în privinţa tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică (CNE) - singurul for competent să se pronunţe în caz, conform legii "făcute de Funeriu", şi nu de ea.

"Asta spune legea şi nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine", a spus ministrul, care a lăsat să se înţeleagă faptul că, dată fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educaţiei să aprobe o eventuală solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educaţiei a mărturisit, în acelaşi context, că nici măcar nu a citit raportul în urma căruia CNE a hotărât că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat. "Ieri (joi - n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru că îmi doresc cu adevărat să fac ceva în acest mandat", a mai spus Andronescu.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE, a precizat anterior că acest for este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor. Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Rectorul Universităţii din Bucureşti (UB), Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia de Etică: Victor Ponta a plagiat masiv şi intenţionat.
 Vizualizări articol: 990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Comisia de Etică: Victor Ponta a plagiat masiv şi intenţionat4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(21 iul 2012, 11:11:06
pentru Radu-mami....erai asa sigur ca Ponta nu a plagiat,dar se pare ca nu e cinstit prietenu tau deloc....totusi tii cu PSD dupa ce si-au batut joc de Romania atatia ani de zile!jos Ponta si Antonescu..
1.1  RE: ... trimis de
(21 iul 2012, 11:15:21
e cald,prea cald, inconfortabil de cald,deja
politica-i în clocot , pe cer ... nicio adiere
mă duc la o terasă ( poate mă voi proteja )
mă duc să plagiez şi io .. . o halbă cu berehappy
2.   Comentariu trimis de
(21 iul 2012, 11:17:15
Exista programe informatice care se pot folosi pt a afla daca o teza este plagiat, nu este nevoie de specialisti, programele alea identifica cu ajutorul internetului orice similitudine intre ceea ce s-a scris inainte si ceea ce este in teza care se analizeaza. Pentru ce atatea analize, programele alea nu gresesc , nu-s partinitoare. Sa vina Ponta si de fata cu presa sa foloseasca programele alea si rezultatul sa fie acceptat fara dubii!
3.   PLAGIAT POLITIC trimis de
(21 iul 2012, 11:35:09
Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Invatamantului a decis, joi, că teza de doctorat elaborată de premierul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute la acea vreme şi deci NU ESTE plagiat. Consiliul este singurul care are abilitatea legală să dea un verdict în acest caz.
Ieri, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, care s-a autosesizat, afirmă că premierul ar fi plagiat în teza de doctorat. Foarte important: Comisia Universităţii a anunţat că a analizat forma tezei de doctorat, nu conţinutul ei.Singurul profesor de drept din comisia fantoma a fost Flavius Baias, finul lui Valeriu Stoica - care a pierdut în ultima vreme contractele de asistenţă juridică cu firme de stat.
Rectorul Universitatii Bucuresti este prieten cu Traian basescu.Etc,Etc
3.1  RE: PLAGIAT POLITIC trimis de
(22 iul 2012, 16:55:09
Acel consiliu al ministerului pe care il invoci tu se afla in subordinea lui Ponta, deci este irelevant.
Comisia universitatii a analizat si continutul! S-a spus ca au fost identificate elemente plagiate in cadrul a 115 pagini din totalul de 297 ale lucrarii.
Tot batut in cap ramai, din pacate.
4.   Comenzi rapide de la tastatură MS Office Word trimis de
(21 iul 2012, 13:13:09
CTRL+S – save
CTRL+A – select all
CTRL+C – copy selected
CTRL+V – paste
--------------------
Compilație: CTRL+Vi+Ctor+A+S = bufonul încăpățânat al mediului academic.
5.   FRUMOASA METAFORA trimis de
(21 iul 2012, 13:46:43
Frumoasa metafora ta Taz,CTRL+Vi+Ctor+A+S dar hai s-o aplicam si la urmatoarele personalitati:
Codruta Kovesi,Andreea Paul Vass,Ioan Olteanu,Vasile Blaga,Andrei Plesu,Elena Udrea,Gabriel Liiceanu,Horia Roman Patapievici.
5.1  RE: FRUMOASA METAFORA trimis de
(21 iul 2012, 13:57:49
Perfect de acord!
TOȚI CARE AU DIPLOME NEMERITATE să fie tăvăliți prim smoală, unși cu pene și expuși 24 de ore ăn agora, ăn mijul gol, ca să-i arate poporul analfabet cu deștul.
p.s. vezi că m-ai scos din sărite dincolo! NU MAI VORBI urât despre vremurile trecute! Despre morții și răniții revoluției sau ai mineriadelor.
NU AI TRĂIT ȘI NU ȘTII DESPRE CE E VORBA.
de ce vrei să fii blasfemiator.
În rest, referitor la subiectul curent - C va fi va fi! Mai rău de atâta nu se poate!
5.2  RE: FRUMOASA METAFORA trimis de
(21 iul 2012, 15:57:16
"mai rău de-atât nu se poate " ooo,ba da .. SE POATE
se poate . Căci steroidul poporului e .. amăgirea
e-o concomitenţă de ghinioane , totul ( din păcate )
fiindcă (le) vedem doar ochii .. niciodată PRIVIREA
5.3  RE: FRUMOASA METAFORA trimis de
(21 iul 2012, 16:49:06
Lasă bre, trebile astea desuete cu referendumul, suspendarea, atârnarea sau politichia de mărgăritar.
meri la editorial și cată răspuns la cea de-a doua ... Taină!
dacă până pe 29 nu aflu dacă o fost fată mare sau ba, să știi că nu merg la vot. :-bd
Dacă aflu răspunsul atunci:
Dacă Eva o fost fecioară atunci votez DA.rock on
Dacă o fost potlogăriță și i-o pus coarne lui saracul de ADAM, atunci votez cu NU.thumbs down
Da în cazul ăsta vreau să știu și cu cine l-o înșelatconfused ? cumva cu ...devil
5.4  RE: FRUMOASA METAFORA trimis de
(21 iul 2012, 17:15:44
sunt creştini de-un fel şi .. dealtfel ( io-s de celălalt)happy
Vechiul Testament e-o poveste (nu prea scrisă bine)
(să nu sară ultraşii ) prin traducere s-a mai "modificat"happy
pentru ca nodul creştin să se poată (creştineşte) ţine

nu voi să fac mişto (de subiect) da' nici să m-amăgesc
căci ştiu că drumul către tine însuţi e cel mai lug şi greu
Biserica nu mi-a sădit antinomia urăsc-iubesc
atfel că (lejer) mă mulţumesc să-i mulţumesc lui Dumnezeu
6.   Mirel trimis de
(21 iul 2012, 17:03:48
pai si Elenei Ceausescu i se recunosteau doctorate plagiate sau copiate. care este diferenta acum? ma gandeam ca romanii si romania au evoluat in ultimele doua decade dar se pare ca nu. pacat. cereti demisia acestui hot intelectual ca nu meritati sa va improaste mai mult cu noroi decat a facut o
7.   Pt radu al lui mama trimis de
(21 iul 2012, 18:05:55
nu pot pricepe cum un individ ca vp care stie ca e compromis poate iesi in fata unei natiuni cerand increderea in el pt redresarea tarii
de altfel nu pot pricepe cum unii dintre dmv aveti impresia ca un om cu un asemenea caracter ar fi in stare sa faca lucruri mai bune decat predecesorul sau ...
pana atunci ramane sa votez impotriva motiunii conceputa de conducerea PCR
8.   Santaj politic trimis de
(21 iul 2012, 18:10:32
Chiar daca as citi teza de doctorat nefiind de meserie n-as pricepe nimic , dar cei care au verificat si aprobat lucrarea nu au nimic de spus ? Cine era ministrul invatamantului in 2003 ? Ei ar trebui trasi la raspundere ! Pentru ce ocupam functii in stat ? doar pentru a da de lucru alegatorilor ? Aceste greseli voite sau nu au contribuit la deteriorarea continua a mediului de credibilitate si la scaderea calitatii invatamantului in Romania . Fara educatie si invatamant usor usor vom fi scosi din comunitatea europeana .
8.1  RE: Santaj politic trimis de
(21 iul 2012, 21:04:07
Ministrul Invatamantului - Evaterina Andronescu - pana in 19.06.2003. Ponta si-a sustinut teza de doctorat in 01.04.2003 deci tot doamna in cauza era la butoane.
Prim Ministru - A. Nastase.

9.   DISCUTIA DEJA E PENIBILA trimis de
(22 iul 2012, 11:13:15
In tara asta totul se plagiaza si se compileaza.Incepand cu lucrarea de diploma de la facultate (stim foarte bine ca indrumatorul de lucrare ne dadea o lucrare veche si o adaptam putin )continuand cu masterate,cursuri de specializare si cu doctorate.Stim toti ca se dau sume mari la licenta,masterate si doctorate,sa nu fim ipocriti.Acum sa-l punem pe Ponta sa plateasca ponoasele pentru milioanele de ingineri,profesori,masteranzi, mise pare de o penibilitate totala.Acesta este un subiect lansat de dictator pentru a deturna atentia de la marile fapte de coruptie ale PDL si ale dictatorului.
9.1  RE: DISCUTIA DEJA E PENIBILA trimis de
(22 iul 2012, 13:49:03
1. Ponta este Prim-Ministrul Romaniei. Nu este un neica nimeni.
2. Ponta a declarat ca isi da demisia daca se va dovedi adevarata toata treaba cu plagiatul.
3. Politicieni de rang inalt din Europa si-au dat demisia, in 2011-2012 fix din aceeasi cauza. Discutam chiar si de un presedinte de tara. In Romania de ce nu s-ar putea?
4. Nu ma astept sa imi dai dreptate pentru ca altfel nu ti-ai mai incasa leafa de la partid. E de inteles. Dar sper ca esti constient de situatia penibila in care te pune partidul.
9.2  RE: DISCUTIA DEJA E PENIBILA trimis de
(22 iul 2012, 17:24:51
S-a inceput si la noi in universitate folosirea soft-urile de identificare a plagiatului (desi rezultatele nu sunt prea exacte). Eu am de sustinut licenta in curand si am in jur de 150 de note de subsol, spre deosebire de plagiatorul suprem (Ponta) care are doar 15. Plus ca lucrarea mea are doar 50 de pagini şi nu 300.
10.   S-A CLARIFICAT LEGAL PROBLEMA trimis de
(22 iul 2012, 14:12:09
Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Invatamantului a decis, joi, că teza de doctorat elaborată de premierul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute la acea vreme şi deci NU ESTE plagiat. Consiliul este singurul care are abilitatea legală să dea un verdict în acest caz.
11.   Ma doare in cot trimis de
(22 iul 2012, 23:29:16
de ce spun basistii de la U.Bucuresti.sa vina specialisti din strainatate sa analizeze teza lui peste.Ponta sa puna osul la treaba si sa scoata tara din kko.n-au decat sa-si dea cu tezele in cap dupa aia.
12.   Xxx trimis de
(23 iul 2012, 08:17:00
ASTEPTAM DEMISIA DUMNEAVOASTRA DOMNULE ponta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei